Receptes de pel·lícula: originals i delicioses

Qui no ha vist l’escena dels espaguetis de La dama i el rodamón? Et portem les receptes de les pel·lícules més famoses de la història del cinema. Descobrix-les!

hui mengem

Compartix


El cinema, sobretot el bo, sol deixar bon sabor de boca. Hui repassem algunes de les receptes més recordades de les pel·lícules de les últimes dècades.

Tant si és perquè donen títol al film, com pel moment del relat en què apareixen o perquè ja formen part del nostre imaginari col·lectiu, estos plats ja són història del cinema i també de la gastronomia.

'Ratatouille'

El ratatouille, que fa triomfar el xef ratolí Remy en la divertida pel·lícula de dibuixos animats, és un plat típic de la gastronomia francesa amb moltes variants. Com a base porta albergina, carabasseta, pebrera verda, pebrera roja i tomaca. Es pot preparar amb la verdura en rodanxes, que és el més habitual, o a trossos, al forn o en cassola, i sempre condimentada amb oli d’oliva, sal, all i herbes provençals.

Ingredients 

· 250 g d’albergina
· 125 g de carabasseta
· 150 g de ceba
· 250 g de tomaca
· 150 g de pebrera verda
· 40 g d’oli d’oliva
· 2 g d’herbes aromàtiques
· 2 alls
· Sal


Elaboració:

1. Llavem l’albergina i la carabasseta, i les tallem a dauets de 1cm.

2. Les posem en una safata amb sal abundant. Les deixem reposar uns 30 minuts, perquè amollen el suc.

3. Les rentem i les escorrem bé.

4. Pelem els alls i els piquem.

5. Pelem la ceba i la tallem a rodanxes fines.

6. Pelem les tomaques (les escaldem prèviament per a facilitar la faena), els llevem les llavors i les tallem a daus.

7. Llavem les pebreres i les tallem a tires longitudinals.

8. En una paella, calfem un poquet d’oli i en primer lloc, fregim l’albergina, i a continuació, la carabasseta, la pebrera i finalment la ceba.

9. Ho reservem.

10. En la mateixa paella, calfem una altra vegada les verdures (hi afegim més oli si cal).

11. Hi afegim la tomaca, l’all, les herbes aromàtiques, sal i pebre.

12. Ho remenem bé, ho tapem i ho deixem coure fins que les verdures estiguen tendres.

13. Ho apartem i ho servim.



Els espaguetis que ens van enamorar de La dama i el rodamón

Una de les escenes més romàntiques de la història del cinema. I sí, protagonitzada per dos gossets i un plat de pasta. Descobrix com pots preparar els espaguetis amb mandonguilles a la napolitana que van conquistar Dama.

Si voleu que queden realment de pel·lícula, serviu-los sobre un tapet de quadres rojos i blancs, amb música italiana de fons i en plat compartit.

Ingredients 

· 500 g de carn de vedella picada
· 1 ou
· pa ratllat
· farina
· 1/2 culleradeta de julivert picat
· 1 all picat o 1/2 culleradeta d’all mòlt sec
· 1/2 got de llet i una llesca de pa del dia anterior (opcional)
· 500 g de tomaca fregida
· 500 g d’espaguetis
· Oli d’oliva
· Sal


 Elaboració:

1. Posem la carn picada en un bol gran i la mesclem bé amb l’ou, el julivert i l’all picat fins que tinguem una massa uniforme.

2. Si utilitzem la llet i el pa del dia anterior, l’ablanim en llet calenta.

3. L’incorporem a la mescla i hi posem sal i pebre al gust.

4. Treballem bé la massa i, agafant-ne porcions amb una cullera, donem forma a les mandonguilles ajudant-nos de les mans.

5. Les enfarinem lleugerament i les reservem.

6. Fregim les mandonguilles en oli ben calent, girant-les de tant en tant i procurant que no perden la forma redona.

7. Quan estiguen daurades les deixem damunt un paper absorbent perquè amollen l’excés d’oli.

8. Quan estiguen fetes, les tornem a posar a la paella i hi tirem la tomaca fregida per damunt. Mantenim el foc baix i les deixem coure durant 10 minuts perquè s’acaben de fer per dins i agafen tot el gust de la salsa.

9. Bullim els espaguetis seguint les instruccions de l’envàs.

10. Presentem el plat col·locant la pasta primer i 3 o 4 mandonguilles per damunt.



'American Pie’

Primer va ser el pastís, després la cançó, que té centenars de versions, i després la pel·lícula i les seues seqüeles. I és que l’American Pie és més que una recepta, és un concepte molt made in USA que es resumiria en la pèrdua de la innocència. Descobrix pas a pas la seua elaboració.

Ingredients 

· Dos plaques de pasta brisa
· 1/2 kg de pomes
· 100 g de sucre moré
· Suc de 1/2 llima
· 1 pessiguet de sal i canella en pols
· 1 pessiguet d’extracte de vainilla i anís (opcional)


 Elaboració:

1. Estirem bé una de les plaques de pasta en una font per a forn i la punxem amb una forqueta perquè no puge. La fiquem al forn a 200° fins que comence a daurar-se. La traiem i la reservem.

2. Per a preparar el farciment: rentem les pomes i les pelem, en llevem el cor i les tallem a trossets. Les mesclem en un bol amb el suc de mitja llima, la canella, i si en posem, els extractes d’anís i vainilla. També hi afegim el sucre moré.

3. Ho mesclem bé, ho tapem amb film transparent i deixem el bol a la nevera perquè es macere durant un parell d’hores.

4. Passat este temps, aboquem el farciment damunt de la pasta brisa amb compte que no caiga líquid. Quan estiga plena, posem l’altra mitat de pasta damunt i, amb l’ajuda d’un tallador de pizza, retallem tires per a cobrir la part de dalt del pastís. A l’estil americà s’entrecreuen les tires formant un enreixat.

5. Cuinem el pastís al forn, prèviament calent, durant uns 40 minuts o fins que el daurat quede al teu gust.



Hamburguesa Big Kahuna, de ‘Pulp Fiction’

Present en Reservoir Dogs, Four rooms, Obert fins a la matinada, i per descomptat Pulp Fiction, l’hamburguesa Big Kahuna de Tarantino s’ha convertit en un producte de ficció més. Encara que en cap d’estes pel·lícules se’n detalla la recepta, cinèfils i foodies coincidixen que esta hamburguesa té un punt hawaià, perquè Kahuna és el títol que donen a Hawaii als sacerdots. Compartim la nostra versió.

Ingredients 

· Pinya
· Pa específic d’hamburguesa
· Carn de vedella i porc
· Formatge cheddar
· Quètxup
· Salsa teriyaki
· Ceba


 Elaboració:

1. Caramel·litzem la pinya i la ceba.

2. Torrem el pa d’hamburguesa amb mantega.

3. Muntem l’hamburguesa al gust.



'Tomaques verdes fregides’

Una recepta típica del sud dels Estats Units a la qual va donar popularitat la pel·lícula que porta el mateix nom del plat. Les tomaques verdes fregides se solen menjar com a guarnició de carn i peix o com a aperitiu. S’ha d’anar amb molt de compte perquè la farina de dacsa no és Maizena, sinó que és la farina groga i grossa que s’utilitza per a fer arepas i dona a l’arrebossat un punt cruixent especial.

Ingredients 

· 500 g de tomaques verdes o poc madures
· 100 g de farina de blat normal
· 50 g de farina de dacsa (per a fer arepas, no Maizena)
· 1 ou
· 125 g de iogurt natural
· 50 ml de llet
· Caiena en pols o un altre tipus de condiment picant
· Sal
· Pebre


 Elaboració:

1. En primer lloc, rentem bé les tomaques, les tallem a rodanxes d’1 cm aproximadament i les col·loquem damunt d’un paper absorbent perquè perden humitat.

2. A continuació, batem l’ou i el mesclem amb el iogurt i la llet.

3. En un bol a banda, mesclarem les farines, un pessiguet de sal, pebre i caiena en pols o unes altres espècies al gust.

4. Mentrestant, en una paella gran calfem oli d’oliva a foc mitjà-alt. I anem passant les rodanxes de tomaca, en primer lloc per la mescla d’ou i iogurt, després les escorrem i, finalment, les arrebossem amb una bona capa de la mescla de les farines.

5. Fregim les tomaques en tandes xicotetes deixant espai suficient en la paella. Quan la part de baix estiga daurada, les girem i les fregim per l’altra. Quan les tomaques estiguen fregides, les anem posant damunt d’un paper absorbent.

6. Les podem acompanyar amb maionesa o amb alguna salsa a base de iogurt.


Pastís de xocolate de la pel·lícula 'Matilda’

Matilda és una d’eixes pel·lícules que han marcat la infància d’algunes generacions. En este conte infantil, obliguen el menut Bruce a menjar-se un impressionant pastís de xocolate. Com que la recepta no es va reflectir en la història, vos deixem una recepta per a les postres amb base de xocolate igual d’inspiradora.



Sandvitx de pastrami de Quan 'Harry va trobar Sally’

De segur que recordes la mítica escena de Meg Ryan en èxtasi davant de Billy Crystal en Quan Harry va trobar Sally. Recordes que menjaven? Un sandvitx de pastrami.



Pastís Red Velvet de Magnòlies d’acer

Magnòlies d’acer va suposar un punt d’inflexió en la gran pantalla, ja que, durant els anys setanta i huitanta, tot el cinema que es produïa estava protagonitzat per homes i dirigit a un públic masculí on la dona tenia un paper secundari, moltes vegades confinat a “la xica de la pel·lícula”.

El famós pastís que es va servir en la boda d’una de les protagonistes d’esta pel·lícula, que encarnava una jove Julia Roberts, no va passar desapercebut i hui dia és un dels pastissos més populars de les xarxes socials.


Ingredients 

· 120 ml d’oli d’oliva suau
· 320 g de sucre
· 2 ous
· 2 cullerades rases de cacau sense sucre
· 1 culleradeta de colorant roig en pasta
· 3 culleradetes d’extracte de vainilla
· 250 ml de llet
· 2 culleradetes de suc de llima
· 300 g de farina
· 1 culleradeta de bicarbonat de soda
· 2 culleradetes de vinagre blanc

Per al farciment i decoració:
· 250 g de mantega a temperatura ambient
· 600 g de sucre en pols
· 250 g de formatge en crema


 Elaboració:

1. Precalfem el forn a 180 °C.

2. Per a substituir el sèrum de llet o buttermilk, tirarem un raget de llima a la llet. La reservem.

3. Untem els motles amb greix i els enfarinem.

4. D’altra banda, batem l’oli, el sucre i els ous en un bol fins que estiguen ben integrats. Els afegim el cacau tamisat i ho mesclem tot. Hi incorporem un raget de llet amb la llima i ho mesclem.

5. Hi afegim progressivament la farina tamisada i, a continuació, la resta de llet amb llima sense deixar de remenar.

6. Després, mesclem el vinagre amb el bicarbonat de soda en un gotet. Quan faça bambolletes, ho afegim a la mescla anterior.

7. Quan la mescla estiga homogènia, hi afegim l’extracte de vainilla i el colorant roig ajustant-ne la quantitat per a aconseguir la intensitat necessària.

8. Pesem la massa resultant i la dividim a parts iguals en dos motles redons.

9. Els fiquem al forn a 180 °C durant 25-30 minuts o fins que les vores del bescuit se separen del motle i en introduir un furgadents isca net.

10. Passat este temps, traiem el bescuit del motle i el deixem refredar per complet damunt d’una reixeta.

11. Finalment, prepararem la crema. Per a fer-la, tamisem el sucre en pols i el mesclem en un bol amb la mantega en pomada. Ho batem a velocitat màxima durant 5 minuts o fins que la mescla augmente el volum, es faça més clara i tinga una textura semblant a la del gelat.

12. Agreguem el formatge a esta crema i ho batem durant 3 minuts més. Introduïm la crema en una mànega pastissera amb un filtre redó gran.

13. Igualem els bescuits amb una lira o ganivet i els omplim amb la crema.

14. Disposem una capa de bescuit i fem punts amb la mànega en forma de cercle. El tapem amb l’altra capa de bescuit i el decorem en forma de pètals.

15. Empolvorem el pastís amb molles dels talls del bescuit amb l’ajuda d’un colador.

16. El servim.


TRUCS

 Per a esta recepta necessitarem tres motles de 18 cm o dos de 20 cm.