Sàndwitx de pastrami: una recepta de pel·lícula

Et contem quina és la recepta d'un deliciós sàndwitx de pastrami per a disfrutar d'un dels entrepans originaris i més famosos  de Nova York.

hui mengem

Compartix


Encara que a esta banda de l’Atlàntic el pastrami és un poc desconegut, a la majoria ens sona haver-lo vist en un sàndwitx, mentre se’l menja un personatge de pel·lícula en alguna gran avinguda de Nova York. El pastrami és una peça de carn, generalment de vedella, curada en salmorra i, posteriorment, fumada. Se sol servir tallat en rodanxes fines per a utilitzar-lo, sobretot, en sàndwitxs. També n’hi ha que preferixen passar-lo per la planxa o que el consumixen sol, sense cap acompanyament, com altres embotits tradicionals com el pernil, la mortadel·la…


Origen

Es diu que este producte va nàixer a Romania, d’on va arribar als Estats Units de la mà dels emigrants jueus a mitjan segle XIX. De fet, el nom ve del verb romanés păstra, que significa ‘mantindre’ o ‘conservar’, per la importància de la salmorra com a mètode de conservació de la carn. Esta carn té una vinculació molt estreta amb la cuina jueva, encara que la recepta s’ha popularitzat en molts més països, com a Argentina, on se’n diu pastrón.

Un dels fets que ha ajudat a popularitzar el plat ha sigut una famosa escena de la pel·lícula Quan Harry va trobar a Sally. L’escena es desenvolupa al Katz’s Delicatessen, un restaurant novaiorqués real, famós pel seu sàndwitx de pastrami .


Com s'elabora

És una carn de vedella que se sotmet a una curació en salmorra i després es cuina fumant-la en calent. La carn es deixa en salmorra durant uns quants dies i després s’asseca, se li afigen algunes espècies i es procedix al fumat, normalment unes 12 hores. D’esta forma la carn queda cuita però conserva el color rogenc, de forma similar al roast beef anglosaxó. La peça se sol recobrir amb espècies com ara pebre negre, almoraduix, alfàbega i, posteriorment, es talla en rodanxes fines.

Esta carn saborosa té un gust característic que es pot tastar en diferents entrepans, sàndwitxs i altres receptes.

Receptes amb  pastrami 

Sàndwitx de pastrami tradicional

Famós perquè és molt semblant al que es prepara en la famosa cafeteria Katz’s de Nova York.


Ingredients (per a 2 persones)

  • 10 rodanxes de pastrami
  • ½ ceba
  • 1 cullerada de sucre
  • Un poc de vinagre de Mòdena
  • 2 cullerades de mantega
  • 1 cullerada de mostassa
  • 1 tassa d’emmental ratllat
  • 4 llesques de pa de motle

Elaboració

1.  Trossegem la ceba i la posem en la paella tapada a foc lent. Quan estiga daurada, li afegim el sucre, el vinagre de Mòdena, apugem el foc i remenem fins que es caramel·litze.

2. Mesclem la ceba amb la mantega i la mostassa en un bol. Mentrestant, passem el pastrami per la mateixa paella.

3. Untem el pa amb mantega i muntem els sàndwitxs amb ceba, pastrami i formatge. Els passem per la planxa i… a disfrutar!


Sona bé, veritat? Doncs encara té un gust millor!


Carpaccio de pastrami


Ingredients

  • Pastrami
  • Oli
  • Suc de taronja
  • Pinyons
  • Tàperes
  • Fulles de ruca

Elaboració

1. Tallem la peça de pastrami a rodanxes molt fines.

2.  Mesclem l’oli i el suc de taronja per a fer una salsa reduïda i assaonem el carpaccio.

3. Una bona forma de completar el plat és afegir-li pinyons, tàperes i fulles de ruca.


Gilda de pastrami

 

Ingredients

  • Pastrami
  • All
  • Julivert
  • Oli d’oliva verge extra
  • Oliva grossal
  • Vitets

Elaboració

1. Tallem el pastrami en làmines fines

2. Fem un adob triturant all i julivert amb oli d’oliva verge extra.

3. Muntem les gildaspunxant una oliva grossal, dos vitets, una rodanxa de pastrami enrotllada, unaltre vitet i acabem amb una altra rodanxa de pastrami 

4. Ho salsem amb l’adob i ho servim.


Ensalada tébia de creïlles amb remolatxa i pastrami

Un entrante diferente pero muy fácil de hacer


Ingredients

  • 500 grams de creïlles menudes
  • 3 remolatxes bullides (250 grams) sense pell
  • 6 cebetes tallades
  • 300 grams de pastrami filetejat
  • 5 raves tallats fins
  • 1/3 tassa de iogurt natural baix en greix
  • 1 cullerada de maionesa baixa en greix
  • 2 cullerades d’anet picat
  • 1 cullerada de tàperes picades

  •  

Elaboració

1. Bullim les creïlles senceres, amb pell, en una casserola amb aigua lleugerament salada bullint, durant uns 15 minuts fins que estiguen blanetes.

2. Mesclem els ingredients per a l’adob en un bol: el iogurt natural, la maionesa, l’anet picat i les tàperes.

3.  Tallem la remolatxa en juliana.

4.  Escorrem les creïlles i les tallem en llesques grosses.

5. Posem les creïlles en un plat per a servir amb la mitat de les cebetes i el pastrami lleugerament doblegat.

6. A l’hora de servir, incorporem la remolatxa a l’ensalada, ho remenem amb cura i ho ruixem amb l’adob

7.  Escampem pel plat la resta de cebetes i els raves i ho servim tebi.