Teletreball sí, però no a qualsevol preu

Quines conseqüències pot tindre teletreballar des de casa a mitjà i llarg termini? Quines pràctiques puc seguir per a evitar estes conseqüències? Te’n donem algunes claus. Descobrix-les!

coneix-te

Compartix


Este últim any ha sigut complicat des del punt de vista sanitari, social, laboral, familiar i personal. Qui ens havia de dir que el desitjat teletreball es convertiria en un bon aliat, i al mateix temps en un suplici?

Sense dubte, un dels hàndicaps més importants ha sigut mantindre’ns fora de perill, amb salut física i mental, per a afrontar la nova situació pandèmica. Ningú, en cap sector econòmic, no ha estat lliure dels nous canvis, de la incorporació de noves tecnologies i metodologies de treball: hem assistit a una pandèmia, a un canvi d’era, pel que fa al concepte del treball i al nostre acompliment professional.

Tot i això, són pocs els que es plantegen les conseqüències d’este nou model econòmic, basat en el desenvolupament de projectes, la implicació personal des de casa, amb reunions sense hora de fi..., mentre en casa conviuen la resta de membres de la família: l’era del teletreball i la conciliació familiar.

Pros i contres del teletreball

Moltes empreses han hagut de prendre mesures més flexibles pel que fa als horaris de treball, alhora que s’han mostrat més exigents amb els terminis i els compliments de les tasques de treball. D’altra banda, les pantalles, les telefonades i videotelefonades s’han normalitzat en les nostres llars; però, com afecta esta situació a una família, que, a més de gestionar treball i estudis, ha d’organitzar una casa?

Hi ha bastant d’acord que cal repensar el model, per a evitar el conflicte entre la necessitat laboral i la família. L’expansió i l’explosió de possibilitats laborals no poden acaparar i erosionar el nostre entorn de descans, on es troba el benestar anhelat al final de la jornada i en el cap de setmana. Amb tot i això, hem de vore el got mig ple. Com es diu ara, «les oportunitats són per a aprofitar-les»: qui diu que això no ho és? És l’oportunitat per a adaptar noves formes de treball i adquirir noves expectatives professionals.



Si eres dels que teletreballen:

  • Procura tindre un temps definit per a treballar. Que l’accés a l’ordinador o a la tauleta no supose estar connectat al treball: així serà més fàcil descansar i desconnectar.
  • Limita’t l’espai. No permetes que qualsevol lloc de la casa servisca per a desenvolupar el teu treball. Que ta casa no siga una extensió de l’empresa. Tria i decidix on treballaràs, quan i com. 
  • No reaprofites el temps… En altres paraules, teletreballar no consistix a fer el dinar mentre despatxes amb els companys sobre el planning de la setmana.
  • No t’oblides de dejunar tecnològicament. Hui, més que mai, es fa necessari aprendre a desprendre’s dels aparells tecnològics amb què treballem. Disfruta del teu temps lliure sense tecnologia.
  • Cuida’t la salut i el descans. Hem passat a un nivell de sedentarisme més alt i a un augment d’exposició a les pantalles que ens dificulta el descans, per això es fa més necessari posar-los límits i fer activitat física a l’aire lliure, que, sense dubte, repercutirà en la qualitat del nostre son.