A partir de quina temperatura es considera febra?

Quants graus ha de marcar el termòmetre perquè es considere febra? Quina temperatura marca la febra i quina, la febrícula? T’ho expliquem.

SALUT I BELLESA

Compartix

Amb l’arribada de la COVID-19 a les nostres vides, estem més atents que mai als símptomes d’alarma que ens indiquen si podem ser portadors d’esta malaltia. La pandèmia ha fet vore la cara del llop a l’estat de benestar, tant per les morts que ha provocat com per les greus seqüeles que ha ocasionat sobre la humanitat, però sobretot, per l’alt nivell de contagi.

Alguns dels símptomes més habituals del coronavirus són cansament persistent i tos seca, però l’indicador més clar d’esta malaltia és la febra. A partir de quina temperatura es considera febra? Què indica este augment de temperatura en l’organisme? A continuació, responem estes qüestions.


Què és la febra

Es considera febra l’augment temporal de la temperatura de l’organisme, en general, a causa d’una malaltia o infecció. La febra és un símptoma d’alarma que ens indica que alguna cosa ens està succeint en el cos; per tant, hem de prestar-li l’atenció que necessita i mantindre-la controlada amb un termòmetre.

Encara que els símptomes poden variar depenent de la persona i de la gravetat de la malaltia, la febra sol anar acompanyada de:

  • Calfreds
  • Suor
  • Mal de cap
  • Dolor muscular
  • Cansament o debilitat
  • Sensibilitat en la pell o irritabilitat
  • Marejos
  • Somnolència
  • Sequedat bucal o deshidratació
  • Casos més greus: convulsions i deliris


Per què és important la febra

Encara que la malaltia va acompanyada d’estos símptomes desagradables, que ens provoquen incomoditat i malestar general en el cos, la febra és un gran mecanisme de defensa enfront de processos inflamatoris i/o diverses causes infeccioses. Això és perquè, a més d’alertar-nos, gràcies a l’augment de la temperatura corporal, l’organisme aconseguix estimular el sistema immunitari perquè lluite contra el que ens ha fet posar malalts.


A partir de quina temperatura es considera febra

Encara que la febra està relacionada amb la temperatura corporal de cada persona, que pot ser més o menys elevada, podem considerar que una persona té febra quan el termòmetre marca una temperatura igual o superior a 37,5 °C.

Però… estes dècimes anormals que notem abans d’arribar a 37,5 °C, podem considerar-les febra? Esta temperatura rep el nom de febrícula i, segons un estudi del segle XIX del metge alemany Carl Reinhold August Wunderlich, no poden considerar-se febra.

Depenent de la temperatura que marque el termòmetre, podem parlar de diferents classes de febra:

  • Febrícula: rep este nom la temperatura que oscil·la entre 37 °C i 37,5 °C. La temperatura normal d’una persona és de 36 °C; per tant, les dècimes provocades per la febrícula ens alerten que pot haver-hi alguna cosa nociva en l’organisme que impedix que funcione correctament.
  • Febra: es denomina febra quan el nostre organisme té una temperatura igual o superior a 37,5 °C.
  • Febra alta o d’urgència: es dona quan el nostre cos marca una temperatura igual o superior a 40 °C. En aquest cas, si encara no has contactat amb el metge, has d’acudir urgentment a l’hospital o al centre de salut.


Què hem de tindre en compte quan mesurem la febra

Una vegada establides les diferents classes de febre, és important tindre en compte una sèrie de recomanacions a l’hora de prendre’s la temperatura, ja que, si no se segueixen correctament, podem arreplegar unes dades inexactes o incorrectes.

  • La temperatura s’ha de prendre en repòs, però mai després d’haver practicat exercici o després de prendre un bany. Si s’han fet esta classe d’activitats, és recomanable esperar almenys 30 minuts ja que, després de fer esport o dutxar-nos, el cos es troba a uns graus més que en l’estat habitual.
  • A l’hora de mesurar la febra, és important tindre en compte on mesurem la temperatura, ja que en la boca o en el recte serà ser més elevada que en l’axil·la, en el front o en l’orella, concretament, entre 0,3 °C i 0,6 °C. Això és perquè, en estes cavitats, hi ha més reg sanguini i, per tant, es genera més calor.
  • També és important mesurar la temperatura sempre en el mateix lloc perquè no varien els valors que mesura el termòmetre, i també ho és col·locar correctament esta ferrament de mesura. Tens dubtes sobre com fer-ho? Te’ls resolem a continuació:
    • En l’axil·la: col·loca la part metàl·lica del termòmetre en l’axil·la, pressiona el braç contra el cos i procura no moure’l durant 5 minuts, o bé fins que ho indique el dispositiu.
    • En la boca: col·loca el termòmetre davall de la llengua i apreta els llavis perquè no es moga. Has de mantindre el termòmetre així aproximadament 5 minuts, o bé fins que ho indique el dispositiu.
    • En el recte: este mètode s’utilitza habitualment en bebés o xiquets de poca edat per la dificultat que els comporta sostindre el termòmetre sense que es moguen. A l’hora d’introduir el termòmetre en el recte, assegura’t que el xiquet estiga recolzat sobre una superfície plana i que el termòmetre estiga lubrificat. Introduïx la part metàl·lica en el recte i apreta lleugerament les natges del xiquet durant 5 minuts, o bé fins que ho indique el dispositiu.


Com podem alleujar els símptomes de la febra

Normalment, la febra es veu reduïda quan es tracta mitjançant el medicament que el doctor considere oportú el procés inflamatori, la infecció o el virus que està atacant l’organisme. Els antitèrmics com l’ibuprofén o el paracetamol tenen la finalitat d’abaixar la temperatura entre 1 °C i 1,5 °C, però què podem fer per a alleujar els símptomes que causa la febra?

  • Beure molt de líquid.
  • Utilitzar roba lleugera, però tenint la precaució de tapar-nos si patim calfreds.
  • Prendre dutxes o banys amb aigua temperada.
  • Utilitzar compreses banyades en aigua freda sobre el front quan la temperatura és més elevada.

A causa de la pandèmia provocada per la COVID-19, des de Consum et recomanem seguir les 6 M que recomana el Govern: llavar-se correctament les mans, usar la mascareta quan siga necessari, respectar els 1,5 metres de distància en multituds, tindre menys contacte social, ventilar els espais tancats i, sobretot, quedar-se a casa si creus que pots tindre algun símptoma d’alarma com ara febra.