Torró d’Alacant: recepta fàcil 

El torró d’Alacant o torró dur és un dels dolços que no poden faltar ara que s’acosta Nadal. Prepara el teu en casa de manera senzilla.

hui mengem

Compartix


El torró d’Alacant, també conegut com a torró dur d’ametles, és tot un clàssic d’esta província valenciana i un producte que ha captivat tot Espanya perquè té un sabor i una textura incomparables. A més, és així especialment en esta temporada, en què ja mirem amb ulls llépols (i famolencs) com s’acosta Nadal, on este dolç guanya encara més popularitat, si és possible. 


Està compost per ametles senceres lleugerament torrades i mel, i és cert que tindre torró d’Alacant per casa és una perdició i que suposa un regal excel·lent per a les amistats o els familiars. També resulta tremendament fàcil de preparar pel nostre compte, fet que ens garantirà que no tinga cap additiu de més i que siga molt més natural. Només haurem de disposar dels ingredients necessaris i d’un motle rectangular amb forma de tauleta. 


Però ara pensem el que importa: com es fa el torró d’Alacant? Ho veiem a continuació.


Ingredients del torró dur

Els ingredients del torró dur són els següents:

  • 225 g d’ametla crua
  • 130 g de mel
  • 1 clara d’ou
  • 100 g de sucre
  • 50 g de sucre en pols


Recepta del torró d’Alacant

Començarem la nostra recepta de torró dur torrant les ametles senceres. És important que siguen senceres (en comptes de moltes, com en altres torrons) i crues (les que ja estan torrades solen portar sal, i això afectaria el sabor del torró). Les deixarem en la paella amb un raget d’oli, perquè no queden molt greixoses, fins que es dauren i les reservarem.

Després, fondrem la mel fins que estiga líquida i li afegirem sucre. Anirem remenant-la fins que tinga l’aspecte d’un caramel tou. Després, apagarem el foc i prepararem el merengue, que farem batent enèrgicament la clara de l’ou amb sucre en pols. Utilitzarem la mitat del merengue, que afegirem a la mescla. 


A continuació, repartirem les ametles en un motle i, per damunt, abocarem la mescla de mel, sucre i merengue. Per a assegurar-nos que el torró quede ben llis, col·locarem sobre el motle un paper de forn i farem pressió amb les mans. Quan es refrede, el torró quedarà sòlid, d’un color blanc i crema, i estarà perfecte per a consumir. Una altra manera de seguir este pas és lligar les ametles i la mescla en un casset, en comptes de fer-ho en el mateix motle, perquè la pasta encara quede més uniforme. 


També podem incorporar neules al nostre torró d’Alacant. Per a fer-ho, posarem una làmina de neula al fons del motle i una altra a la part de dalt, quan hàgem abocat la mescla. A l’hora d’acompanyar el torró dur d’ametles, et donem algunes idees: podem servir-lo en alguna safata de dolços, amb polvorons, figuretes de massapà o altres varietats de torró. 


El torró d’Alacant també es pot preparar amb Thermomix. Per a fer-ho, haurem de torrar les ametles igualment, un pas que podem mantindre en la paella o en el forn (com vulguem). El sucre en pols sí que el podrem preparar en l’aparell amb sucre granulat; per a preparar-lo, col·locarem el sucre en el got de la Thermomix i  la programarem 1 minut a velocitat 7. Per a muntar les clares, col·locarem la papallona i utilitzarem un programa sense temps a una velocitat de 3.5. Quan la textura siga l’adequada, les traurem i les reservarem. 


Després és el torn de la mel. La posarem en el got i programarem la Thermomix 45 minuts amb temperatura varoma i velocitat 2. Després, li afegirem el sucre amb les clares muntades i la deixarem uns 15 minuts més, mantenint la velocitat en 2 i amb 100 graus de temperatura. Esperarem fins que la mescla parega un caramel i, quan estiga així, retirarem la papallona i li afegirem les ametles. Ho mesclarem tot. Després, només haurem de repetir els passos que ja hem vist; és a dir, afegir la mescla feta en la Thermomix al motle i fer pressió perquè quede pla. 


La recepta de torró dur és senzillíssima de preparar i no pot faltar este Nadal en cap casa.