Un passeig per la “Toscana valenciana”

 Entre les comarques de la Vall d’Albaida i la Costera trobem un paisatge singular ple d’història, vinyes i atractius turístics. Un triangle entre les poblacions de Moixent, la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins que alguns han batejat com la “Toscana valenciana”.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


L’espectacular i acolorida “fotografia” d’esta vall canvia amb les estacions de l’any i convida a recórrer-la amb cotxe, a peu, amb bicicleta o a cavall. Això sí, és imprescindible reposar forces en algun (o diversos) dels onze cellers que conformen els coneguts vins de les “Terres dels Alforins”: Daniel Belda, Los Frailes, Bodegas Enguera, Celler del Roure, Toni Arráez, Los Pinos, Heretat dels Taverners, Torrevellisca, Rafa Cambra, Clos de la Vall i La Viña. Entre els vins d’aquestes “cases” cal destacar Les Alcusses i Maduresa, distingits per Robert M. Parker, el crític de vins més influent del món.

I tan acolorides com les seues terres són els vins de la zona: rosats, blancs o negres amb un marcat caràcter mediterrani. El viatger podrà conéixer, a més, varietats autòctones i acostar-se a les tècniques artesanals de l’elaboració del vi de la mà dels cellerers.

Als atractius de copa cal afegir els de plat, ja que la gastronomia de la zona està basada en les carns de caça i els putxeros, amb un paper protagonista per a l’arròs al forn.

rrascas situado junto a la presa entre Moixent y Ontinyent.

A més de gastronomia, la zona oferix recorreguts interessants per la història. A més de 700 metres d’altura es troba el poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses, on es va descobrir el guerrer de Moixent, declarat monument historicoartístic el 1931, però també són recomanables el Museu Històric i Enològic de la Font de la Figuera o el Museu Arqueològic Municipal de Moixent. A la Font de la Figuera també és imprescindible visitar l’església parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora per a contemplar el famós retaule del segle XVI de Vicent Joan Massip (1523-1579), més conegut com Joan de Joanes.

Es tracta d’una terra plena de fauna i flora singular, en la qual els amants del senderisme també trobaran bones oportunitats per a disfrutar de la seua afició, com ara el Bosquet, un bosc de carrasques situat vora la presa entre Moixent i Ontinyent.