Vall d’Aiora: Cofrentes i Jarafuel
Deixa’t seduir per l’encant de la Vall d’Aiora, a la Comunitat Valenciana. Et descobrim els encants de Cofrentes i Jarafuel, dos parades obligatòries.
VIATJAR AMB GUST
Compartix
Més enllà de les destinacions turístiques més populars, a la Comunitat Valenciana hi ha llocs menys coneguts però igualment encantadors. Este és el cas de Cofrentes i Jarafuel, que oferixen una combinació única d’atractius naturals, història i exquisida gastronomia que no et pots perdre.
Cofrentes es troba a la Vall d’Aiora-Cofrents. El principal atractiu és el Parc Natural de les Gorges del Cabriol, un congost espectacular on es poden practicar activitats a l’aire lliure com ara senderisme, ciclisme de muntanya i piragüisme. Ací podràs gaudir de paisatges impressionants, descobrir la rica flora i fauna de la zona i respirar aire pur en plena naturalesa.
A més de l’entorn natural, Cofrentes presenta un patrimoni històric interessant. El seu castell, construït en el segle XII, s’alça imponent sobre un tossal i oferix una vista panoràmica inigualable. Explorar les seues muralles i torres és com viatjar en el temps i submergir-se en la història de la regió. També val la pena visitar el Museu de l’Home i l’Energia, que explica la història de la central nuclear de Cofrentes i el seu impacte en la zona.
A pocs quilòmetres es troba Jarafuel, un poble menut i amb encant que destaca pel paisatge i pel patrimoni cultural. Envoltat de muntanyes i banyat pel riu Xúquer, Jarafuel és el lloc perfecte per als amants dels esports a l’aire lliure. Des de senderisme i escalada fins a passejos amb bicicleta i pesca, hi ha activitats per a tots els gustos.
Al centre de Jarafuel trobaràs l’església de Sant Joan Baptista, una joia arquitectònica del segle XVIII que mereix una visita. Els seus detalls ornamentals i l’estil barroc sorprenen els visitants. També pots fer un passeig pels seus carrers empedrats i admirar les antigues cases que es conserven i el llavador tradicional.
El gust de la tradició
Quant a la gastronomia, Cofrentes i la rodalia són famosos per la seua excel·lent cuina tradicional. Ací podràs degustar plats típics com l’arròs al forn, el gaspatxo manxec, les gachas, l’olla de poble i els embotits casolans. Els productes locals, com els bolets, les tòfones, les carns de caça i matança i els vins de la zona, són ingredients fonamentals en la cuina típica.
La rebosteria és molt present en la zona. Els dolços estrela són els pastissets de moniato, els bunyols de carabassa i, per descomptat la popular coca de llanda o mal feta.