Varietats de pimentons

El pimentó, també conegut com pebre o pebrera, és una de les moltes verdures que Cristóbal Colón “va portar” des d’Amèrica. A hores d'ara, són un bàsic de la nostra gastronomia. Ja siga en cru o com a espècia. Vols saber quins tipus hi ha i com cuinar-los?

els frescos

Compartix


El pimentó pertany a la família de les solanàcies, de la qual també formen part, encara que no s’hi assemblen massa, la creïlla, la tomaca i l’albergina.

El seu component principal és l’aigua, ens aporta energia en forma d’hidrats de carboni i té una aportació calòrica baixa. A més, és font de fibra, antioxidants i vitamines, sobretot vitamina C. De fet, és una de les verdures que més n’aporta, especialment si el prenem cru.

Hi ha un gran nombre de varietats amb diferents particularitats en la cuina. Els rojos se solen reservar per torrar, els verds resulten més bons fregits i els grocs, amb un toc més dolç, són molt gustosos crus.


El pimentó en la nostra gastronomia

Els pimentons són un bàsic de la nostra gastronomia i es presenten en diferents formats per a adaptar-se a les necessitats de cada plat. A més de frescos o cuinats, els pimentons s’utilitzen en moltes receptes com a condiment. Este és el cas del pimentó “choricero” a la zona nord i centre, el pimentó de Caiena, o la nyora a la zona del Mediterrani, bàsics en molts guisats tradicionals que han passat de generació en generació.

Un imprescindible en qualsevol cuina és el pebre roig, el “format” en pols del pimentó roig. Pot ser dolç o picant segons la varietat de pimentons utilitzada. Al nostre país el més conegut és pimenton de La Vera, que procedix d’esta comarca de Càceres i que compta amb Denominació d’Origen. A més de proporcionar sabor, s’utilitza com a colorant alimentari natural.


Pimientos rellenos de arroz


Sabies que ... El pimentó roig vermell té el doble de vitamines que el pimentó verd, que realment és un pimentó vermell però sense madurar.

Tipus de pimentons

  • Dolços

Dins d’este grup hi hauria el pimentó roig, el de morro de bou o morrongo (un dels més estesos en la nostra gastronomia), el verd, l’italià (verd però més allargat i aplanat) i el groc o taronja, que s’ha anat popularitzant els últims anys. Una altra varietat dolça, que ha sorgit recentment, és la Sweet Palerm, amb un aspecte similar a l’italià però roig. Se solen utilitzar crus en ensalades, com a base de guarnicions i sofregits, farciments i rostits.

  • Picants

Dins d’este grup hi hauria, per exemple, els pimentons del piquillo, els de Padrón, els vitets, els xilis… El component característic que li atorga el sabor picant és la capsaïcina.

Al contrari de la creença popular, el pimentó picant, consumit amb moderació, no és perjudicial per a persones amb problemes d’estómac, ja que en xicotetes quantitats afavorix la digestió pel fet que estimula la mucosa intestinal.

Truc: La picantor es pot mitigar amb sucre o llet, l’aigua resulta poc eficaç…

Receptes amb pimentons rojos i verds

Pimentons farcits d’arròs. 

Broquetes de rellom de porc amb pimentons. 

Suc espurnejant de carlota, kiwi, pimentó groc i gingebre.

Calamar amb pimentó roig.

Tricolor de pimentons amb quinoa.