Blanquet, l’embotit indispensable en el putxero

El blanquet és un dels embotits valencians més tradicionals que hi ha en esta Comunitat. Una delícia gastronòmica utilitzada en molts plats i guisats de la zona. T’expliquem com es fa, algunes curiositats i les receptes més típiques que podem elaborar amb este producte.

els frescos

Compartix


El blanquet és un embotit similar a una botifarra blanca. El seu color característic es deu als seus ingredients, ja que, a diferència de la botifarra, el blanquet no està elaborat amb sang. És un dels productes més tradicionals de la cuina de la Comunitat Valenciana, encara que també s’ha estés a Múrcia i a les Illes Balears. També se’l coneix com blanc o blanc de putxero.

Com sol ser habitual en este tipus d’embotits, la seua elaboració varia depenent de la regió i el productor, però en general, el blanquet es fa amb magre entremesclat de porc i cap, ou, pinyons i espècies.  Els ingredients es trituren, es pasten i es fiquen en un budell natural de porc. Antigament tot eixe procés el feia a mà la gent del poble. Este embotit  curt i gros es cou posteriorment en caldera, per la qual cosa es pot consumir cru. S’utilitza sobretot en guisats, putxeros i olles, i també en arrossos. Qualsevol putxero valencià que es precie ha de portar blanquet. També un dels arrossos valencians més tradicionals, l’arròs al forn, incorpora en la seua recepta este embotit.

Unes espècies que fan únic al blanquet

El sabor característic d’esta botifarra blanca es troba en la combinació d’espècies que s’utilitzen per a la seua preparació.  La canella, el pebre i el clau són imprescindibles a l’hora de preparar blanquet, i a voltes també s’utilitzen pebre roig i anís. A més dels guisats i el putxero valencià, el blanquet és deliciós com a aperitiu marcant-lo simplement a la planxa i tallant-lo en rodanxes.

Com tots els embotits, es recomana consumir-lo amb moderació perquè és un aliment alt en greixos.