Les propietats i els beneficis de l’avena

Saps quines propietats té l’avena? Els seus nombrosos beneficis l’han convertida en un dels millors cereals que podem consumir. T’ho mostrem!

els frescos

Compartix

L’avena és un dels cereals més populars i coneguts, en gran part, pels avantatges que té per a la salut. L’avena té propietats que beneficien el nostre aparell digestiu i, a més, és considerat com un dels cereals que més proteïnes ens aporta. Inclús és bona per a aprimar-se, per això és un dels cereals més saludables, complets i equilibrats que hi ha. Per estos motius, convé que la tinguem en compte.


Les propietats de l’avena

Els beneficis de l’avena els podem comptar a grapats: és molt nutritiva, conté fibra i proporciona energia sana gràcies a l’absorció lenta dels seus hidrats de carboni, que permeten una aportació moderada d’energia però constant. A estos beneficis sumem que és rica en minerals i vitamina B, i també en greixos saludables (especialment insaturats). Per una altra banda (i no és un assumpte menys important), té un gran poder saciant.


Quant als formats, tot són bones notícies: podem consumir l’avena de moltes maneres diferents, fet que ens garantirà que no ens avorrirem mai. La podem trobar en gra, flocs, segó, farina… i en cada format hi ha receptes per a provar quin és el millor per a nosaltres i en quin moment del dia.


Les propietats de l’avena en flocs, en primer lloc, es caracteritzen per tindre un contingut alt en fibra i proteïnes. A més, l’avena en flocs està indicada especialment per a calmar la fam, al mateix temps que obtenim energia. En l’avena, ja ho hem indicat abans, l’absorció d’hidrats es produïx de manera lenta, motiu que fa que l’energia s’allibere a poc a poc i que tinguem una sensació de sacietat més gran. La podem utilitzar en desdejunis, rebosteria i, inclús, en arrebossats. Hem de recordar que els flocs d’avena són el resultat del producte del refinat, la molta i el processat dels grans d’avena.


El segó d’avena, que té unes altres propietats per destacar, és diferent. La diferència principal amb els flocs és que té més fibra, i menys carbohidrats, per això ajuda especialment al trànsit intestinal. El segó d’avena, per cert, és la capa externa del gra d’avena, és a dir, el producte que obtenim després de refinar els grans d’avena. Com l’incorporem a la nostra dieta? Compartix algunes propostes amb els flocs d’avena, ja que el podem consumir amb batuts d’avena amb fruites i verdures, en desdejunis amb iogurt o com a substitut del pa ratllat en arrebossats. 


El gra d’avena, d’altra banda, és una font de fibra incomparable, encara que no és l’opció més recomanable si el que busques és aprimar-te. Per a consumir-lo, això sí, cal que el poses en remulla o bullir-lo. El podem utilitzar en ensalades o combinat amb grans d’arròs, quinoa o cuscús.Una menció a banda mereix la farina d’avena, que és l’alternativa menys “natural” perquè és el resultat del triturat i del refinat (poc o molt) del gra d’avena. La podem utilitzar per a fer coquetes d’avena, pans, pastissos i rebosteria, i és millor si la podem adquirir en la versió integral. 


La llet d’avena té propietats com la resta de presentacions fetes amb este cereal. Esta beguda d’origen vegetal és lleugera, refrescant i la podem consumir sola o combinada amb altres. Per este motiu, és una de les més triades per les persones que porten una alimentació vegana o són intolerants a la lactosa. La llet d’avena s’obté dels flocs d’este cereal, que prèviament es remulla amb aigua durant un temps determinat, i també la podem destinar a cremes, salses, batuts o postres. Entre els beneficis que té hi ha la hidratació, la sacietat, que és fàcil de digerir i ajuda a complementar la dieta i a regular el trànsit intestinal. També combat l’estrenyiment i regula els nivells de sucre.


Hem de tindre en compte que la gent que tinga algun problema amb el gluten ha de tindre una cura especial amb este cereal.