Com fem pa amb massa mare

Saps com pots fer pa amb massa mare? Només necessites dos ingredients: farina i aigua. Et contem com es fa pas a pas esta recepta i els beneficis i les propietats que té.

hui mengem

Compartix

Cómo hacer masa pan con masa madre

Cada vegada és més habitual consumir pa elaborat amb massa mare. Però, què és exactament la massa mare? La massa mare no és més que aigua i farina. Una mescla en la qual es propicia la reproducció dels bacteris i rents que es troben de manera natural en la farina o en l’ambient. 

Quan mesclem la farina amb l’aigua i ho deixem reposar un temps, els microorganismes comencen a reproduir-se i a alimentar-se dels sucres d’eixa massa; és a dir, a fermentar-la. Tradicionalment, la massa mare ha servit per a fer fermentar el pa, abans que existira el rent comercial, que només té 150 anys. 

Les soques de rent de la massa mare són relativament resistents a les baixes temperatures, per això es poden emmagatzemar “vives” alimentant-les amb farina i aigua, o bé, adormides a baixes temperatures, en la nevera. Encara que, al principi, elaborar este cultiu a casa ens pot intimidar, la veritat és que, amb unes indicacions molt senzilles, podem preparar i conservar la nostra massa mare per a fer-ne pans deliciosos. L’únic que necessitem, a més d’aigua i farina, és temps i paciència. 

Beneficis del pa de massa mare

El rent natural o massa mare dona un gust i un aroma al pa que no s’aconseguix amb el rent comercial; a més, modifica les característiques pròpies del pa com la molla, la corfa o la humitat.

Els pans que estan fets amb massa mare mantenen les propietats durant més temps. Els experts reconeixen que este pa manté la mateixa qualitat fins l’endemà passat d’elaborar-lo.

Com es fa la massa mare

Cómo hacer masa pan con masa madre

Ingredients:

- Farina integral
Aigua
Pot de vidre

 Preparació:

1. El procés per a elaborar la massa mare dura entre 4 i 5 dies. 

2. Podem utilitzar farina de qualsevol cereal: blat, sègol, avena… Si utilitzem farina integral, obtindrem un pa més complet nutricionalment

3. L’aigua és millor que siga mineral o que no porte clor. 


- Dia 1
Posem en el pot de vidre 50 g de farina i 50 g d’aigua. Ho mesclem bé fins que quede una pasta. Tapem el pot amb un drap i ho deixem reposar en un lloc càlid (l’ideal és a 20-22 °C). Per a observar com puja la massa, podem fer una marca amb un retolador en la part superior de la mescla.

- Dia 2
Quan hagen passat 24 hores, destapem el pot, tirem la mitat de la mescla i hi afegim 50 g de farina més i la mateixa quantitat d’aigua. En este pas no notarem molta activitat, podem observar un líquid marró en la superfície i en alguns casos hauran començat a aparéixer unes bambolles xicotetes. 

- Dia 3
L’endemà, començarem a vore com la massa està plena de bambolles i ha crescut. Notarem que la massa té una olor característica. Tornem a tirar la mitat de la massa i hi posem una altra vegada 50 g de farina i 50 g d’aigua. Ho mesclem, ho tapem i ho deixem reposar. 

- Dia 4
Repetim els mateixos passos del dia 2 i 3. 

- Dia 5
La nostra massa mare ja està llesta. La mescla haurà augmentat el volum notablement. L’aspecte ha de ser cremós i ha de tindre una lleugera olor àcida.

Algunes consideracions:

Quan el procés haja acabat, tindrem una massa mare “viva”, que haurem de refrescar seguint el mateix procediment que els dies anteriors; és a dir, tirant la mitat de la mescla i afegint-hi la mateixa quantitat de farina que d’aigua, fins que l’utilitzem. La deixarem a temperatura ambient.

Si no l’hem d’utilitzar habitualment, la podem conservar en la nevera, on no cal renovar-la amb tanta freqüència. Només caldrà repetir el procés una vegada a la setmana. 

Després de cinc dies, ja tindrem la nostra massa mare, però abans d’elaborar pa es recomana cultivar-la, almenys, durant una setmana més abans d’utilitzar-la.

La massa mare es pot congelar en porcions. 

L’activitat de la massa mare dependrà molt de la temperatura. A l’estiu vorem com creix molt ràpidament, mentre que, a l’hivern, el procés és molt més lent.