Cuinar per a un

 Les cases es van transformant i van apareixent composicions diferents, canviants segons la temporada i, en general, molt més reduïdes del que eren fa uns anys. Pisos compartits, famílies més menudes, singles... Fer la compra per a pocs i, fins i tot, per a una sola persona és cada vegada més habitual.

saber comprar

Compartix

Yo me lo guiso, yo me lo como

El format, la conservació dels aliments i fins i tot les quantitats que figuren en les receptes poden condicionar l’aprovisionament i la preparació dels menús, però amb previsió, organització i una mica de creativitat “omplir la cistella” per a un “petit comité” no ha de ser necessàriament missió impossible. Evitaràs menjar malament, sempre el mateix o tirar “sobres” constantment.

Planifica 

 •Fes la llista de la compra amb el calendari davant tenint en compte eixides, cites per a menjar fora, viatges… Incorpora a la previsió horaris, hàbits, gustos i objectius.

Sentit pràctic: pensa en plats que pugues preparar, que et vagen bé i que t’agraden per a distribuir el menú setmanal. Et pot ajudar pensar en les receptes de la teua infància.

Prepara el teu fons de rebost: pasta, sopes o conserves són productes que es poden prendre en diferents preparacions i als quals sempre podem recórrer. Altres productes que ens poden traure d’un compromís són l’embotit, els ous, el formatge o el iogurt.

Invertix en tàpers i en emmagatzemament.

Organitza

• Revisa bé el rebost, la nevera i el congelador. Repassa caducitats, distribuïx bé els productes perquè estiguen ben conservats i a la vista i fes neteja si cal.Com organitzar els aliments en la  cuina

•Reconcilia’t amb el congelador. No es tracta de guardar “sobres”, sino de tindre sempre verdures tallades i llestes per a usar, pa cruixent en pocs minuts o racions individuals llestes per a utilitzar. Tin en compte les recomanacions generals per a congelar aliments.Quant dura un aliment en el congelador sense fer-se malbé?


Opta per comprar a granel i els frescos al tall. Serà més fàcil ajustar les quantitats a les necessitats reals. A més, podràs fer una compra més variada i innovar en les receptes seguint els consells del teu mestre de la frescor.

Reserva una miqueta de temps per a cuinar. El diumenge sol ser el dia idoni per a organitzar la setmana. Com que has de preparar poques racions no renunciaràs a massa temps lliure i ho agrairàs entre setmana.


Yo me lo guiso, yo me lo como

Innova 

 Experimenta amb les receptes: moltes receptes estan pensades per a 4 persones i les matemàtiques no sempre ajusten exactament les proporcions. Estrena el teu receptari i apunta el que et funcione per a repetir.

•Adapta els plats al dia a dia: Juga amb el fons de rebost per a intercanviar plats i menús. Evitaràs caure en la rutina o en l’avorriment.

Cuida’t: fes-ho en la teua selecció de productes, en la presentació dels plats i en el maridatge. T’ho has guanyat!