Època de calçots a les comarques de Tarragona

Quan comença l’època dels calçots? En quines zones d’Espanya se solen menjar? Descobrix la temporada i les localitats on se celebren les calçotades.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


Estem en plena temporada de calçots. Este plat típic de la gastronomia catalana s’ha estés fora de les seues fronteres i cada vegada és més habitual menjar calçots en altres punts del territori nacional. Són originaris de les comarques de Tarragona, com l’Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Penedès. Però, sense dubte, és el plat més emblemàtic de Valls (Tarragona), considerada la capital del calçot.


Què són els calçots?

Es tracta d’una varietat de cebes tendres poc bulboses. El nom ve del verb que definix el procés de l’obtenció del calçot: calçar la terra, és a dir, posar terra al voltant de la ceba perquè es blanquege.


 


Quan comença l’època dels calçots i com es cuinen?

Podem disfrutar d’esta varietat de cebes tendres des del novembre fins a l’abril, encara que gener, febrer i març són els millors mesos per a consumir-ne. La calçotada és, a més d’un plat típic de la gastronomia catalana, una festa en la qual els calçots són els protagonistes, encara que són inseparables de la salsa romesco.

Els calçots es torren directament damunt de la flama fins que es queden negres per fora i sucosos i tendres per dins. Els que vulguen menjar-ne, ho han de fer amb les mans, i després sucar-los bé en la salsa romesco tradicional, un acompanyament indispensable que realça el sabor de la ceba. En les calçotades, la tradició dicta que els comensals s’han de col·locar un pitet de paper per no acabar amb la roba tota bruta.Calçots en casa, és possible

Aconseguix uns bons calçots en el teu supermercat habitual, prepara el foc amb fusta de sarment, tin a punt la salsa romesco i els pitets per a la calçotada i... disfruta del seu sabor!

Si no tens la possibilitat de fer-los directament sobre la flama, pots fer-los sense problemes en la barbacoa o, fins i tot, preparar-los al forn. No estaran igual, però podràs llevar-te el cuquet i disfrutar d’una delícia meravellosa.