Higiene dental: productes imprescindibles 

Per a una correcta higiene dental cal fer ús d’una sèrie de productes imprescindibles que has d’incorporar a la teua rutina. Te’ls mostrem!

a examen

Compartix


Des que als xiquets els ixen les primeres dents de llet, intentem inculcar-los una correcta higiene dental i fer-los comprendre la necessitat de raspallar-se les dents diàriament. Però… realment som conscients de la importància que té la higiene bucal per a la nostra salut? A continuació et contem en què consistix i quins productes no poden faltar en la teua rutina diària. 

Què és la higiene dental?

Anomenem higiene dental el conjunt de cures que apliquem a la nostra dentadura per a la correcta neteja i conservació de les peces dentals i de l’esmalt.


Moltes vegades cometem l’error de considerar que la cura de la boca acaba amb una correcta neteja o higiene dental, però no és així. La higiene bucal o bucodental inclou la cura i la neteja de les dents, les genives, la llengua i els queixos. Una higiene dental i bucodental correcta implica tindre unes dents netes, unes genives netes i desinflamades i un alé correcte. Com es pot aconseguir? Te’n parlem a continuació.

Importància de la higiene dental i bucal 

Unes dents i genives sanes no només ens proporcionen una imatge adequada o saludable, també ens ajuden a ingerir tots els aliments i a parlar correctament. Pren nota d’estos productes imprescindibles per a tindre una rutina de neteja bucodental adequada i com pots dur-la a terme pas a pas. 

Productes imprescindibles per a una higiene bucodental correcta

 

  • Raspall de dentses tracta d’un instrument d’higiene dental i bucal que s’utilitza per a netejar les dents i les genives.
  • Raspall interdentales tracta d’un raspall de dents molt menut que s’utilitza per a netejar l’espai interproximal, que és més susceptible d’acumular i desenvolupar placa bacteriana.
  • Fil dentalés un conjunt de filaments molt fi de nilons, plàstic o fil, que s’utilitza per a netejar l’espai interdental i eliminar restes de menjar i de placa.
  • Col·lutories tracta d’una solució líquida formulada per a glopejar entre les dents, genives i llengua, que ajuda a promoure la higiene oral, reduir el malestar bucal, hidratar els teixits i alleujar el mal alé. Hui en dia n’hi ha de diversos tipus:
    • Estètics: aquells que estan indicats per a eliminar el mal alé o blanquejar les dents. 
    • Antisèptics: ajuden a controlar els bacteris que s’acumulen en la boca i entre les dents. Normalment estan indicats per a eliminar malalties de les genives o controlar-les, per això n’hi ha alguns que contenen digluconat de clorhexidina.
    • Fluorats: ajuden a protegir de càries i a previndre’n l’aparició, sobretot, en la infància i l’adolescència. 


Pas a pas d’una correcta higiene dental i bucal

1. Llavar-se les dents després de cada menjada: durant dos o tres minuts amb pasta de dents i utilitzant col·lutori, almenys dos vegades al dia. 

2. Fer ús del fil dental o de raspalls interdentals: tant el fil dental com els raspalls interdentals s’utilitzen per a netejar les zones de la dentadura on no arriba el raspall de dents.

3. Dur una dieta saludable i amb ingredients rics en vitamines A i C: els aliments rics en estos nutrients, com algunes varietats de peix, de cítrics, de fruites o de verdures, ens ajuden mantindre unes genives sanes per més temps i a previndre malalties com ara la gingivitis o la periodontitis. A l’hora de mantindre una correcta higiene dental, també cal tindre en compte que alguns aliments com el xocolate i el vi negre taquen l’esmalt dental, per això és convenient no abusar-ne.4. Eliminar el tabac de la nostra rutina: els cigarrets, els puros i alguns vaporejadors, a més de perjudicar la cicatrització de les genives i danyar-les, afavorixen la proliferació de bacteris i, amb això, diverses malalties de les genives com ara la periodontitis i la gingivitis. De fet, la majoria de les malalties bucodentals deriven de l’acumulació de diferents tipus de brutícia i bacteris entre les dents i les genives. Per això, a més d’eliminar les substàncies que ens causen mal, és important dur una rutina dental i bucal adequada des de la infància.

5. Acudir al dentista: almenys, cada sis mesos perquè ens faça una neteja dental a fons i controle que tot vaja bé.