10 falsos mites de la higiene bucal

Estem exposats a una gran quantitat d’informació diàriament i n’hi ha que no és real. En este article desmuntem10 falsos mites sobre la higiene bucal.

SALUT I BELLESA

Compartix


1. Els raspalls de cerres dures són millors per a una neteja correcta.

Els raspalls de cerres dures no són millors. Els especialistes recomanen els raspalls de cerres suaus, ja que les dures poden causar problemes en les genives i en l’esmalt. 

L’objectiu principal d’un raspall de dents és eliminar la placa i estimular les genives. Si el teu dubte és si comprar-lo manual o elèctric, estos són els pros i els contres de cada un.


2. El col·lutori substituïx el raspallat.

En cap cas. El col·lutori sempre és un complement al raspallat. Mastegar xiclet tampoc substituïx el raspallat. Mai. Mastegar xiclet o mastegar fruites i verdures afavorix l’autoneteja i augmenta la saliva, però no substituïx el raspallat correcte.


3. Els queixals de l’enteniment sempre s’han de traure.

No sempre cal extraure’ls. L’odontòleg avalua cada cas en funció de la posició i l’estat de la peça tenint en compte l’afecció de cada pacient. 


4. Les càries sempre fan mal. 

Una càries pot estar present en una dent, principalment en l’esmalt, sense que el pacient tinga cap dolor. El dolor s’inicia generalment quan la infecció s’estén a la dentina, la capa interna de les dents, i en contacte amb begudes fredes o calentes o sucres. Les revisions periòdiques són la millor ferramenta per a detectar una càries a temps.


5. Els postissos són per a tota la vida. 

Els materials de les peces postisses s’han de substituir pel desgast i la contaminació. A més, els teixits gingivals de les genives evolucionen amb el pas del temps, per això la rigidesa de la pròtesi pot generar molèsties. 


6. Les càries de les dents de llet no afecten les definitives. 

És una falsa creença que ha sigut responsable de problemes greus en la dentició definitiva. La càries de la dent de llet s’ha de tractar i, a més, tan prompte com es puga per a previndre danys permanents. 


7. És normal que em sagnen les genives.

El sagnat de les genives és un senyal d’alarma. Convé revisar-ho amb l’especialista perquè en determine l’origen i la possible solució. 


8. El mal alé sempre és per problemes d’estómac.

L’origen més freqüent de l’halitosi o mal alé són les malalties bucodentals, principalment la càries i la malaltia de les genives. Segons el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs d’Alacant, estos factors són els responsables de l’halitosi en el 85-90% dels casos. Les causes relacionades amb problemes otorrinolaringològics, vies aèries o alteracions metabòliques són menys freqüents.


9. És normal que l’embarassada perda alguna dent. 

No és cert. L’embaràs és un període que necessita cures específiques, també de la boca. L’augment de la salivació durant esta etapa pot fer augmentar alguns problemes previs a la gestació, per això convé mantindre una revisió freqüent i preventiva. 


10. El bicarbonat és el millor blanquejador. 

No és cert. És un remei casolà molt perillós si s’aplica a la boca, ja que erosiona l’esmalt dental i pot debilitar les dents.