Mites sobre el menjar picant

En este article desmuntarem els mites sobre el menjar coent i et contarem els beneficis que pot aportar a la teua alimentació diària.

a examen

Compartix


Descobrix diferents tipus d’aliments picants i els beneficis que tenen per a la salut

Quan sentim parlar de menjar picant, de seguida pensem en altres cultures, com la cuina mexicana, l’índia o l’oriental, però en la nostra gastronomia tenim aliments que aporten eixe toc picant als nostres plats i que, a més, són molt saludables. Pren nota!Aliments picants que podem trobar en la nostra gastronomia

1.  Els pimentons coents: hui en dia podem trobar diferents varietats de pimentons de cap a cap d’Espanya.

  • Pimentons de Padrón: uns piquen i altres no. Alerta! Si no t’agrada el picant, et pots endur una sorpresa molt poc agradable.
  • Vitet, com el vitet llarg groc, les piparres o vitet d’Ibarra i l’alegria riojana, entre altres varietats. Per una altra banda, trobem el vitet sec, que s’utilitza per a condimentar tot tipus de plats.
  • Pebre roig de la Vera coent: es consumix molt i en forma d’espècia.

Beneficis que aporta el pimentó coent o el vitet a la nostra salut: és font de vitamina i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.


2. El pebre: el més conegut i popular és el pebre negre, però també en podem trobar d’altres tipus que es diferencien pel grau de maduració i pel sabor.

  • Pebre verd: es cull abans que madure.
  • Pebre negre: es cull abans que se’n complete la maduració.
  • Pebre blanc: es tracta del gra completament madur i sense corfa.

Beneficis que aporta el pebre a la nostra salut: conté ferro, calci, fibra, potassi i piperina. A més, té propietats antioxidants i vasodilatadores, ajuda a absorbir nutrients i és un bon substitut de la sal.


3. L’all: l’all és un ingredient essencial en la dieta mediterrània, pel seu sabor, l’aroma i la versatilitat en la cuina. Hui en dia podem trobar diferents tipus d’all, però els més comuns al nostre país són l’all tendre, l’all blanc o sec i l’all negre.

Beneficis que aporta l’all a la nostra salut: és ric en vitamina B 6 , que contribuïx a la formació normal de glòbuls rojos, i font de vitamina C, que ajuda a disminuir el cansament i millora l’absorció del ferro. Es recomana prendre’l en cru per a potenciar els seus beneficis.


4. La ceba: encara que hi ha diferents varietats de ceba, com la blanca, la morada, l’escalunya o el cebollí, la ceba “seca” o ceba comuna  és la varietat més coenta…, sobre tot, crua!


Beneficis que aporta la ceba a la nostra salut: aporta fibra, que ajuda a millorar el trànsit intestinal. A més, el seu contingut calòric és molt baix, ja que el component principal és l’aigua.

Aliments picants que hem adoptat en la nostra gastronomia

1. El gingebre: originària del sud-est asiàtic, l’arrel de gingebre s’ha guanyat un lloc en la nostra gastronomia i hui en dia la trobem tant com a condiment en receptes com en infusions o remeis naturals.


Beneficis que aporta el gingebre a la nostra salut: la sensació coenta picant que provoca el gingebre és deguda a un compost anomenat gingerol i a la piperidina. Ajuda a combatre afeccions com els refredats i a alleujar les nàusees o els vòmits. Et recomanem tastar la infusió de gingebre amb llima, no falla!


2. El curri: originari de l’Índia, a Europa entenem el curri com una mescla d’espècies variades com ara cúrcuma, comí, canella, celiandre, anou moscada, vitet, cardamom o safrà, entre d’altres. Cada curri és diferent, depenent de la mescla d’espècies que s’utilitze.


Beneficis que aporta el curri a la nostra salut: totes les espècies saludables que conté fan que el curri siga un aliment amb grans beneficis per a la salut. La més destacada és la cúrcuma, que, gràcies a la curcumina, la convertix en un bon remei contra la inflamació i en un gran antioxidant. A més, com la majoria d’aliments picants, el curri és un gran vasodilatador.


3. El wasabi o rave japonés: originari del Japó, el wasabi que actualment coneixem s’extrau d’una planta del mateix nom, que té eixe picant tan característic, i amb la qual es forma una crema o pasta. Hui en dia, este aliment és un ingredient bàsic en la cuina japonesa per a servir d’acompanyament i habitualment se sol diluir en la salsa, ja que el wasabi… només és apte per als més atrevits!


Beneficis que aporta el wasabi a la nostra salut: entre els seus components destaca la vitamina C i que és un potent antioxidant. A més, té propietats antiinflamatòries en dosis menudes.