Pepitos valencians
Els pepitos valencians són molt típics en Pasqua i disfrutar-los amb familiars i amics és tota una delícia. No et perdes la nostra recepta!
hui mengem
Compartix
Pepito valencià: què és
Segurament alguna vegada vos haureu demanat un pepito de vedella, és a dir, dos llesques de pa francés amb un bon filet de carn a la planxa enmig. Doncs resulta que este entrepà té un familiar molt estimat a tota la Comunitat Valenciana, encara que només tenen en comú el nom.
És conegut com a pepito, ximo o ximet, depenent de la zona o de la comarca, i es consumix més habitualment en Pasqua perquè no porta carn. Això sí, com que és un imprescindible per a l’esmorzar valencià, es pot vore en qualsevol època de l’any. El diminutiu del nom és degut a la proporció de la mida que té, un panet menut, però tot té un motiu, i és que es presenta fregit.
És possible que les llesques amb ou siguen una de les receptes més típiques de Setmana Santa, però a les comarques valencianes l’entrepà pepito es presenta com el berenar ideal per damunt dels dolços populars pasqüers.
Ingredients de los pepitos
Una de les tantes virtuts que tenen els pepitos és la versatilitat, ja que els pots farcir del que més t’abellisca. Pots fer la teua versió del pepito de pollastre, de vedella, amb pimentó o sense pimentó, amb ou dur i inclús amb olives, si vols. És cert que la recepta del pepito valencià presenta la titaina com a element principal, i és precisament l’absència de carn en la recepta valenciana el que fa que durant la Quaresma es consumisquen més que en qualsevol altra època de l’any. Però no et preocupes, perquè es poden trobar en qualsevol altra data i són el mos perfecte per a qualsevol hora del dia perquè estan boníssims. Es consumixen generalment en fred, ja que aguanten molt bé en la nevera o en un tàper per a poder portar-los a qualsevol lloc.
Preparació dels pepitos valencians
Ingredients (per a 6 pepitos):
- 2 cebes sofregides a foc lent
- 3 llandes de tonyina en oli d’oliva
- 2 ous
- 4 cullerades de tomaca fregida
- 1 cullerada de sal
- 1 cullerada de pebre negre
- 6 panets
- 500 ml de llet
- 4 ous per a arrebossar
- Abundant oli d’oliva suau per a fregir
Elaboració:
1. Bollim els ous durant 10 minuts a foc mitjà. Els deixem refredar ràpidament i els pelem. Els piquem fins que queden molt menuts. Mesclem la ceba sofregida a foc lent amb la tonyina de llanda, la tomaca fregida i l’ou dur i ho condimentem al gust. En este moment, hi afegiríem també els pinyons.
2. Amb l’ajuda d’un ganivet, obrim els panets tendres per un lateral i en llevem tota la molla interior tan bé com puguem. Amb paciència, farcim els panets de la mescla de tonyina fins que «exploten». Han d’estar farcits abundantment. Tanquem el forat amb una part de la molla que havíem tret perquè no quede gens de tonyina fora.
3. Disposem un plat fondo amb molta llet i un altre plat amb els ous batuts. Submergim cada pepito en la llet, per totes les cares, fins que veiem que el pa s’amera bé i es queda molt tendre. Aleshores, el passem també per l’ou, fins que el cobrisca per totes les parts.
4. Fregim els pepitos en oli abundant i ben calent. Els girem perquè queden daurats uniformement. Retirem els pepitos amb l’ajuda d’una desbromadora a un plat amb paper absorbent. Podem menjar-nos-els tant freds com calents, els pepitos farcits estan boníssims d’igual manera!