Pokébowl, la recepta hawaiana més sana

Esta recepta d’origen hawaià, saborosa i saludable a parts iguals, està cada vegada més present en les cartes dels restaurants, en les xarxes socials i en els llibres de cuina. Si vols aprendre a preparar en casa el teu poké, continua llegint…

hui mengem

1 juliol 2019

Compartix

Les tendències foodie estan cada vegada més presents en les nostres vides. Omplin les xarxes socials i ens “atrapen” de tal manera que és impossible resistir-s’hi. Estes receptes de moda, normalment solen durar uns mesos, però el #poké està ací per quedar-se, com demostren els més de milió i mig de publicacions presents en Instagram que porten esta etiqueta o els 126 milions de resultats que oferix Google amb este terme.
 

 Què és el pokébowl?

El poké (pronunciat “POH-keh”) és un plat que va començar de la manera més humil a Hawaii i va acabar sent part de la seua identitat. Ara, la seua fama ha superat fronteres i es menja arreu del món.

Poké significa ‘tallar transversalment en trossos’, en este cas aplicat al peix cru. Això és l’origen de tot, però la influència de les diferents cultures i tendències gastronòmiques va fer que se li afegira arròs i altres ingredients, com la salsa de soja o l’oli de sèsam, dos ingredients procedents del receptari japonés.

Gran part de l’èxit d’esta recepta hawaiana es troba en els seus ingredients, que ens oferixen una alternativa saludable (una base de peix acompanyada normalment amb arròs, algues, verdures, llavors…) als menjars ràpids, al mateix temps que és molt fàcil de preparar. A més, són receptes molt saboroses i amb moltes possibilitats.

Admet tantes versions i combinacions d’aliments que el més normal és que cada u acabe trobant el seu bol perfecte.

L’auge del peix cru, la moda del bol com a recipient estètic i la combinació de superaliments fan que este plat siga una aposta gastronòmica interessant, com ja ho van ser en el seu moment el sushi, el tàrtar o el ceviche.

Ingredients del pokébowl

- Base: l’opció més tradicional seria l’arròs blanc de sushi, encara que també es pot substituir per arròs redó, arròs integral o arròs negre. Encara que és l’ingredient habitual, podem fer poké amb un altre tipus de cereals, pasta o hortalisses.

-Verdures: e solen utilitzar crues i de temporada, ja que aporten a la recepta una frescor extra, al mateix temps que afigen sabor, color i textura cruixent al plat.


- Peix:
 sol ser l’ingredient principal. Entre els més comuns, trobem el salmó o la tonyina en cru, encara que també hi ha altres opcions, amb polp, per exemple. En este sentit, és imprescindible que el producte siga fresc. Podem demanar al nostre pescater que ens el prepare (sense escates, sense vísceres i espines i filetejat molt fi) i emportar-nos-el a casa a punt per a menjar. I si no ens agrada el peix cru, podem optar per altres aliments com l’alvocat o el moniato cuit, per exemple.

És important que tinguem en compte que hem de congelar el peix per a evitar l’Anisakis i que el poké no és peix marinat, només hem de deixar reposar la mescla 5 minuts, ja que la gràcia del plat és que preserve el gust de la tonyina crua.


- Condiments i adobs: Servixen per a donar el “toc de gràcia” al nostre poké. Un dels més populars són els furikake (condiment ric en umami que normalment es fa amb algues i llavors de sèsam). Estos acompanyaments són els que aporten sabor i textura, i al mateix temps vistositat, en el cas que porten llavors.

Receptes de Poké Bowl

Poké bowl amb base d’ensalada xinesa


Poké bowl de Salmó

Ingredients 

- 1/2 alvocat (pelat i a rodanxes o dauets)
- 1/2 cullerada de llavors de sèsam blanc
- 1/2 culleradeta de wasabi
- 1/2 kg de llom de salmó (sense pell ni espines)
- 1/2 llima dolça (el suc)
- 1 cullerada de maionesa
- Gingebre (pelat i ratllat, al gust)
- 2 cebes tendres xineses
- 3 cullerades de salsa de soja amb suc de llima dolça
- 60 g d’arròs (blanc de gra redó)
- 60 g de cogombre (sense pelar i a daus)
- 60 g d’alvocat (en làmines o a daus)

Elaboració:

1. Tallem el salmó a daus. En un bol mesclem junts la salsa de soja amb el raget de suc de llima dolça, el gingebre ratllat i les llavors de sèsam picades, i en reservarem unes poques per a decorar. Hi afegim els daus de salmó i els deixem en adob mentre fem tota la resta.


2. Bullim l’arròs el temps indicat amb una miqueta de sal. Quan el líquid s’acabe del tot, apaguem el foc i ho tapem uns minuts. Després ho remenem i ho deixem refredar. Mentrestant, netegem les cebes tendres i deixem només les fulles verdes. Les llavem.


3. Escorrem el salmó sense deixar-lo molt sec i mesclem els sucs de la marinada amb la maionesa, el wasabi i el suc de llima al gust. En un costat del bol repartim l’alvocat, el cogombre i algunes llavors de sèsam. Ho mesclem.


4. En l’altre costat del bol, col•loquem l’arròs. Al centre, però més a prop del costat de l’alvocat i el cogombre, col•loquem el salmó escorregut de manera que es veja l’arròs, i ho reguem tot amb la salsa. Adornem el plat per damunt amb el verd de la ceba tendra xinesa tallada en juliana.


Poké bowl de tonyina

Poke Bowl Atun

Ingredients

- ½ kg de ventresca de tonyina en una rodanxa de 2-3 cm
- 1 cullerada de salsa sriracha (salsa de xili picant)
- 1 cullerada de llavors negres i blanques de sèsam mesclades
- 1 cullerada de vinagre d’arròs o 2 de suc de llima dolça
- 2 cm de gingebre pelat i ratllat
- 2-3 muntonets d’algues wakame, seques o congelades
- 2 cebes tendres xineses (allargades)
- 2 cullerades de salsa de soja
- 3 cullerades d’oli de sèsam, torrat o natural, al gust
- 60 g d’arròs

Elaboració

1. Netegem les cebes tendres i les tallem en juliana, separant la part verda de la blanca.


2. 
Tallem la tonyina en daus de 3 cm i la col•loquem en una ensaladera on haurem mesclat abans la salsa de soja, la sriracha (que podem substituir per una mescla de tabasco, un poc de sucre i un altre poquet de vinagre), una cullerada d’oli de sèsam, el blanc de les cebes tendres, el gingebre ratllat i el vinagre. Ho mesclem tot i ho deixem en adob el temps que es tarda a fer tota la resta.

3. Remullem les algues fins que estiguen rehidratades i blanetes –uns 20 minuts–. O les descongelem i les rentem davall l’aigua freda xorrant. Les escorrem i, en un bol, les mesclem amb el sèsam dels dos colors i mitja cullerada d’oli de sèsam. Ho deixem reposar.

4. Mentre es cou tota la mescla anterior, bulim l’arròs i quan s’haja acabat el líquid, apaguem el foc i el tapem. El deixem reposar uns minuts, el destapem i el remenem. El deixem refredar.

5. En un costat del bol repartim l’arròs, i en l’altre les algues. Escorrem la tonyina de l’adob i la distribuïm damunt de l’arròs i de les algues. Mesclem el suc resultant amb la resta de l’oli de sèsam. Ho tastem de sal, d’acidesa i de picant i ho corregim segons el nostre gust. Aboquem l’adob per damunt i ho empolvorem també amb el verd de la ceba tendra. Ho servim de seguida.