Propietats de la chía: beneficis que no coneixies

Coneixes les propietats i beneficis de la chía? Esta és una llavor procedent d'Amèrica Llatina que té multitud d'usos en la cuina i que t'ajudarà a cuidar millor la teua alimentació. Et comptem les principals propietats i beneficis de la chía, una llavor procedent d'Amèrica Llatina. Descobrix com utilitzar-la per a cuinar i cuidar la teua salut.

hui mengem

Compartix

Propiedades de la chía

Què és la chía? 

La chía o sàlvia hispànica és una planta originària d'Amèrica Central. És una de les espècies vegetals amb major concentració d'àcid gras omega 3 que es coneixen. Es cultiva per a aprofitar les seues llavors, que s'utilitzen com a aliment.

Chía és una paraula d'origen maia que significa força. Tant els Maies com els Asteques incloïen estes llavors en la seua dieta. El cultiu d'esta planta va ser desplaçat pels cereals que van portar els espanyols durant la colonització i la chía va desaparéixer fins que fa uns anys es va recuperar i en l'actualitat forma part de la dieta de moltes persones a qui preocupa la seua salut. A més, la seua versatilitat en la cuina i la seua gran riquesa nutricional l'han convertit, junt amb altres tipus de llavors, en un dels aliments de moda en els últims anys.

Tipus de llavors de chía 

Hui en dia existixen llavors de chía blanques i llavors de chía negres. Ambdós són una varietat de la sàlvia hispànica. Nutricionalment són pràcticament idèntiques i només es diferencien pel color.

Valor nutricional de la chía 

El perfil nutricional de les llavors de chía resulta molt interessant tant a nivell macro com a micro. La chía és un tipus de llavor que pertany al grup dels greixos insaturats i poliinsaturades, de la qual destaca el seu aportació en Omega 3. A més, les llavors de chía contenen alts nivells de fibra, proteïnes, vitamines del grup A i del grup B, a més de minerals com el calci, el ferro, el magnesi o el zinc.

Per cada 100 g de chía podem trobar:

  • Caloríes:486 Kcal
  • Proteínes:17 g
  • Greixos: 31 g
  • Carbohidrats: 42 g
  • Sucres: 0 g
  • Fibra:34 g
  • Sodi:16 mg
Propiedades de la chía

 Propietats i beneficis de la chía 

Entre les propietats de la chía destaca el seu aportació en greixos essencials que ajuden a reduir el colesterol perjudicial per a la salut, pero... Quines altres propietats posseïxen les llavors de chía?

  • Alt contingut en fibra: la seua elevada concentració de mucílags, un tipus de fibra soluble que creix en contacte amb l'aigua, fa que les llavors de chía multipliquen per deu la seua dimensió en el tracte digestiu. Gràcies al seu alt contingut en fibra, la chía aporta sensació de sacietat. A més, ajuda a regular el trànsit intestinal.
  •  Rica en àcids grassos saludables: les llavors de chía estan compostes en un 60% per àcids essencials omega 3. Entre els efectes positius d'estos àcids destaca l'ajuda al funcionament correcte del sistema cardiovascular. Com estos no poden ser produïts pel nostre organisme, resulta important consumir este tipus d'aliments en dietes o menús per a reduir el colesterol.
  • Poder antioxidant: la chía posseïx una alta concentració de fenols, uns antioxidants que frena l'activitat dels radicals lliures. Açò ajuda a previndre l'envelliment prematur de la pell.
  • Ajuda al bon manteniment dels ossos i les articulacions: consumir llavors de chía ajuda a cuidar els ossos, ja que de 30 grams de chía s'obté el 20% de la quantitat de calci recomanada, un mineral indispensable per a mantindre la massa i estructura òssia.

Com prendre llavors de chía 

Si t'estàs preguntant com prendre llavors de chía, abans hauries de saber que la quantitat recomanada d'estes llavors al dia és de 25 grams o bé, dos cullerades soperes aproximadament.

Estes llavors es poden consumir senceres o processades.

  •  Llavors senceres: si es consumixen en la seua totalitat, s'aprofita tota la seua fibra, la qual cosa dóna un plus extra de treball metabòlic, és a dir, costa més treball digerir-les, la qual cosa ajuda a regular la motilitat intestinal.
  • Llavors processades: si s'opta per consumir-les processades es reduïx el contingut de fibra però permet que s'absorbisquen millor els seus nutrients.

Les llavors de chía es poden incorporar a quasi qualsevol plat, des de sopes, ensalades, guisats, purés o batuts i en multitud de piscolabis saludables, encara que molta gent les presa en el desdejuni. Una manera molt senzilla de consumir estes llavors en la primera menjar del dia és tirar una cullerada en els cereals o en un iogurt o en unes torrades, ja siguen dolços o salades. Si ens abellix realitzar un enfornat, les llavors de chía també es poden afegir a la massa d'un bescuit o al pa, però abans de ficar-los en el forn.