Tortell de Reis: recepta tradicional
Aprén a fer un tortell de Reis, la típica i tradicional rosca per al pròxim 6 de gener. Seguix estos passos i disfruta d’estos Reis en gran!
hui mengem
Compartix
Encara que cada país té les seues festes i tradicions populars, n’hi ha una que està arrelada per tot el món i que ens unix a tots: Nadal. Les festes de Nadal són temps de passar estones llargues amb la família i de compartir regals amb les persones que ens importen. Però, sobretot, és el moment de reviure les tradicions que tant ens agraden en estes festes, com és decorar l’arbre, muntar el betlem, passejar pels nostres carrers il·luminats, cantar nadales, delectar-nos amb els dolços típics de Nadal... i l’opció preferida per tots: reunir-nos al voltant de la taula per a recrear-nos amb un bon dinar o sopar casolà! Les festes de Nadal estan plenes de dies assenyalats en què podem disfrutar de la nostra tradició i gastronomia, començant per la nit de Nadal i acabant pel dia de Reis.
Tot i que cada comunitat autònoma té diversos plats tradicionals per a estes festes, hi ha una recepta que ens unix: el tortell de Reis. Unes postres amb molta tradició! De fet, encara que segurament ja deus saber que este dolç tan particular es consumix el dia 6 de gener, n’hi ha pocs que coneixen la verdadera història del tortell de Reis i la llegenda que envolta la corona. T’abellix aprendre a preparar un tortell de Reis casolà? Pren nota d’esta recepta tradicional.
Com es prepara el tortell de Reis pas a pas
Ingredients del tortell de Reis:
- 650 g de farina de força
- 250 ml de llet sencera
- 25 g de rent fresc
- 120 g de sucre blanc
- 120 g de mantega
- 2 ous i el rovell d’un altre
- 10 g de sal
- 2 cullerades d’aroma de flor de taronger
- La ratlladura de 2 llimes
- La ratlladura d’una taronja
Ingredients per a decorar el tortell de Reis:
- Una taronja
- Fruites confitades
- 1 ou batut
- Sucre perlat
- Ametles laminades
- El teu ingredient preferit per al farcit: nata, trufa, crema de pastisseria, cabell d’àngel, moniato, xocolate…
- La figura del rei
- La fava
Elaboració del tortell de Reis pas a pas:
- Calfa la llet fins que estiga tèbia.
- Mescla els 250 ml de llet amb 3 cullerades de farina i el rent desfet. Remena-ho bé fins que el rent estiga ben dissolt. Reserva la mescla i deixa-la fermentar 20 minuts (com més càlid siga l’ambient, abans fermentarà).
- En un altre bol, incorpora la resta dels ingredients secs: farina, sucre, sal i les ratlladures. Finalment, afig al bol la llet, els ous, la mescla ja fermentada, l’aroma de flor de taronger i la mantega fosa. Remena-ho fins que quede tot ben integrat.
- Enfarina una superfície llisa i pasta la massa durant uns minuts (des de fora cap a dins). Dona-li forma de bola i reserva-la en un bol cobert amb un drap durant un parell d’hores o fins que doble la mida (com més càlid siga l’ambient, abans augmentarà).
- Quan la massa haja doblat la mida, enfarina la mateixa superfície i pasta-la de nou. Dona forma a la rosca de Reis (tin en compte que la massa augmentarà i el forat quedarà més xicotet).
- Deixa reposar la massa durant una hora coberta amb paper transparent. Mentrestant, pots precalfar el forn a 180 °C .
- Pinta el tortell amb l’ou batut i decora’l al teu gust.
- Fica’l al forn durant 20 minuts o fins que veges que estiga daurat.
- Trau el tortell del forn i deixa’l refredar un parell d’hores abans de tallar-lo per la mitat per a afegir-li el teu farcit preferit i, per descomptat, la fava.
- Acompanya’l amb els teus torrons i bombons preferits... i a disfrutar!