Seitán: la carn vegetal per excel•lència
Et contem què és el seitan i les propietats saludables d'esta carn vegetal present en dietes veganes i vegetarianes. Reduïx el consum de carn de manera saborosa.
a examen
Compartix
Què és el seitan?
El seitan és un preparat alimentari a base de farina de blat. Se’l sol anomenar “carn vegetal” pel fet que, una vegada cuinat, té un aspecte i una textura semblant. Al costat del tofu i del tempeh, és un dels puntals de les dietes veganes i vegetarianes per a proporcionar proteïnes a l’organisme. El seu nom prové d’una paraula japonesa que significa ‘proteïna vegetal’. Este aliment està molt estés a l’est d’Àsia, sobretot a la Xina, Taiwan i el Japó.
Com que a penes no té greixos, sucres ni fibra, el seitan és un aliment fàcil de digerir. Però no és apte per a celíacs, ja que la seua base és farina de blat.
Elaboració del seitan
La forma tradicional d’elaborar seitan consistix a llavar una massa de farina de blat amb aigua, per a poder separar el gluten del midó. Encara que actualment se separa industrialment, es pot comprar el gluten en pols. A continuació, es bull en un caldo amb salsa de soja, alga kombu i gingebre.
Tot i que té una elaboració molt senzilla, hui dia el seitan el podem trobar en quasi tots els supermercats, a punt per a cuinar-lo.
Valor nutricional
El seitan és, bàsicament, proteïna de blat, per tant, és un aliment ric en proteïnes i baix en greixos i hidrats. 100 grams de seitan aporten uns 16 g de proteïna. Tot i això, les proteïnes del seitan no són d’alt valor biològic, per això convé combinar-lo amb llegums per tal d’obtindre tots els aminoàcids essencials. A més, este aliment té una aportació calòrica reduïda, ja que 100 grams aporten 99 kcal.
Receptes
Un dels principals avantatges del seitan és que té molta versatilitat en la cuina. Es pot preparar de moltes maneres: fregit, arrebossat, estofat, com a base de mandonguilles o, fins i tot, com si fora companatge per a preparar sàndwitxs o entrepans.
És un aliment que no requerix grans habilitats culinàries. Una de les formes més fàcils de preparar-lo és a la planxa. Es pot passar per la paella volta i volta, simplement, afegint-li un poc de salsa de soja o daurant un all en la paella amb un poc d’oli i afegint unes tallades de seitan amb una miqueta de julivert.
Esta carn vegetal també es pot utilitzar per a preparar salsa bolonyesa o farciment de canelons, a més d’afegir-la a una pasta o a uns noodles amb verdures, si volem donar-li un toc més oriental.
Podem cuinar el seitan estofat, arrebossat i farcit de formatge o prendre’l en versió hamburguesa, una de les formes més populars de consumir-lo.
El seitan és una bona solució per a totes aquelles persones que vullguen reduir la ingesta de carn, però que no tenen clar com substituir-la.