L’esmorzar: idees per a entrepans

Està entre el desdejuni i el dinar i a vegades passa desapercebut o pitjor encara, s’omet: és l’esmorzar. 

a examen

Compartix


El sa costum de parar de treballar al camp a mig matí per a reposar energies i descansar, preferiblement a l’ombra i amb unes bones viandes al davant, s’arrossega des de fa segles i a la Comunitat Valenciana el seu arrelament és indiscutible.


Amb les seues etapes de més o menys auge, l’esmorzar valencià ha sobreviscut a les tendències en alimentació que s’han anat succeint al llarg dels anys i, fins i tot, es manté tot i l’arribada de l’acaparador brunch. Més encara, disfruta d’una salut excel•lent i reforça el poder de l’entrepà de tota la vida enfront de les torrades d’alvocat.

Però, quina és la fórmula de l’èxit de l’esmorzar valencià? Preneu-ne nota


PICADETA+ENTREPÀ+BEGUDA+CAFÉ


Esmorzars valencians

És imprescindible fer boca amb un aperitiu. El clàssic inclou cacauets, olives i tramussos o almenys dos d’estos. En la versió menys calòrica, la picadeta se substituïx per una ensalada valenciana o un plat de salaons.


 Entrepans típics valencians

A los trabajadores del campo nunca les faltaba su pataqueta, su pan de chapata valenciano, cuando hacían su receso para almorzar. Dentro, sobre todo, se podía encontrar embutido mezclado con verduras de la huerta. Ahora son muchas las variedades de pan pero la ‘receta’ de los bocatas clásicos se mantiene.

Als treballadors del camp mai no els faltava la seua pataqueta, el pa de xapata valencià, quan feien el seu recés per a esmorzar. A dins, sobretot, es podia trobar embotit mesclat amb verdures de l’horta. Ara són moltes les varietats de pa, però la “recepta” dels entrepans clàssics es manté.

 Pepito: panet menut farcit de titaina (pimentó i tomaca amb tonyina, menjar típic dels poblats marítims), que es frig després de passar-lo per llet i ou batut. Ideal per a endur-se.

• Almussafes: sobrassada, formatge i ceba a la planxa. Imprescindible servir-lo ben calent perquè s’integren bé tots els elements.

 Brascada: vedella, pernil serrà, ceba calfada i, segons la zona, tomaca natural ratllada per a donar-li suculència.

 Blanc i negre:  llonganissa, botifarra i faves. Hi ha varietats sobre esta modalitat, com el blanc amb faves.

 Xivito: bacó, llom i ou amb encisam, tomaca i maionesa. Per si la llista d’ingredients no fora prou llarga, n’hi ha que hi afigen formatge.


Beguda

Amb este factor de la fórmula hi ha tantes possibilitats com gustos: aigua, refrescos, cervesa, vi, vi amb gasosa...

Café

Un bon café és el que tanca la suma perfecta de l’esmorzar valencià, i encara que el tradicional és el cremadet que remata la faena a base d’un flamejat amb licor, canella, corfa de llima i grans de café, també “s’accepten” altres modalitats però sempre en format curt: sol, tallat, bombó…
Per descomptat, que la mistela o la cassalla en colpet sempre són benvingudes per a la mascletada final.