Temperatura de conservació d’aliments: quina és l’adequada?

La temperatura de conservació dels aliments encara agafa més importància amb l’arribada de la calor. Descobrix com has de mantindre segurs els aliments.

saber comprar

Compartix


Conéixer la temperatura de conservació dels aliments o descobrir quins aliments s’han de vigilar a l’estiu són algunes de les coses que ens poden servir de gran ajuda per a evitar les temudes intoxicacions alimentàries. T’interessa? T’ho expliquem tot a continuació.


Quina és la temperatura adequada per a conservar els aliments?

L’augment de la temperatura pot reduir la vida dels aliments que guardem en la cuina, no només dels que conservem en el rebost o fora de la nevera, sinó també dels que es troben en l’interior. I és que, amb l’arribada de la calor, consumim més aliments frescos i obrim més vegades la nevera, i això fa que perda fred. És per eixa raó que, durant l’estiu, n’hem de reduir la temperatura perquè el menjar es conserve en més bon estat. 

 • Nevera: s’ha de mantindre entre 0 °C i 7 °C.
 • Congelador: s’ha de mantindre al voltant dels -15 °C.

3 consells per a mantindre els aliments en bon estat a l’estiu 

 1. Fes una neteja general de la nevera i del congelador per a eliminar possibles bacteris, almenys, una vegada al mes.
 2. Fes una compra responsable; és a dir, compra el que hages de consumir durant la setmana. A l’estiu és recomanable no acumular molt de menjar en la nevera, deixar espai entre el menjar i, sobretot,… fixar-se en les dates de caducitat.
 3. Organitza la nevera adequadament per a mantindre la temperatura de conservació dels aliments: a l’estiu no només s’ha de regular la temperatura d’este electrodomèstic, sinó que s’ha de mantindre.
  • Coneix els productes que has de guardar en la nevera i els que no:
  • Aliments que s’han de mantindre en la nevera: fruita, verdura, carn, peix, ous, lactis, etc. Alerta! Durant esta estació, es recomana congelar la carn i el peix, si no l’has de consumir ràpidament. 
  • Aliments que no hem de guardar en la nevera: plats calents o acabats de cuinar (hem de deixar que es refreden prèviament), plats que no estiguen coberts amb paper transparent o amb qualsevol tipus de protecció i llandes de conserves, entre d’altres. 
  • Hem de tindre en compte on guardem els aliments en la nevera i en el congelador. Cada aliment té marcat el seu lloc en la nevera, perquè cada un té necessitats tèrmiques diferents. Descobrix-les ací! 
  • No obrim la nevera contínuament: això fa que es perda el fred, per tant els productes es faran malbé abans, sobretot els que estan situats en la part interior de la porta de la nevera. 

 5 aliments que has de vigilar durant l’estiu

1. Lactis: durant l’estiu s’han d’exposar poc de temps a la temperatura ambient, ja que són propensos a contraure fongs, floridura i bacteris, fins i tot refrigerats!

2. Salses i elaboracions amb ou cru: si els comprem ja elaborats, els hem de consumir en poc de temps. Si són casolans, és preferible tirar les sobres per a evitar la tan temuda salmonel·losi. Per descomptat, també hem d’anar alerta amb els ous: descobrix com es detecta si un ou està en mal estat ací. 

3. Marisc, mol·luscos i peix: el marisc s’ha de consumir al més prompte possible i sempre ha de tindre l’olor de mar característica. Si fa una olor forta o fa gust d’amoníac, rebutja’l immediatament. 

4. Carn: igual que el peix, és preferible congelar-la i consumir-la posteriorment si no l’hem de consumir de seguida. Hem de vigilar especialment la carn d’aviram, com el titot, l’ànec o el pollastre.

5. Gelats, orxata, batuts i granissats: són molt sensibles a les fluctuacions de temperatura.