Consells per a fer la compra a l’estiu

Decàleg per a evitar intoxicacions alimentàries per les altes temperatures

saber comprar

Compartix

Consejos para hacer la compra en verano


 Les intoxicacions alimentàries es produïxen, malauradament, durant tot l’any, però són més freqüents durant els mesos d’estiu, per les altes temperatures, que afavorixen el creixement dels microorganismes. Però, també, perquè és més fàcil que es trenque la cadena de fred i per descuits en les mesures de prevenció i higiene.

Zona de perill: aliments que hem de vigilar

- Aliments elaborats amb ou cru, com ara maionesa, salses i cremes. Si les comprem fetes, les hem de consumir en poc de temps. Si són casolanes, és preferible tirar-ne les sobres.

Les ensalades amb verdures crues i altres ingredients com pasta, formatge i embotits, s’han de preparar en el moment de consumir-les, rentant bé les verdures crues.

Les fruites i verdures s’han de conservar a la nevera, en la zona menys freda (calaixos).

-El marisc, especialment, els mol•luscos de petxina.

El peix cru o poc cuinat, com l’aladroc en vinagre, ha d’haver estat congelat uns dies abans de la seua preparació, per a evitar l’anisakis.

La carn crua i la rebosteria ha d’estar refrigerada o congelada.

- Els gaspatxos, especialment, els casolans, s’han de conservar sempre en la nevera.

Els gelats, els batuts, l’orxata i els granissats, perquè són molt sensibles a les fluctuacions de temperatura.

L’envàs dels productes que comprem ha d’estar en perfectes condicions, sense bonys ni bombaments, i cal vigilar les dates de caducitat.

-Seqüència de compra: en primer lloc hem d’adquirir els productes no peribles, després els aliments frescos i, finalment, els congelats.

-No hem de ficar en la mateixa bossa aliments i productes de drogueria.


Risc de contaminació d’aliments, les “regles d’or”

Per a evitar malalties o intoxicacions alimentàries provocades per una inadequada manipulació i conservació d’aliments, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ens dona unes “regles d’or”, una espècie de decàleg perquè disfrutem de l’estiu sense problemes:


1. Consumir aliments que hagen estat tractats o manipulats higiènicament.

2. Cuinar correctament els aliments, arribant com a mínim als 70 °C en el centre del producte.

3. Consumir els aliments inmediatament després de cuinar-los, per a evitar la proliferació de gèrmens, i no deixar-los mai a temperatura ambient.

4. Els aliments que no es puguen consumir immediatament o les sobres que vullguem guardar s’han de mantindre sota l’acció de la calor, per damunt de 60 °C, o del fred, a 7 °C com a màxim.

5. Calfar prou els aliments cuinats. És preferible mantindre calents fins al seu consum les sopes, els purés i els guisats, que no deixar-los refredar i calfar-los una altra vegada. Els aliments que no ho permeten, com els gaspatxos i les ensalades, s’han de guardar a la nevera.

6. Evitar el contacte entre els aliments crus i els cuinats, perquè es poden contaminar, mitjançant ganivets, taules o draps. Es recomana utilitzar paper de cuina.

7. Assegurar una higiene correcta de la persona que ha de manipular els aliments i una neteja adequada en totes les superfícies de la cuina, així com dels recipients per a guardar el menjar.

8. Mantindre els aliments lluny dels insectes, rosegadors i animals de companyia.

9. Utilitzar exclusivament aigua potable, tant per a beure com per a cuinar.

10. No consumir aliments peribles que estiguen exposats a temperatura ambient. En bars, cafeteries, restaurants, etc, tots els aliments han d’estar protegits per vitrines i conservats en condicions sanitàries adequades.


Consejos para hacer la compra en verano

Fruites i verdures d’estiu, ben netes

A l’estiu, la nostra cistella de la compra sol incloure més fruites i verdures que solem consumir, habitualment, en cru, com ara en ensalades. Per això cal extremar les precaucions:

-  S’han de rentar bé, davall del raig de l’aixeta, encara que les pelem, per a evitar que la contaminació passe del ganivet a l’aliment.
- Hem de torcar-les bé amb paper de cuina.
- Si prenem la fruita o la verdura crua i amb pell, com encisam, espinacs o cogombres, les hem de submergir durant, almenys, 10 minuts en aigua amb una culleradeta per a postres de lleixiu (1,2 a 2 ml) per cada litre d’aigua i després rentar-les bé amb aigua abundant. El lleixiu ha de ser “apte per a la desinfecció d’aigua de beguda”.

En resum, per a garantir la seguretat alimentària, és fonamental:

- No trencar la cadena del fred.
Llavar-se bé les mans.
Conservar els aliments refrigerats.
Rentar i desinfectar la fruita i la verdura.
Comprovar l’envàs dels productes que comprem, que ha d’estar en perfectes condicions, sense bonys ni bombaments, i vigilar les dates de caducitat.
Seqüència de compra: adquirir en primer lloc els productes no peribles, després els aliments frescos i, finalment, els congelats.
No ficar en la mateixa bossa aliments i productes de drogueria.