Propietats de la nectarina: beneficis i usos en la cuina
Coneixes les propietats de la nectarina? Esta varietat de la bresquilla és perfecta per a l'estiu, ja que ens aporta carotenos, els que preparen la nostra pell davall el sol, a més de tindre un alt contingut en aigua, fet que contribuïx a la hidratació.
els frescos
Compartix
La nectarina és una fruita d'os, pròpia de l'estiu, pareguda a la bresquilla i amb unes propietats nutricionals molt interessants, ja que ens aporta carotenos; fibra i vitamina C. A més, el seu contingut calòric és molt reduït, per la qual cosa és una boníssima opció per a consumir durant estos mesos. T'abellix descobrir més propietats de la nectarina? Te les comptem a continuació.
Orige de la nectarina
Les primeres nectarines es van cultivar a Xina i el seu nom deriva de la paraula grega nèctar que significa beguda dels déus. Es deia que la nectarina era una mescla de la bresquilla i prunera, però no és cert, la nectarina és una varietat de la bresquilla que procedix d'una mutació de les pròpies bresquilleres que, moltes vegades, s'aconseguix per mitjà d'empelts.
Tipus de nectarines
Hi ha diverses varietats de nectarina, encara que totes elles es caracteritzen per posseir un sabor dolç, al mateix temps que un poc àcid. Actualment, podem classificar-la la nectarina en dos grups: nectarines amb polpa blanca i nectarines amb polpa groga o ataronjada, totes elles, amb diferents varietats.
- Nectarines de polpa blanca: es caracteritzen fonamentalment pel seu aspecte extern, ja que la pigmentació de la seua pell està constituïda per brotxades de color roig granat sobre un fons blanquinós o verdós. A més, la seua pell és llisa i no posseïx pelussa. La seua polpa és carnosa i blanquinosa, però pot posseir una certa coloració roja pegada a la seua llavor. El sabor de la nectarina sol ser molt dolç, encara que amb tons àcids si no està molt madura. D'altra banda, la textura de la seua polpa és molt sucosa i es dissol amb senzillesa en la boca.
- Nectarines de polpa groga: es caracteritzen pel seu aspecte extern, ja que la pigmentació de la seua pell està constituïda per brotxades de color roig granat sobre un fons groguenc. Igual que la nectarina de polpa blanca, la seua pell és llisa, brillant i no posseïx pelussa. A diferència d'un altre tipus de nectarines, la carn de les nectarines de polpa groga és un poc més ferm i té un sabor més àcid que la bresquilla.
Com triar una nectarina de forma adequada
La nectarina és una fruita molt fràgil, per la qual cosa, a l'hora de triar-les s'han de triar exemplars de pell llisa i brillant que es mostren ferms, encara que lleugerament flexibles al tacte, pero... Ull! una excessiva duresa pot indicar que no han madurat prou o que la polpa no és molt sucosa. A més, hem de tindre en compte que el contingut de sucre de les nectarines no augmenta una vegada que han sigut recol·lectats, per la qual cosa és important triar-les madures i aromàtiques.
Una vegada a casa les nectarines s'han de manipular amb atenció, ja que es danyen fàcilment. Es conserven durant uns dies a temperatura ambient i unes quantes setmanes en el frigorífic. En este últim cas, abans de consumir-les és convenient temperar-les perquè resulte més saborosos i dolços.
Valor nutricional de la nectarina
El contingut en greix de la nectarina, com la majoria de les fruites, és pràcticament nul, a més es caracteritza per posseir una gran quantitat de fibra. T'abellix descobrir més sobre el valor nutricional de les nectarines? T'ho comptem.
Valor nutricional per cada 100 g:
- Calories: 44 g
- Greixos totals: 0,3 g
- Sodi: 0 mg
- Potassi: 201 mg
- Hidrats de carboni: 11 g
- Fibra alimentària: 1,7 g
- Sucres: 8 g
- Proteïnes: 1,1 g
Propietats de la nectarina
A més d'un alt contingut en vitamina C, la nectarina té altres múltiples propietats per a la salut, pren nota d'elles!
- Alt contingut en aigua i baixa en calories: igual que la majoria de les fruites, la nectarina té una gran quantitat d'aigua, més del 80%! , per la qual cosa el seu consum ens ajuda a mantindre'ns hidratats durant l'estiu.
- Rica en vitamina C i carotenos: la nectarina es tracta d'una fruita amb un gran poder antioxidant, ens ajuden a protegir-nos dels radicals lliures i a retardar l'envelliment cutani. A més, el seu alt contingut en vitamina C, ajuda a què l'organisme absorbisca el ferro i ajuda a disminuir el cansament i la fatiga, per la qual cosa, es tracta d'una fruita idònia per a aquelles persones que patixen anèmia.
- Rica en minerals: les nectarines són font de minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, calci, sodi, ferro, zinc, iode i seleni. o Alt contingut en fibra: açò facilita el trànsit intestinal, millora la digestió pesada i ajuda a combatre el restrenyiment.
- Alt contingut en fibra: açò facilita el trànsit intestinal, millora la digestió pesada i ajuda a combatre el restrenyiment.
Receptes amb nectarines
Tortada de formatge i nectarines
Ingredients
- 6 nectarines de polpa groga
- 5 ous grans
- 200 g de sucre blanc
- 85 g de farina de rebosteria
- 140 g de formatge crema
- 250 ml de llet sencera
- Essència de vainilla
- Mantega
- Sucre glace
Recepta pas a pas
- Precalfa el forn a 180 ºC i unta el motle on cuinaràs la tortada amb mantega i un poc de farina perquè desmotle millor al finalitzar l'elaboració. També pots cobrir-ho amb paper d'enfornar.
- Disposa en un bol, els ous, la llet, l'essència de vainilla el sucre, la farina i el formatge crema. Amb l'ajuda d'una batedora o robot de cuina i mescla'ls fins a obtindre una massa homogènia.
- Deixa reposar la massa 30 o 40 minuts en el motle a temperatura ambient.
- Pela les nectarines, talla-les rodanxes i col·loca les nectarines ben repartides.
- Enforna la tortada durant 40 minuts o fins que consideres que ja està ben enfornada.
- Empolvora sucre glace damunt de les nectarines i enforna amb el mode grill perquè el sucre es caramel·litze.
- Mantín a temperatura ambient fins que esta es refrede i conserva-la en la nevera. 8. Et recomanem no servir-la massa freda i deixar que esta es tempere.
- Et recomanem no servir-la massa freda i deixar que esta es tempere.
Nectarina torrada, formatge fresc i mel
Ingredients
- 4 nectarines de polpa groga
- Mel
- 1/2 cullerada xicoteta de cúrcuma
- 1/2 cullerada xicoteta de pebre negre
- 1 cullerada de AOVE
- 4 cullerades de formatge fresc
- Herba-sana (opcional)
Recepta pas a pas
- Lava bé les nectarines, però no els passades la pell.
- Precalfa el forn a 200 ºC i forra la safata del forn.
- Amb l'ajuda d'un ganivet partir les nectarines a la mitat, vorejant tot l'os. Girar llavors en sentit oposat les dos mitats i separar. Necessitem usar nectarines que no estiguen molt passades ni tampoc molt ferms, al punt mitjà perquè podem traure l'os amb facilitat. Ens quedarem per un costat una mitat sense os i per l'altre costat una mitat amb os. Amb molt atenció i perícia llevar l'os de la mitat que ho tenia.
- Disposar totes les mitats amb el buit cap amunt en la safata.
- Mesclar la melassa amb l'oli i les espècies molt bé, fins que tot estiga integrat.
- Omplir el forat de les nectarines amb la mescla i un poc més per damunt.
- Portar a enfornar durant 15 minuts aproximadament, fins que vegem que les nectarines comencen a daurar-se lleugerament. Deixar refredar a temperatura ambient.
- A l'hora de servir, amb l'ajuda dels dits o d'un tenidor esmollar un poc el formatge fresc que anem a utilitzar i situar per damunt de les nectarines.
- Acabar amb uns fulls d'herba-sana que li donaran un contrapunt interessant.