Fruites amb os, aromàtiques i molt refrescants
Nectarines, bresquilles, albercocs, prunes… Saps quines són les fruites de pinyol més populars? Passem revista a les varietats més desitjades de l’estiu.
els frescos
Compartix
La frescor, l’aroma i la facilitat per a conservar-les i transportar-les, les fa ideals per a prendre-les a qualsevol hora i en qualsevol lloc. Estes varietats de pinyol o llavor, també conegudes com drupes, són protagonistes en les fruiteres de la majoria de cases durant els mesos més calorosos.
De diferents mides i textures, totes pertanyen a la família de les rosàcies i més en concret al gènere prunus, que té un pinyol a l’interior. A més, coincidixen perquè tenen una polpa carnosa i perquè assolixen el moment òptim de consum entre els mesos de juny i octubre, depenent de la varietat.
Propietats
• Hidratants: contenen fins al 80 % d’aigua segons la varietat.
• Baixes en calories.
• Digestives: font natural de fibra.
• Aporten vitamines: sobretot vitamina A i C. Afavorixen la regeneració de la pell, el sistema immunitari i la vista.
• Aporten minerals.
Sabies que este tipus de fruita també es coneix com drupa?
Varietats
Hi ha un gran nombre de variants que al seu torn s’han creuat per donar lloc a unes altres varietats. Totes coincidixen que tenen la pell en tonalitats que van des del groc o ataronjat fins al carmesí. Estes són algunes de les més consumides:
Están son algunas de las más consumidas:
- Bresquilla:
la varietat roja es cull a començament de temporada i té un gust més àcid, mentre que la groga es cull un poc més tard i té un toc més melós. Aporten fibra, que facilita el trànsit intestinal.
- Nectarina:
És una varietat de bresquilla, de pell llisa i brillant i de sabor intens. Aporta fibra i vitamina C, que ajuda al funcionament normal del sistema immunitari.
- Albercoc:
prové d’Àsia. El seu color ataronjat és degut als carotens, que en el nostre organisme es convertixen en vitamina A, essencial per a mantindre la visió en condicions normals.
- Pruna:
Té un color uniforme que, segons la varietat, serà groga, verda o roja violàcia. El component principal és l’aigua i és una bona font de fibra, especialment amb pell.
- Paraguaià:
Original per la forma aplatada i la pell vellutada, representa una varietat de bresquilla rica en vitamina C, que protegix les nostres cèl•lules del mal oxidatiu.
- Cirera:
Aporta folats, que ajuden a disminuir el cansament i la fatiga, i contribuïx al funcionament normal del sistema immunològic.
En la cuina
Normalment es mengen crues o bé com a base per a postres dolces, compotes, confitures o melmelades, però val la pena tastar-les en altres elaboracions. Per exemple, al forn a màxima temperatura durant 15-20 minuts, cobertes amb canella i acompanyades d’un gelat de vainilla.
- Pastís de cirera
- Bescuit d’albercoc i plàtan
- Bresquilles al forn
- Coulis de pruna