Aliments fermentats: llista de productes i propietats

.Els aliments fermentats afavoreixen la digestió i aporten microorganismes beneficiosos per a l'intestí. Descobreix estes i altres propietats interessants!

a examen

Compartix

Els aliments fermentats han format part de la dieta de l'ésser humà des de sempre. Es tracten d'aliments que afavoreixen la digestió i aporten microorganismes beneficiosos per a l'intestí. Alguns dels aliments fermentats més coneguts són el iogurt, el formatge, el pa, el chucrut, el quefir o el vinagre, però amb l'arribada de la kombutxa, s'ha tornat a posar de moda els beneficis que la fermentació té entorn de la nostra salut. Descobreix-los, a continuació!

Què són els aliments fermentats?

La fermentació és la transformació que pateixen els aliments per l'acció dels bacteris i els llevats. Durant este procés, els sucres es converteixen en àcids, gas o alcohol, que actuen com a conservants naturals de l'aliment. 

La fermentació ha sigut utilitzada per l'ésser humà des de l'antiguitat com una manera de mantindre els aliments durant llargs períodes. Hui dia, trobem molts aliments fermentats en la dieta mediterrània, però també, begudes com la cervesa o el vi. A més, en els últims anys hem vist com s'han afegit altres aliments fermentats més exòtics com el quefir o la kombucha.

Beneficis dels aliments fermentats

No tots els aliments fermentats tenen les mateixes propietats, però la majoria comparteixen algunes característiques comunes que beneficien a tot el nostre organisme, sobretot, al nostre intestí. Pren nota d'ells!

 • Ajuden a afavorir la digestió: els aliments fermentats contribueixen a millorar les digestions pel fet que ja han sigut parcialment digerits per bacteris o llevats, per la qual cosa, resulten més digeribles per al nostre organisme.
 • Afavoreixen l'absorció de nutrients: la fermentació ajuda a descompondre i destruir els aquells àcids com, per exemple, l'àcid fítico, que alberguen el potencial de reduir l'absorció d'altres nutrients beneficiosos per a la salut com el zinc, el calci o el ferro.
 • Afavoreixen la flora intestinal: els aliments fermentats ajuden a poblar el nostre intestí de microorganismes saludables, per la qual cosa, a més de cuidar el nostre intestí, reforcen el sistema immunitari.
 • Augmenta la presència de vitamines: els aliments fermentats són una font excel·lent de nutrients i vitamines essencials. Alguns dels nutrients que podem trobar en esta mena d'aliments són la vitamina B12 o la vitamina B9, més coneguda com a àcid fòlic; i la vitamina K2, difícil de trobar en aliments no fermentats.

Exemples d'aliments fermentats

 • Chucrut: es produeix de la fermentació del cabdell o col blanca. Es consumeix molt a Alemanya. En començar el procés de fermentació, el nombre de bacteris làctics presents en la superfície de les fulles de col augmenten, per la qual cosa després del seu consum es restableix el pH de l'intestí, millora el procés digestiu i l'absorció de nutrients. El chucrut és també una excel·lent font de vitamina C i vitamina K.
 • Quefir: es tracta d'un producte lacti fermentat semblança al iogurt líquid. La fermentació es produeix a través de l'acció d'un conjunt de llevats, fongs i bacteris. Este aliment és ric en probiòtics, lípids i proteïnes que afavoreixen la salut intestinal.
 • Miso: es tracta d'una pasta fermentada de soja i altres cereals com el blat, l'arròs o l'ordi amb el fong Aspergillus Oryzae. Durant segles va ser considerat un aliment curatiu a la Xina i el Japó. Des de fa generacions s'utilitza per a preparar sopes calentes o com a condiment d'altres plats. El miso conté enzims que ajuden a la digestió.
 • Kombutxa: es tracta d'una beguda fermentada de lleuger sabor àcid obtinguda a base de te endolcit fermentat mitjançant una colònia de microorganismes gelatinosa. Si el fong rep alimentació contínuament, el procés no té fi, per això la kombucha és anomenada “el fong de la immortalitat”. Històricament s'ha pres a la Xina, Rússia i Alemanya, encara que des de fa un temps les els beneficis de la kombutxa per a l'organisme, han estés el seu consum al nostre país.
 • Iogurt: les propietats del iogurt per al nostre organisme estan més que demostrades. Este aliment compta amb al voltant de 100 milions de bacteris que transformen una part de la lactosa en àcid làctic. Els microorganismes que trobem en el iogurt són capaços de regenerar la flora intestinal. A més, algunes varietats de iogurts poden contindre bifidobacterias que també estimulen el sistema immunitari.
 • Kimchi: és un aliment d'origen coreà que resulta de la fermentació de col xinesa.

Com consumir els aliments fermentats?

T'han resultat interessants els beneficis dels aliments fermentats, però ens saps com introduir-los en el teu dia a dia? A continuació, et donem uns breus consells.

 • Prova d'introduir el quefir o el iogurt com a part dels teus desdejunis complets i equilibrats.
 • Prova de substituir els refrescos ensucrats per la kombucha… Igual de refrescant, però molt més saludable!
 • Condimenta les teues receptes amb una salsa elaborada amb miso i dona-li un toc de sabor als teus plats. 

Anima't a introduir nous aliments com el chucrut i el kimchi en les teues receptes diàries. Prova esta recepta de kimchi coreà i anima't a provar sabors diferents.