Coca de llanda: recepta original

La coca de llanda és una recepta que ha estat present en la infància de molts. Et portem esta versió perquè la tornes a disfrutar esta Setmana Santa.

hui mengem

Compartix

Coca de llanda valenciana, el berenar de tota la vida


És de sobres conegut l’ampli ventall de coques valencianes, així com la gran varietat de sabors que oferixen. N’hi ha de salades, com les de verdures o pisto, o bé poden ser dolces, com la coca de crema o la mítica coca de taronja. D’entre totes, n’hi ha una que sempre ens remet a la infància, i no és una altra que la coca de llanda de la iaia. La que ens trasllada mentalment als berenars a sa casa, les de l’olor de xocolate calent i coca al forn.

El nom d’esta coca és degut al fet que, tradicionalment, es feia al forn en un motle alt i metàl·lic que s’anomena llanda. Per això, el nom original és coca de llanda, encara que este dolç també és conegut en algunes zones com coca Maria o coca bova. La recepta original d’este dolç típic de Setmana Santa és tan bàsica com els seus ingredients principals: ous, farina, llet i sucre. No hi ha excusa per a no preparar este clàssic de la rebosteria!


Ingredients de la coca de llanda

Per a 12 racions

  • 150 g de sucre
  • 170 g d’oli de gira-sol
  • 50 g de suc de taronja
  • 220 g de llet
  • 400 g de farina
  • 1 sobre de rent
  • 3 ous grans XL o 5 de menuts
  • Pell ratllada d’una llima


Recepta de la coca de llanda

Elaboració:


1. Precalfem el forn a 180 °C.


2. Preparem un motle rectangular o llanda i el folrem amb paper de forn o l’untem amb mantega i un poc de farina.


3. Batem bé els ous amb el sucre fins que la massa quede blanca.


4. Hi afegim la ratlladura de llima, l’oli, el suc i la llet.


5. Amb l’ajuda d’un colador, tamisem la farina i l’anem agregant.


6. Per acabar, hi posem el rent.


7. Aboquem la massa al motle i l’empolvorem per damunt amb sucre i canella; amb això aconseguirem una capa cruixent de sucre molt característica d’esta coca.


8. Fiquem el motle en el forn a una altura mitjana i ho la coem entre 20 i 30 minuts.


9. Deixem refredar la coca 20 minuts i la desmotlem.

El temps de cocció depén del forn. El millor és anar comprovant-ne la textura amb l’ajuda d’un furgadents: quan punxem en el centre de la coca, si el furgadents n’ix net, sabrem que està feta.

El berenar ideal, molt fàcil d’elaborar i la millor opció per a acompanyar el café, un te o un got de llet. Si t’animes, pots completar-la amb glaça o alguna cobertura. Bon profit!