Com aprofitar la fruita madura

Durant la setmana intentem planificar-nos per a comprar els aliments necessaris dels nostres menús setmanals. Però, de vegades, els nostres plans canvien i, quan ens en volem adonar, els productes peribles, sobretot fruites i verdures, ja estan massa madurs. Què fem en estos casos?

és eco, és lògic

Compartix

És probable que molta gent rebutge fruites i verdures madures, perquè ja no són tan abellidores per a la vista. Però, lluny de rebutjar este tipus d’aliments, podem aprofitar-los de moltes maneres. No saps com? A continuació et donem alguns consells.

1. Macedònia o ensalada de fruites i verdures

Potser el primer que pensem quan veiem que la fruita està a punt de fer-se malbé és la macedònia. És una opció molt bona per a aprofitar tota la fruita mesclada en trossets amb una miqueta de suc de taronja. També podem fer ensalades mixtes amb fruites i verdures crues i un bon condiment, les combinacions són infinites.

2. Smoothies (sucs, liquats i batuts)

És una de les maneres més fàcils i ràpides d’aprofitar la fruita madura. Podem utilitzar qualsevol fruita, mesclar-ne diverses i fins i tot afegir-hi llet o cereals perquè quede més espés. A més, per als xiquets a qui la fruita no agrada massa és una opció molt socorreguda.

3. Melmelades

La melmelada es prepara normalment bullint la fruita amb sucre, amb això acaba desfent-se. Per tant, si està un poc “tocada”, no es notarà a la vista i obtindrem el mateix resultat. L’important és conservar-la en pots de vidre esterilitzats i tancats al buit. Figues, bresquilles, maduixes… qualsevol fruita és apta per a fer melmelada o compota i combinen a la perfecció amb postres o com a acompanyament de torrades, galetetes o plats agredolços.

4. Gelats

Els gelats casolans són senzills i resulten molt abellidors durant els dies d’estiu. A més, als xiquets els encanten! Per tant, una manera genial que mengen més fruita pot ser incloure’n en alguna de les teues receptes. De meló d’Alger, de plàtan, de llima… combina’ls com vulgues i segur que triomfes.

5. Conserves

No cal que la verdura o fruita de temporada estiga madura per a intentar conservar-la el màxim temps possible. La gent que té horts propis, sovint es troba amb molt de gènere alhora (tomaques, bresquilles, etc.) i al final no sap què fer-ne. Una manera perfecta d’aprofitar els aliments i que no perden les propietats és fer-ne conserva. Dolça o salada, si utilitzem pots de vidre tancats al buit, podem guardar la nostra collita molt de temps.

6. Cítrics al congelador

Els cítrics són fruits que solen durar molt de temps a la nevera, però arriba un moment que comencen a madurar. És ací on podem actuar. Una bona manera d’aprofitar-los és ratllar la pell del cítric i després guardar-la en una bossa i congelar-la. Ens servirà per a condimentar sopes i altres plats de cullera. També podem esprémer el suc i congelar-lo en una safata de glaçons. Així tindrem porcions individuals per a utilitzar-les en salses, begudes, etc.

7. Verdures per a conservar en vinagre

Cogombres, pimentons, raves, carlotes… Els vegetals, en general, aguanten molt bé a la nevera, però si els tenim molt de temps també tendixen a fer-se malbé. Abans que això ocórrega, podem tallar-los en trossets xicotets al gust i afegir-los al líquid que obtenim de bullir en un perol menut 1 tassa de vinagre blanc, 1/3 de tassa de sucre i 3 cullerades de sal. Ho deixem reposar unes 6 hores i, a partir d’ací, ja podem utilitzar-los com a acompanyament en ensalades, aperitius, sandvitxos, etc. 

8. Salses

Una altra de les opcions per a aprofitar verdures que comencen a madurar, és preparar salses que ens serviran per a acompanyar pastes, arrossos, carn o peix. A més, es poden congelar sense problemes per a tindre-les preparades en qualsevol ocasió. Ens referim a una senzilla salsa de tomaca, samfaina casolana, salsa bolonyesa, marinera, etc.

9. Herbes aromàtiques

Igual que les salses de verdures, si tenim herbes aromàtiques a casa i s’estan marcint, les podem batre amb oli d’oliva fins que en quede una mescla lleugera i guardar-la a la nevera o congelar-la en daus menuts per a utilitzar-la com a condiment més avant.

10. Aigües amb un “toc”

Quan la fruita comença a fer-se lletja, la majoria de vegades potencia la dolçor. És per això que si piquem unes poques fruites roges (o qualsevol altra fruita) i les afegim a una gerra d’aigua ben freda, obtindrem un aigua aromatitzada molt abellidora per a hidratar-nos durant els dies de calor.