Crunch time: què és?

Una de les premisses de l’alimentació saludable ha passat sempre per no picar entre hores, però, hui en dia, els especialistes aconsellen esta opció sempre que tinguem en compte que com més activitat física fem al dia, més necessari serà este mos. Per això, sempre que estiga dins d’unes pautes sanes i equilibrades, les pauses o el que actualment es coneix com a “crunch time”, s’accepten i es recomanen.

hui mengem

Compartix

Crunch time: ¿qué es?



Prendre un snack a temps que es base en greixos cardiosaludables i fibra ens pot evitar fartades posteriors, sobretot de menjar “fem”. Estem davant de la revolució saludable que reconvertix els snacks tradicionals en refrigeris on es tenen en compte la mida de les porcions i el predomini d’ingredients més lleugers, i es convertixen en una nova opció saludable.

Este tipus de productes, fins i tot encara que els fem a casa, sempre busquen ser lleugers, innovadors i còmodes, d’acord amb un estil de vida urbà, però sempre tenen una relació amb la naturalesa i no obliden la salut i el benestar.

En el “crunch time”, recórrer al mos fàcil i immediat no és l’opció més saludable ni per al cos ni per a la ment, per això els snacks tradicionals no són la millor elecció. Entre les nombroses alternatives hi ha les fruites fresques senceres amb pell; les verdures en les seues versions diferents, en trossos o liofilitzades, que representen una opció diferent; les mescles de fruita seca; les galletetes a base de llavors activades; i els tubercles alternatius a la creïlla.

Estos són els ingredients base que hui podem trobar per a calmar un desig, recuperar energies després d’alguna activitat física o, simplement, menjar alguna cosa bona i sana en horari laboral. Si a això li afegim espècies i/o endolcidors naturals, el resultat és un mos gurmet perfectament compatible amb la idea de “crunch time” sa i profitós.

I la fruita seca?

Si assumim que tant en el treball com en les diverses activitats del dia a dia necessitem nodrir amb intel•ligència les funcions cerebrals més complexes, com són la concentració, la memòria, l’agilitat mental i la coordinació, és en este escenari on adquirix una rellevància especial la fruita seca crua i sense sal, ja que s’associa a una millor resposta cognitiva, per la quantitat de nutrients que té. És una decisió sàvia incloure-la en el “crunch time”.

Són nombrosos els estudis científics que han demostrat els beneficis que representa un consum moderat d’estos aliments, tot i que tenen un contingut energètic alt. El que importa és valorar la quantitat que es consumix, la recomanació és d’uns 30 grams/dia depenent de la fruita seca, i fer-ho fonamentalment al matí.

 El dolç també pot ser saludable

Si bé la majoria delssnacks que s’oferixen als supermercats són salats, lentament comencen a aparéixer opcions dolces. Són galletes que anteposen el dolç natural propi de les fruites dessecades, les farines integrals, el cacau pur, el coco, el gingebre, el cardamom i les llavors.

Estos se’ns presenten amb una visió diferent del que relacionàvem tradicionalment amb el producte dolç, ja que tenen com a missió principal contribuir a la salut. Amb esta finalitat es vigilen les temperatures d’elaboració, els processos, s’intenta preservar els antioxidants, triar bé les proteïnes i afavorir certs greixos.


 Llavors de Carabassa Especiades


Semillas al horno Crunch time: ¿qué es?

Ingredients ( 1 persona)

- ½ tassa de llavors de carabassa

- 2 g de cúrcuma

- 2 g de pebre roig

- 2 g de comí

20 ml d’oli d’oliva


Preparación

  • Retira les llavors de la carabassa i renta-les bé per a eliminar les restes de polpa que puguen tindre apegades. Deixa-les assecar damunt d’un drap de cuina o paper absorbent.
  • Una vegada que les llavors estan seques, mescla-les en un bol amb els condiments: cúrcuma, pebre roig i comí.
  • Col•loca les llavors adobades en una safata per al forn lleugerament untada amb oli d’oliva. Introduïx la safata al forn precalfat a 180 °C durant 15-20 minuts i vigila que no es cremen girant la safata si cal.
  • Una vegada estiguen torrades, deixa-les refredar i ja estaran llestes per a consumir.


Energía

493 KCL

Proteïnas

12.6 g

Greixos

39.9 g

Sucres

1.3 g

HDC

3.5 g

SAT

6.4 g

MONO

20.7 g

Poli

10.6 g

Fibra

3.3 g

Colesterol 

0 g

Galletes de Fruita Seca i Llavors

Galleta de Almendras Crunch time: ¿qué es?

Ingredients (25 unitats)

-  2 ous grans

- 30 g de mel

-  Mescla de llavors

- 100 g ametles crues (laminades, en bastonets, en dauets...)

- 100 g avellanes crues

- 70 g farina de cigró

- 12 g ratlladura de llima

 Preparació:

-Precalfa el forn a 160 °C i prepara una safata gran amb una làmina de silicona adequada.

- Col•loca en un recipient els ous amb 2 cullerades de mel. Bat-los lleugerament, agrega-hi les ametles, les avellanes, la farina de cigrons i la ratlladura de llima i mescla bé tots els ingredients.

- Una vegada es forme una massa un poc apegalosa i humida agafa porcions de la mescla i dona’ls forma plana i redona amb una cullera o amb els dits lleugerament humits.

- Distribuïx les porcions en la safata, sense que calga deixar molt d’espai de separació. Aplana-les tant com pugues, prement-les bé. Fica-les al forn durant uns 20 minuts o fins que s’hagen daurat. Deixa-les refredar sobre una reixeta.



Energia

68.5Kcal

Proteïnas

2.2 g

Greixos

5.1 g

Sucres

1.6 g

HDC

2.9g

SAT

0.43g

MONO

3.3g

POLI

0.99g

Colesterol

10g

Fibra

1.2g

Cake  d' Avena, Carlota i Fruita seca

Pastel de Zanahoria Crunch time: ¿qué es?

Ingredients (6 persons)

- 100 g de flocs d’avena

- 150 g de carlota

- 40 g orellanes, panses o dàtils

- 7 g bicarbonat sòdic

- 5 g canella molta

- 2 g gingebre molt

- 0,5 g de les llavors internes de la beina de vainilla

- 20 g de sucre moré

- 1 g de ratlladura de llima

- 1 ou

- 150 ml llet

- 50 g ametles crues laminades o picades

- 30 g pipes de carabassa

- 30 g pipes de gira-sol

- 15 ml oli d’oliva verge extra


Preparació 

- Precalfa el forn a 180 °C i prepara una safata o font greixant-la lleugerament. Utilitza un motle menut perquè tinga una textura més de bescuit.

- Renta les carlotes, pela-les lleugerament i ratlla-les. Pica les orellanes o qualsevol altra fruita dessecada a dauets no massa menuts. Mescla-les amb els flocs d’avena, el bicarbonat, les espècies, la ratlladura de llima i el sucre moré en un recipient.

- Afig l’ou i la llet i mescla-ho bé amb unes varetes. Treballa la massa fins que quede homogènia i estén-la en la safata. Depenent del tipus d’avena que utilitzes obtindràs textures diferents; corregix-ho afegint més flocs o una miqueta més de llet fins que quede humit, però no massa apegalós, que es puga estendre amb l’espàtula lleugerament humida.

- Combina la resta d’ingredients i repartix-los per damunt. Fica-ho al forn durant uns 25-30 minuts o fins que estiga ben daurat per damunt. Espera uns cinc minuts abans de traslladar-ho a una reixeta o talla-ho ja en calent si vols menjar-t’ho tebi.


Energia

271 Kcal

Proteïnas

8.6 g

Greixos

15.7 g

Sucres

11.4 g

HDC

21.3 g

SAT

2.6 g

MONO

7.1g

POLI

5g

Colesterol

42.1 g

Fibra

4.4g