Morella: bellesa i gastronomia de Castelló

Descobrix Morella un dels pobles amb més encant i més bonics de Castelló. Visita el poble i els seus voltants i gaudix dels deliciosos plats de la seua gastronomia..

VIATJAR AMB GUST

Compartix

El bello y ‘sabroso’ interior de Castellón

Les comarques castellonenques del Ports i el Maestrat conviden a disfrutar de la tranquil·litat i la calidesa dels seus pobles, a recórrer els seus boscos esguitats de penyes i barrancs i a conèixer la rica gastronomia de la zona, que té en els formatges, la tòfona i els bolets els ingredients principals.


Morella és la població més coneguda de la zona. Les seues setze torres, els sis portals i els prop de dos quilòmetres de muralla creen un skyline únic que, coronat per l’imponent castell, li atorguen unes distincions historicoartístiques merescudes.


A més dels pobles pròxims de Forcall, Cinctorres, Olocau del Rei o Sorita, tots a la comarca dels Ports, i tots amb atractius històrics i culturals, paga la pena incloure en el circuit altres localitats pintoresques de la comarca veïna del Maestrat. Custodiat per una enorme molt de pedra s’alça Ares del Maestrat, i a pocs quilòmetres es troba la peculiar Vilafranca del Maestrat. També molt a prop, encara que ja a la província de 
Terol, són recomanables l’Anglesola i Cantavella.


Gastronomía

La gastronomía local és un atractiu més que cal tindre molt en compte en esta escapada. Una cuina tradicional d’origen medieval, transmesa de generació en generació i basada en els productes de la terra. De fet, en temporada no hi ha plat on la tòfona negra o els bolets no deixen el seu aroma particular.

Menú típic

De l’interior castellonenc no podrien faltar uns bons entrants. En este aperitiu han d’estar presents embotits tradicionals, deliciosos formatges artesans d’ovella i de cabra -no massa lluny queda la localitat de Tronchón, que dona nom al formatge de tronxon-, patés casolans o unes croquetes morellanes.


Plat Principal

Per a reposar forces i entrar en calor, el plat principal seria amb carn: caldo amb pilotes, xulles de cabridet arrebossades, vedella al forn, a la pedra o guisada… També és molt típica la carn de caça: javalí, cabirol, cérvol, daina, conill, llebre o perdiu. Es prepara habitualment en escabetx, estofada o a la brasa, i s’acompanyen amb bolets de temporada.

Postres

El final dolç arriba en forma de flaó, una pasta dolça farcida de brull i ametles, de la qual els turistes queden enamorats al primer mos. Si preferim unes postres més clàssiques, i seguir amb “receptes” de cullera, l’elecció passa per la quallada tradicional que es prepara en estes terres.