Pastissets de moniato: recepta casolana
Prepara pastissets de moniato de manera senzilla amb la nostra recepta pas a pas. Troba’n els ingredients, l’elaboració, les variants i moltes coses més. Comencem?
hui mengem
Compartix
Els pastissets de moniato són els protagonistes d’una recepta de caràcter tradicional que, a pesar dels anys que fa que en mengem, no ha passat de moda ni de bon tros. Originaris de la Comunitat Valenciana, on són especialment habituals per Nadal, els pastissets de moniato són uns pastissos de textura suau, amb un sabor subtil i un aspecte rústic irresistibles. És per això que ací són un imprescindible durant esta època de l’any.
Estos dolços també són perfectes per a la tardor; són ideals per a prendre a soles o acompanyats. A més, una cosa especialment positiva és que es poden disfrutar acabats de fer (evidentment), però també calents o freds. És habitual trobar-los en les sobretaules familiars, on poden endolcir qualsevol xarrada, així com servir-los per a acompanyar un café, una infusió o una copeta de licor.
Per a preparar uns bons pastissets de moniato casolans, només hem de seguir els passos següents. I una bona notícia per als menys cuinerets: són prou fàcils d’elaborar. Descobrim ara quina és la millor recepta de pastís de moniato. Vegem-ho!
Ingredients dels pastissets de moniato
- 2 moniatos grans
- sucre, el mateix pes que els moniatos després de bullir
- 1 canonet de canella
- aigua
- corfa de llima
Per a preparar la massa
- 1 mesura de cassalla o d’anís sec
- 1 mesura d’oli de gira-sol
- 1 mesura de mantega de porc o sagí
- 1 mesura de sucre
- farina de blat
- 2 rovells d'ou
Per a decorar els pastissets
- sucre
- 2 clares d'ou a punt de neu
Recepta dels pastissets de moniato
Els pastissets de moniato de València (d’allò més típics) es caracteritzen fonamentalment perquè porten una deliciosa pasta de moniato envoltada amb una massa, on l’anís aporta un toc molt peculiar. És recomanable preparar el farciment, és a dir, la pasta de moniato, el dia anterior, perquè així la tindrem totalment freda. Dit això, comencem!
Començarem preparant la pasta de moniato. Per a fer-la, pelarem dos moniatos i els trossejarem a peces que siguen de mida semblant. Després, els courem en un casset amb aigua i amb un canonet de canella i la corfa de mitja llima. Els deixarem coure durant uns 10-15 minuts fins que els trossos de moniato estiguen ben fets.
A continuació tocarà escórrer els moniatos amb l’ajuda d’un colador. Després, els passarem a un recipient (ample i fondo, si pot ser) que ens permeta esclafar-los còmodament amb una forqueta. Els afegirem el sucre, ho integrarem tot bé i possarem a coure amb un poquet d'aigua. Hem de remenar be per tal de que no s'agarre la confitura. En este punt deixarem refredar la pasta perquè agafe una consistència òptima. I amb això ja tindrem el farciment.
Però, i la massa? Per a fer-la, mesclarem l'oli de gira-sol amb la cassalla o anís sec, el sucre, els dos rovells d'ou i la mantega de porc o sagí. Després, hi incorporarem la farina a poc a poc, la quantitat que la massa admeta, tal i com es diu en rebosteria. Per a fer-ho, anirem remenant-ho tot fins que la massa tinga cos. No hem d’oblidar, a més, que les mans són la millor opció per a treballar la massa. Quan tinga un aspecte consistent, la deixarem reposar durant uns 30 minuts.
Mentre posem a punt de neu les dos clares que hem separat dels rovells i reservem. Les farem servir per a decorar els pastissets de moniato.
Ara és el pas d’estirar la massa. Per a fer-ho ens ajudarem d’un corró. Farem una massa de mig centímetre de gruix i la tallarem en cercles de 9 o 10 centímetres amb un tallapastes. Per a aprofitar tota la massa possible, retirarem la que ens ha sobrat, la tornarem a pastar i l’estirarem per a poder fer més cercles.
Omplirem els cercles de massa amb la pasta de moniato (ja freda). Tinguem en compte que els plegarem per la mitat, per tant, no els hem de sobrecarregar en excés. Després, pressionarem les vores perquè no s’òbriguen en el forn, que podem anar calfant a 180 ºC amb calor dalt i baix.
Col·locarem els pastissos en una safata de forn coberta amb paper vegetal i els afegirem les clares per damunt. Finalment, empolvorarem els pastissets amb sucre i els introduirem al forn. Deixarem que es coguen durant uns 15 minuts o fins que els vegem daurats, i esperarem uns 10 minuts perquè es temperen abans de traure’ls.
Una altra variant que podem tindre en compte és la dels pastissets de moniato i ametla. En este cas, podem afegir-los ametla molta quan els posem la ratlladura de llima, si som especialment amants d’esta fruita seca. Ara només cal que tries la teua versió preferida d’esta recepta i et poses a fer-la.