Propietats de la pinya que no sabies

Coneixes totes les propietats de la pinya? Ara que arriba la seua temporada, és el moment perfecte per a aprofitar els beneficis que té amb les nostres receptes

els frescos

Compartix


Esta fruita originària del Brasil i d’aroma peculiar, té una textura ferma i fibrosa que fa que normalment es menge crua, però també es pot incloure en nombroses receptes. Ensalades, postres, batuts, salses i, per descomptat, sucs són algunes de les opcions que compten amb esta fruita com a element principal. A més, les propietats de la pinya natural són tantes que ha de ser una fruita necessària en la teua dieta.

Encara no coneixes tots els seus beneficis? Te’ls contem:


Beneficis de la pinya

I si t’estàs preguntant quines vitamines té la pinya, has de saber que la vitamina C és un dels nutrients més presents, per tant, és una de les fruites amb més poder antioxidant. Menjar pinya és sinònim de protegir el nostre organisme contra l’envelliment de les cèl·lules i reforçar el nostre sistema immunitari. Esta fruita tropical tan saborosa també té, encara que amb menys quantitat, vitamina B6 i àcid fòlic. A més, és rica en manganés, que contribuïx al manteniment dels ossos i a la protecció de les cèl·lules contra el dany oxidatiu.




Valor nutricional de la pinya

• Calories: 49 kcal
• Proteïnes: 0,4 g
• Greixos: 0,2 g
• Hidrats de carboni: 11,3 g
• Fibra: 1,5 g


Hi ha contraindicacions per menjar pinya?

Llevat que s’experimente una al·lèrgia a esta fruita, generalment és segura per a la majoria de les persones que porten una dieta sana i equilibrada.


Receptes amb piya

Els matisos dolços i àcids d’esta fruita tropical fan que siga un ingredient fantàstic per a cuinar tant receptes dolces com salades. I encara que estem més acostumats a veure la pinya en forma de postres, gelats o batuts, hi ha un gran catàleg de preparacions on la podem incloure. S’adapta a ensalades, per a torrar en la graella, cuinar a la planxa i per descomptat, es pot incorporar en salses. Vegem algunes receptes molt senzilles que inclouen pinya:


Curry de gambes amb pinya

  • 400 g de pinya
  • 24 gambes
  • 1 llanda de llet de coco
  • 1 cullerada d’oli de coco
  • 1 tija de lemon grass picat
  • 2 cullerades soperes de gingebre fresc picat
  • 2 cullerades soperes de curri en pols
  • 1 cullerada de celiandre en pols
  • 2 culleradetes de sucre moré
  • 1 cullerada de salsa de peix
  • Arròs blanc bullit per a acompanyar
  • Celiandre per a decorar


1. En primer lloc pelem i tallem la pinya a trossets i també pelem les gambes. Calfem l’oli de coco en un wok a foc mitjà-alt i li afegim el lemon grass picat, el gingebre i el celiandre en pols i ho saltem. Una vegada estiga tot ben mesclat, afegim el curri en pols i el cuinem durant un minut.

2. A continuació, afegim la llet de coco i abaixem el foc al mínim. Ho cuinem durant 10 minuts fins que estiga espés.

3. És ara quan hi incorporem la pinya i ho cuinem a foc lent durant cinc minuts. Passat aquest temps, hi tirem les gambes i ho cuinem tres minuts més.

4. Arribats a este punt només ens falta afegir el sucre i la salsa de peix per a adobar-ho. Ho servim acompanyant cada plat amb una ració d’arròs blanc i unes fulles de celiandre.



Broquetes de pollastre i pinya

  • 1 kg de pits de pollastre
  • 1/2 pinya
  • 1 cullerada d’orenga
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre molt
  • Sal
  • 1/2 pimentó roig


1. En primer lloc, disposem els pits de pollastre sobre una taula de cuina i els tallem en forma de daus, no massa xicotets, amb l’ajuda d’un ganivet que estiga ben afilat.

2. Posem els trossos de pollastre en un bol i els afegim sal i pebre negre molt. Tirem un raget d’oli d’oliva verge extra sobre la carn i ho mesclem bé perquè la carn agafe el gust dels altres ingredients. Hi afegim també l’orenga i ho tornem a mesclar.

3. A continuació, tapem el recipient amb paper de plàstic i el fiquem a la nevera per a macerar-lo durant 30 minuts. Aprofitem per a tallar la pinya a dauets, eliminant-ne la part central. Fem el mateix amb el pimentó roig.

4. Una vegada tallats el pimentó i la pinya, traiem el bol de carn de la nevera i muntem les broquetes, alternant trossos de carn amb uns altres de pinya i de pimentó.

5. Finalment, afegim un raget d’oli d’oliva verge extra en una planxa o paella i, quan agafe la temperatura desitjada, comencem a col·locar les broquetes damunt i deixem que es facen fins que estiguen ben dauradetes per tots els costats.


Llimonada de pinya

  • 1 litre de suc de pinya
  • 1 raget de suc de llima
  • 1/2 llima
  • 1/2 pera
  • 1/2 poma
  • 1 tros de pinya
  • 4 rodanxes de pinya en almívar
  • Glaçons
  • Menta

Mesclem el suc de pinya amb el suc de llima i el gel en un pitxer. Després, rentem tota la fruita i la tallem a dauets. A continuació, incorporem la fruita al pitxer, ho mesclem bé i ho servim en copes. Pots decorar cada copa amb una rodanxa de pinya i amb unes fulletes de menta. Resultat espectacular!