Putxero de Nadal: quins ingredients comprar

Putxero, caldo amb pilotes, sopa de galets, escudella, olla manxega, caldo amb xerés… En cada regió en diem d’una manera, però, en realitat, el fons és el mateix per a tots, i l’objectiu, disfrutar-lo a la calentor de la família durant estos dies tan assenyalades.

saber comprar

Compartix

Caldos navideños


Estes receptes són senzilles i fàcils d’elaborar, però necessiten temps, paciència i molt d’afecte, que són els ingredients principals per a elaborar un bon caldo de Nadal. Quasi totes tenen la majoria d’ingredients en comú: carn de vedella i d’aviram, ossos de vedella i de pollastre, embotits, llegums, verdures i hortalisses, però en cada zona varien. Tot i així, cada un ens evoca records de la infantesa o el gust de casa nostra.

T’expliquem quins ingredients hem de comprar per a preparar el putxero de Nadal, un plat de cullera que no ha de faltar a la teua taula.

Sopa de galets i carn d’olla a Catalunya

L’escudella i carn d’olla és el plat tradicional per excel•lència els dies de Nadal catalans. Es tracta d’un caldo que inclou pollastre, verdures, cigrons, gallina, vedella, botifarra i la coneguda com “pilota”, que és una pasta de carn picada, amb ou, pa ratllat i espècies, que té forma de pilota.
Després de bullir tots estos ingredients unes quantes hores, el caldo resultant s’aprofita per a fer la famosa sopa de galets.
Els galets són una pasta en forma de petxina i, estos dies, és el tipus més tradicional per a esta sopa. A més, com més grans siguen els galets, millor. La resta dels ingredients: la carn i les verdures, degudament escorregudes, es prenen a continuació i s’anomenen “carn d’olla”.

Putxero de Nadal a la Comunitat Valenciana

Plat per excel•lència dels dinars de Nadal a la Comunitat Valenciana. 

Este caldo compartix amb la resta d’olles la majoria dels ingredients: 

Ossos i carns de vedella, de porc, un tros de gallina, un altre de pollastre, un tros de cansalada, manetes de porc, cigrons i verdures, però s’hi afigen alguns ingredients típics de la zona, com ara bajoqueta o napicol. A més, una altra de les seues particularitats és que la pilota s’embolica en fulles de col per a cuinar-la. Una volta cuit, amb el caldo, en un altre recipient farem sopa d’arròs, que serà el plat principal del dinar; després se servixen en una safata els cigrons i, en una altra, la verdura i la carn, que es prenen de segon plat després de l’arròs.

 La recepta és senzilla: es posen els ossos i les carns a bullir, i després de desespumar el caldo s’hi van posant la resta d’ingredients per ordre de cocció: primer les verdures i els cigrons, després hi afegim la carn de pollastre i les pilotes i, finalment, les creïlles. En el moment que les creïlles estiguen tendres, el putxero està llest.

Caldo amb pilotes de Múrcia

El caldo amb pilotes és una recepta molt nadalenca a la Regió de Múrcia. De fet, no falta a cap taula murciana una tassa de caldo amb pilotes la nit de Nadal o l’endemà per a dinar. Este plat consistix en una espècie de mandonguilla acompanyada d’un caldo lleuger, en la majoria dels casos, de pollastre.

El caldo amb pilotes és una recepta senzilla, amb un gust excel•lent, a l’abast de totes les butxaques, fàcil d’elaborar i altament nutritiu. Se servix en bols grans i, per descomptat, amb un bon raig de llima.

Olla manxega a Castella-la Manxa

Tot i que en esta regió el caldo no és el plat principal per Nadal, també tenen la seua pròpia olla. A Castella-la Manxa l’ideal és cuinar-la en cassola de fang, encara que, si no en tenim, ho podem fer en una olla tradicional. La base, com en la resta: ossos de vedella, de porc i de pernil, carn de vedella i de pollastre i cansalada; i les particularitats d’este caldo manxec: els embotits i el pimentó verd. Per a elaborar la recepta es posen totes les carns a bullir, menys el xoriço, la botifarra i les verdures. Una volta el caldo està desespumat, hi tirem els cigrons i els deixem bullir, almenys, una hora. Després, és el moment d’afegir-hi les creïlles, els pimentons i els embotits. Quan els cigrons estiguen a punt, traiem el caldo i preparem una sopa de fideus. En una font podem posar la pringá: les carns al costat de les creïlles i els pimentons, que podem acompanyar de vitets verds en vinagre.

Caldo amb xerés a Andalusia

A Andalusia, d’altra banda, este tipus de caldo forma part del sopar de Nadal, com a primer plat. La recepta no diferix massa de les anteriors, això sí, amb la particularitat que va regada amb un bon raig de xerés. Per a fer un caldo o consomé al xerés necessitarem un bon tros de vedella, ossos de vedella i de porc, si pot ser, estos últims salats, un tros de gallina, api, ceba, carlota i un bon got de vi fino de xerés. 

L’elaboració és senzilla: es posen tots els ingredients a bullir i, una volta estiga desespumat, es deixa en ebullició unes tres hores. Quan el caldo estiga fet, el colem amb un colador fi.


Després, introduïm el caldo colat en la nevera durant unes hores; quan el traguem, en llevarem el greix que s’haurà acumulat en la superfície i que s’haurà convertit en una capa compacta.
És el moment d’aclarir el consomé, per tant haurem de posar de nou el caldo en la cassola i afegir-hi dos clares d’ou batudes. Ho mesclem bé amb un batedor de varetes mentre es calfa. Quan alce el bull, l’apartem del foc, en llevem l’espuma i tornem a colar el caldo. Ho podem servir en tasses de consomé afegint-hi una cullerada de vi de xerés.

Este consomé se sol acompanyar amb uns dauets de pernil ibèric, ou dur ratllat i uns dauets de pa fregit.