10 Tipus d'embotits i la seua composició

Els embotits formen part de la nostra cultura, tradició i patrimoni gastronòmic. Actualment, el tractament de la carn té una finalitat cultural, gastronòmica o, fins i tot, gurmet, ja que el fet de tindre nevera, ramaderia tot l’any i una xarxa eficient de distribució d’aliments fa que no siga necessari, com abans, elaborar embotits per a conservar la carn.

els frescos

18 febrer 2018

Compartix

10 Tipos de embutidos y su composición
10 Tipus d'embotits i la seua composició


A més, com que és un plat molt arrelat a la nostra cuina, els diferents tipus d’embotits es consumixen habitualment perquè són pràctics de menjar i de portar. En l’entrepà, per a berenars o per a enriquir els teus plats de cullera.

Classificació dels embotits

Es preparen molts tipus d’embotits segons l’origen de la carn, els condiments que s’hi afigen, el material i les tècniques utilitzades. En cada regió s’elaboren embotits tradicionals, que es poden classificar en:

  • Embotits frescos: Elaborats en cru, sense curació o maduració. Botifarres crues, salsitxes i llonganisses.

  • Embotits transformats: Elaborats i als quals s’apliquen posteriorment processos de cocció, curació, fermentació i/o fumats. N’hi ha una gran varietat: xoriç, xistorra, llom embotit, botifarra, salsitxó, fuet, salami, sobrassada, salsitxes de Frankfurt…


10 Tipos de embutidos y su composición
10 Tipus d'embotits i la seua composició


Tipus d’embotits principals:

1. Botifarra crua: embotit fresc de carn picada de porc condimentada amb sal, pebre, i a vegades altres espècies.

2. Xistorra: d’origen basconavarrés, està elaborada amb carn picada fresca procedent de carn de porc o mescla de porc i boví. Conté a més una miqueta de greix, all, sal i pebre roig.

3. Xoriç: popular a Espanya, té base de carn de porc picada i s’adoba amb espècies, entre les quals destaca el pebre roig. La pell sol ser l’intestí prim del porc.

4. Fuet: popular a la cuina catalana. La seua elaboració recorda la del salami italià, que utilitza la carn de porc picada i adobada amb all i pebre.

5. Llonganissa: farcida de carn de porc picada.

6. Botifarra: embotit de sang coagulada, quasi sempre de porc. El seu color és semifosc i n’hi ha diferents varietats.

7. Sobrassada: embotit cru curat, elaborat a partir de carns seleccionades del porc, condimentades amb sal, pebre roig i pebre negre. S’embotix en budell i presenta una maduració lenta. Este producte és tradicional de les Illes Balears, i està protegit amb el segell d’indicació geogràfica.

8. Salami: embotit en salaó d’una mescla de carns de boví i porc adobades. Posteriorment és fumat i curat.

9. Salsitxa de Frankfurt: es prepara amb carn de porc pura embotida en budell natural d’ovella que després se sotmet al fumat.

10. Salsitxa de Viena: és una variant de la salsitxa de Frankfurt original però feta de carn de vedella i de porc. El seu nom es deu a la ciutat de la seua procedència.