10 Tipus d'embotits i la seua composició

Existeixen diferents tipus d'embotits que formen part de la nostra cultura, tradició i patrimoni gastronòmic. Actualment, encara que el tractament de la carn ja no és necessari, l'embotit continua tenint una finalitat cultural, gastronòmica o, fins i tot, gurmet. Descobreix-los tots!

els frescos

Compartix

10 Tipos de embutidos y su composición
10 Tipus d'embotits i la seua composició

Al ser un plat molt arrelat a la nostra cuina, els diferents tipus d'embotits es consumeixen sovint, perquè són molt pràctics de menjar i portar… Sobretot, en entrepans! Encara que també són un ingredient fonamental a l'hora de cuinar, enriquir i aportar sabor a diferents plats de la gastronomia espanyola com les llentilles amb xoriço o l'arròs al forn, entre molts altres.

Classificació dels tipus d'embotits

Entenem com a embotits, aquells productes carnics preparats a partir d'una mescla de carn picada, condiments i espècies que estan introduïts en budells naturals o artificials. 

Hui dia, esta definició és més àmplia, ja que també s'entenen com a tipus d'embotits aquells productes carnis d'origen animal, que poden no estar introduïts en budells i que poden estar sotmesos a un procés de curació o no.

En cada regió els tipus d'embotits varien segons l'origen de la carn, els condiments que s'afigen, el material i les tècniques utilitzades, per el que, els diferents tipus d'embotits es poden classificar en dos grans grups:

Embotits frescos

Aquells tipus d'embotits que estan elaborats en cru, sense curació o maduració, com, per exemple, les botifarres; les llonganisses crues , el blanquet o el xoriço, entre altres.

Diferència entre botifarra i xoriço

  • Botifarra: este tipus d'embotit de color negre o amarronat, està elaborat amb sang de porc i grassa, encara que depenent de la regió en la qual s'elabore, la botifarra té la seua pròpia versió i varia en els ingredients de la seua composició. Encara que existeixen diversos tipus de botifarres, la més coneguda és aquella que s'elabora a Castella i Lleó, la botifarra de Burgos. Este embotit està elaborat a base de sang de porc, greix i arròs. A causa de la seua importància en la gastronomia espanyola, la botifarra de Burgos va rebre en 2018, per part de la Unió Europea, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
  • Xoriço: este tipus d'embotit, es tracta d'un dels més demandats dins de la cuina espanyola. Està elaborat a base de carn de porc picada i adobada amb diferents tipus d'espècies, com, per exemple, el pebre roig, el qual dota d'aqueix color vermellós i li aporta aqueix toc picant. 

En la nostra gastronomia, sovint, es mesclen tots dos embotits, donant lloc a la botifarró xorriçat… Tot un plaer!

Embotits transformats

Aquells tipus d'embotits que estan elaborats i als quals, posteriorment, se'ls apliquen processos de cocció, curació, fermentació i/o fumats, com, per exemple, el pernil; el pernil cuit; el llom; el salsitxó; el fuet espetec; el salami i la sobrassada, entre molts altres.

Diferència entre pernil curat i pernil cuit

  • Pernil curat: es tracta del producte obtingut de les potes posteriors del porc, salat en cru i curat de manera natural. Es tracta d'un producte típic de la gastronomia espanyola i, depenent de la mena de porc i la seua alimentació, podem distingir entre diversos tipus de pernils com, per exemple, el pernil serrà i el pernil ibèric. 
  • Pernil cuit: també conegut com el pernil de York o pernil dolç. Este tipus d'embotit s'elabora a partir de bullir la carn del porc i sotmetre-la a un posterior procés de salat, el qual permet que la carn es puga consumir de manera fresca, però eliminant el risc de bacteris.
10 Tipos de embutidos y su composición
10 Tipus d'embotits i la seua composició

Principals tipus d'embotits i receptes

Encara que els tipus d'embotits, s'engloben en dos grans grups, també es poden classificar depenent de la seua composició, per la qual cosa, entre els principals tipus d'embotits, podem trobar els següents:

Embotits de sang: són aquells tipus d'embotits, la base de preparació dels quals és a partir la sang de l'animal, el més conegut és la botifarra. A Espanya s'elaboren diferents tipus de botifarres, depenent de la regió en la qual es preparen. Els tipus de botifarra més coneguts són la botifarra de Burgos; la botifarra elaborada amb ceba i la botifarra elaborada amb arròs.

En quins plats podem trobar este tipus d'embotits?

Embotits de carn: són aquells tipus d'embotits més comuns i consumits per tots, ja que, principalment, la seua composició deriva de la carn de l'animal. Entre ells: el salsitxó, el xoriço o la xistorra, entre molts altres.

En quins plats podem trobar este tipus d'embotits?

Embotits de vísceres: són aquells tipus d'embotits, per a l'elaboració dels quals s'utilitzen les entranyes de l'animal. Entre ells: la salsitxa i la llonganissa, entre molts altres.

En quins plats podem trobar este tipus d'embotits?

Companatges: este tipus d'embotits consta d'un ventall molt ampli, ja que, el terme companatge s'utilitza per a nomenar la carn d'animal que, després d'haver sigut processada, curada o cuita, es pot conservar durant un temps prolongat en fred. Entre esta mena d'embotits, podem trobar diferents tipus de pernils, pernil de york, la mortadel·la, el salsitxó, el salami, pastrami, entre molts altres.

En quins plats podem trobar este tipus d'embotits?