Samfaina: recepta tradicional
Coneix com es prepara la samfaina, una recepta tradicional de la gastronomia catalana i valenciana. Un guisat deliciós semblant al pisto però elaborat amb albergina i carabasseta.
hui mengem
Compartix
La samfaina és una recepta tradicional de verdures on els principals ingredients són l’albergina i la carabasseta sofregits amb tomaca, ceba, all picat i oli d’oliva. Com tota recepta, està oberta a variacions depenent de la zona geogràfica on ens trobem; per exemple, s’hi pot afegir pimentó verd i/o roig a trossos menuts, o també algunes herbes aromàtiques com el romer o el timó.
A Catalunya, per exemple, esta recepta s’utilitza com a acompanyament de carns (costelles de porc, conill, pollastre…) o de peixos com la tonyina o l’abadejo, que solen acabar de cuinar-se dins de la cassola, ja mesclat amb la samfaina. En canvi, a la Comunitat Valenciana, són típiques les coques amb base de samfaina.
Recepta de la samfaina
Ingredients:
- Carabasseta
- Tomaca
- Ceba
- All
- Pimentó (opcional)
- Oli d’oliva
- Sal
- Espècies al gust
Elaboració:
1. En primer lloc, hem de preparar la verdura abans de començar a cuinar. Pelem i la ceba i l’all i els piquem, mentre que l’albergina, la carabasseta i la tomaca s’han de llavar bé i tallar a daus menuts. Podem utilitzar la tomaca com ens agrade més: trossejada, ratllada o en conserva.
2. A continuació, posarem en una cassola alta un bon raig d’oli i hi afegirem la ceba i l’all. Ho cuinarem fins que la ceba comence a estar transparent.
3. En una paella a banda, ofegarem l’albergina fins que agafe un color dauradet i la reservem.
4. Quan la ceba estiga a punt, hi afegim els pimentons (en el cas que s’hi vullguen afegir) i els deixem fins que es dauren. Després, hi afegim la carabasseta, li peguem unes voltes i hi incorporem l’albergina que havíem reservat. Ho salpebrem, ho ofeguem i hi afegim mig got de vi blanc.
5. Una vegada s’haja evaporat l’alcohol, hi tirem la tomaca i les espècies, ho rectifiquem de sal i deixem que es coga a foc lent 35-40 minuts, aproximadament. Ho remenem de tant en tant.
6. Les receptes més comunes es preparen o bé acompanyades amb la samfaina que ja tenim preparada, per la qual cosa el procés és molt senzill i ràpid, o bé durant l’elaboració de la recepta incorporant-hi la carn o el peix, que acaben de coure’s amb les verdures.
Pollastre amb samfaina
- El pollastre amb samfaina és un clàssic, perquè és fàcil d’elaborar i té un gust exquisit. Tirem oli d’oliva a una cassola, on introduirem els trossos de pollastre i, a continuació, els salpebrem. Una vegada tinguem el pollastre daurat al nostre gust, el reguem amb un gotet de conyac i el deixem reduir.
- Mentrestant, calfem la samfaina preparada anteriorment i la mesclem amb el pollastre. Ho remenem bé i hi afegim una branqueta de timó, ho rectifiquem de sal i ho deixem cuinar uns 15 minuts més perquè el pollastre s’acabe de coure.
- Seguint este mateix procés, podem elaborar conill amb samfaina.
Abadejo amb samfaina
- L’abadejo amb samfaina és un altre plat estrela de la cuina catalana. És molt important tindre en compte que si volem utilitzar abadejo salat l’haurem de dessalar almenys 48 h abans de preparar-lo.
- Torquem l’abadejo amb paper de cuina i el passem per farina lleugerament. El daurem pels dos costats tan sols per a marcar-lo, però sense arribar a cuinar el producte del tot.
- Retirem el peix del foc i l’afegim a la cassola de les verdures. El tapem i el deixem reposar, aproximadament, 5 minuts, fins que l’abadejo estiga cuit del tot.
Estes són algunes de les receptes típiques de samfaina, atrevix-te a tastar noves varietats i receptes al teu gust.