Tipus de cítrics: trau-los el màxim al teu menú
Coneix els diferents tipus de cítrics i descobrix com pots elaborar el teu menú afegint sabors àcids de les taronges, les llimes i els pomelos.
hui mengem
Compartix
El consum de cítrics aporta molts beneficis a l’organisme, però els solem consumir quasi sempre en cru. Proposa’t anar més enllà de la taronja amb canella o el sorbet de llima, i introduïx de manera original els cítrics als teus menús.
Tipus de cítrics principals i aplicació en la cuina
Taronges, mandarines, llimes i pomelos són els grans reis d’esta temporada. El peix, la carn i el marisc es rendixen als seus beneficis gastronòmics i nutricionals. Carregats de vitamines i minerals, baixos en calories, rics en aigua i fibra, ens ajuden a evitar l’oxidació i faciliten l’absorció d’altres nutrients, com, per exemple, el ferro. Preserven la salut cardiovascular mitjançant diferents mecanismes biològics, gràcies a la combinació de flavonoides (naringenina, hesperidina o limoné), vitamina C i folats.
La corfa i el seu suc omplin els plats de sensacions i oferixen combinacions variades i delicioses. Potencien els sabors en preparacions senzilles amb verdures, tant en guarnicions com en plats principals; en alguns casos reforcen i agreguen un toc àcid que és molt afavoridor. Per exemple, fan una combinació perfecta amb carabassetes, xampinyons o bajoques.
També són protagonistes en vinagretes, salses i marinats. La llima i la llima dolça estimulen les papil·les gustatives de qualsevol comensal, sense oblidar que participen com a ingredients de luxe en begudes i en algunes postres. Verdes o grogues, de totes les mides possibles i d’un perfum únic, tallades a trossets, utilitzant-ne només la corfa o bé a rodanxes, seduïxen el paladar d’un sol mos.
Els cítrics són un d’eixos tresors gastronòmics que donen molt de joc. Són perfumats i refrescants, i per a aprofitar-los millor, només els hem de triturar sencers i traure partit de la seua polpa.
Cítrics en el menú
- Llima: és el cítric més àcid i dels més utilitzats en la cuina. Moltes vegades s’utilitza per a substituir l’oli o el vinagre per a adobar les ensalades. També servix per a realçar el sabor dels plats de peix. A més, el seu suc evita l’oxidació d’altres aliments.
- Taronja i mandarina: a més d’utilitzar-les per a sucs en desdejunis o berenars, estos cítrics poden donar molt de joc en la cuina. Són ideals per a afegir-les en ensalades, com un ingredient més, servir-les combinades amb altres fruites o amb xocolate, per a preparar broquetes com a postres i mil combinacions més.
- Pomelo: similar a la taronja o la mandarina, però amb un gust més fort, s’utilitza molt per a salses d’acompanyament o vinagretes, i també per a adobar el peix i en l’elaboració de postres.
- I les corfes? Ací no es tira res; podem utilitzar les corfes dels cítrics, sobretot de la taronja i la llima, per a aromatitzar postres. També se solen utilitzar per a aromatitzar qualsevol tipus de beguda.
Bajoques amb pomelo i fruita seca
Ingredients (2 persones)
- 450 g de bajoques redonetes
- 150 g de pomelo rosa
- 40 g d’oli d’oliva verge extra
- 10 g d’avellanes
- 10 g d’herbes fresques (anet, julivert, cebollí...)
- 5 g pinyons
- 1 g de pebre negre molt
- 1 cebeta francesa
- 3 alls
- 3 anous
- Sal
Preparació
1. Pela els alls i la cebeta. Posa’ls en una cassola amb aigua abundant i un pessiguet de sal; quan estiguen tendres, després d’uns 10 minuts, escorre’ls bé i reserva l’aigua. Col·loca’ls en un morter o triturador de cuina juntament amb les anous, una cullerada d’oli d’oliva, les herbes aromàtiques i el pebre negre. Tritura-ho fins a aconseguir una pasta.
2. A banda, renta les bajoques i bull-les en l’aigua reservada tan sols un parell de minuts, que queden al dente. Escorre-les i col·loca-les en una font. Pela bé el pomelo i retira’n totes les parts blanques, procurant no perdre massa suc. Trosseja’l i afig-lo a les bajoques.
3. Torra lleugerament les avellanes i els pinyons en una paella sense oli. Afig-los a les bajoques. Incorpora-hi la pasta reservada, la resta de l’oli d’oliva i salpebra-ho al gust. Mescla-ho tot bé.
Energia
213 Kcal
Proteïnes
4.6 g
Greixos
18 g
Sucres
5 g
HDC
8.4 g
SAT
2.4 g
MONO
9.5 g
POLI
5.4 g
Colesterol
0g
Fibra
4.2 g
Rellomello de titot amb salsa de taronges i mostassa
Ingredients (4 persones)
- 240 g de rellomello de titot
- 150 g de taronja de suc
- 120 g de ceba morada
- 40 g d’oli d’oliva verge extra
- 30 g de melmelada de taronja amarga o 1 taronja xicoteta pelada i triturada
- 15 g de mostassa de Dijon
- 10 g de sucre moreno
- 5 g de timonet sec o fresc
- 240 ml de caldo de pollastre o de verdures casolà
- 60 ml de vi negre
- Pebre negre molt
- Sal
Preparació
1. Talla el rellomello de titot en trossets d’un mos. Calfa una cullerada sopera d’oli en una paella àmplia i daura el titot uns minuts. Salpebra’l lleugerament, retira’l i reserva’l. Pica bé la ceba morada i ablanix-la en la mateixa paella. Afig-li el suc i la ratlladura de la taronja, la melmelada de taronja amarga, la mostassa i el sucre moreno. Deixa-ho coure uns 5-8 minuts a foc mitjà. Reincorpora el titot a la paella, apuja el foc i rega-ho amb el vi.
2. Afig el caldo, abaixa la temperatura i deixa que es cuine uns 20-30 minuts tapat, vigilant el nivell de líquid. La carn ha d’estar tendra i la salsa, espessa. Si convé, destapa-ho els últims minuts. Salpebra-ho i afig una mica de timonet al final de la cocció.
Energia
305 Kcal
Proteïnes
27.3 g
Greixos
11 g
Sucres
17g
HDC
17 g
SAT
2 g
MONO
7.4 g
POLI
1.34 g
Colesterol
54 g
Fibra
1.54
Natilles de mandarina i gingebre
Ingredients (2 persones)
- 600 ml de llet desnatada
- 200 ml de suc de mandarina
- 24 g de midó de dacsa
- 20 g de sucre
- 20 g de gingebre
- 4 rovells d’ou
- Corfa ratllada de 2 mandarines
Preparació
1. Llava bé les mandarines, ratlla’n la corfa i després fes-ne el suc. Pela el gingebre i posa els tres elements en un casset: suc, corfa i gingebre. Afig-li la llet, reserva’n un poc per a dissoldre el midó de dacsa i posa el casset a calfar a temperatura mitjana-alta. Quan la llet alce el bull, retira-la del foc, tapa-la i deixa-la un parell de minuts perquè s’infusione el gingebre; després, retira’l.
2. Aboca en un bol els rovells d’ou i afig-li el sucre, i bat-los amb les varetes fins que s’integre tot, sense que arribe a fer bromera. Afig el midó dissolt en llet als rovells i mescla-ho bé. Aboca el preparat dels rovells d’ou al casset de la llet.
3. Cuina-ho a foc lent sense deixar de remenejar amb les varetes o amb la cullera de fusta (no ha de bullir en cap moment), fins que l’elaboració s’espesse un poc; quan es refrede s’espessirà més.
4. Aboca les natilles en copes per a postres i deixa-les refredar a temperatura ambient. Una vegada fredes, les pots guardar en la nevera tapades amb paper transparent.
Energia
180 Kcal
Proteïnas
9 g
Greixos
6.25 g
Sucres
17.23 g
HDC
22.14 g
SAT
1.7 g
MONO
2 g
POLI
1 g
Colesterol
204 g
Fibra
0.23 g