Menjar sense cuinar té molts avantatges. Si no tens temps o vols menjar sa, et portem consells i receptes senzilles. No te’ls perdes!

tema del mes

Compartix

Amb l’arribada de l’època estival i les anhelades vacances, del que menys ganes tenim és de passar hores en la cuina. A continuació et presentem diverses idees i formats de receptes amb què podràs preparar uns plats frescos per a pal·liar les altes temperatures.

A més, l’avantatge d’este tipus d’elaboracions és que són receptes perfectes per a servir al moment o per a deixar preparades amb antelació, refredades en la nevera, amb opcions per a tots els gustos. I així podrem disfrutar de més temps lliure durant esta època de l’any.

Consells pràctics per a menjar sense cuinar

  • Tàrtar: entenem per tàrtar qualsevol plat, de carn, peix o verdures, servit cru i tallat molt fi, en el cas de la carn, o en daus xicotets si és un tàrtar de peix o de verdura. 

Si és de carn, sol anar acompanyat d’un rovell d’ou, com és el cas de l’steak tartar, i de condiments, com cogombre, tàperes, ceba, mostassa…

Si optem per un tàrtar de peix, habitualment se sol fer de salmó o de tonyina, i es recomana congelar les peces que hem de consumir almenys 24/48 hores abans. Una altra opció és utilitzar fumats o marisc cuit, com ara polp, llagostins o gambes picades, tot adobat amb maionesa, salsa de soja, vinagre, suc de llima i alguna verdura cruixent. Si el fem de verdures, la remolatxa cuita, la tomaca, els bolets, les algues i la carabasseta són les que més s’utilitzen juntament amb fruites per a donar-li un toc fresc, com alvocat, poma o mango.

Aprén a cuinar un steak tartar deliciós


  • Ceviche: és un plat típic del Perú. Consistix en peix o marisc cru marinat amb suc de cítrics com la llima, la llima dolça o la taronja i acompanyat de verdures com ceba roja, moniato, dacsa, all i coriandre. Habitualment es fa de peixos blancs, que també se solen congelar abans per a evitar l’anisakis, però es poden utilitzar mariscos com gambes o llagostins. Un plat que se servix ben fred, ideal per als dies de calor i sense renunciar a les propietats del peix.

Com es fa el ceviche de corbina


  • Carpaccio: plat típic italià que se servix com a aperitiu, però que cada vegada està més arrelat en la nostra cuina. Consistix a disposar unes làmines molt fines de carn o de peix crus, adobades amb oli d’oliva, sal, suc de llima i altres condiments. Sol estar acompanyat d’encenalls de formatge parmesà. 
  • Encara que originalment es preparava amb carn de bou, actualment han arribat fins a esta tècnica plats com el carpaccio de bolets, de carabasseta i inclús de fruita com la pinya, el meló d’Alger o el mango. Tot i això, si optem pels peixos, el salmó, l’abadejo i altres saladures queden genial, també el polp o les vieires. En definitiva, tot el que puguem tallar a làmines fines és ideal per a fer un carpaccio.

    Carpaccio de carabasseta


    • Conserves i saladura: de peix o de verdures, són una opció excel·lent per a combinar amb ensalades o torrades. A més, les conserves de peix, en este cas, són font de proteïna. 

Elabora un plat complet combinant llegums en conserva, ja que són una aportació de proteïnes excel·lent. El ventall de receptes que es poden fer és infinit, ja que combinen tant amb verdures com amb conserves de peix o saladura. 

Podem mesclar un pot de llentilles en conserva amb pimentó del piquillo, tonyina en oli d’oliva verge extra, ruca i ou dur. Un plat per a servir fred i amb totes les necessitats nutricionals.


  • Gaspatxo: quan parlem de gaspatxo ens referim a la sopa freda que s’elabora amb hortalisses triturades en cru, principalment tomaca, ceba, pimentó verd, cogombre, all i vinagre, adobada amb oli d’oliva verge extra. Però com passa amb totes les receptes tradicionals de la nostra cuina, en cada família hi ha una recepta o truc que el fa diferent de la resta. A més del gaspatxo andalús tradicional, hui en dia ens atrevim a versionar esta recepta clàssica mesclant un altre tipus d’hortalisses o fins i tot fruites, per exemple un gaspatxo de mango, meló d’Alger o remolatxa. 

Gaspatxo de mango


  • Ensalades: en este apartat podríem incloure també els clàssics salpicons i els nous poké bowl. Simplement hem de controlar que els diferents tipus d’aliments estiguen distribuïts amb les proporcions adequades, afegint sempre vegetals, hidrats de carboni, greixos bons i proteïna.
  • Descobrix ací com es fa un poké bowl autèntic