Com podem conservar vegetals, verdures i fruita 

Si vols conservar els vegetals durant més temps estàs en el lloc correcte. Descobrix trucs i consells per a mantindre la fruita i la verdura fresca.

saber comprar

Compartix

Amb l’arribada de la calor, deixem de banda els menjars abundants per a donar pas a receptes més lleugeres i fresquetes, carregades de fruita i verdura. Això no només és per l’apetència, també està lligat íntimament a les condicions pròpies dels mesos més càlids, que provoquen la necessitat d’incorporar a la dieta aliments de temporada carregats de vitamines i minerals per a donar al nostre organisme més energia i dir adeu definitivament a l’astènia primaveral.

Quan augmentem la ingesta de fruita i verdura, la nevera s’ompli d’aliments que no sempre sabem com hem de conservar adequadament, per això acaben fent-se malbé. Pren nota dels consells que et portem a continuació i aprén com cal conservar els vegetals perquè duren frescos més temps.

5 coses que s’han de tindre en compte a l’hora de conservar vegetals 

Guardar la fruita i la verdura en la nevera pot evitar que tarden més a fer-se malbé, però… ho fas com toca? A l’hora de conservar vegetals en la nevera hi ha una sèrie de consells bàsics que has de conéixer perquè duren en bon estat més temps. Pren nota!

1. No els rentes abans de ficar-los en la nevera: la humitat accelera el procés de deterioració dels aliments. En canvi, sí que és important rentar bé els aliments abans de cuinar-los o consumir-los. 

2. Conserva’ls en el lloc més temperat de la nevera: els compartiments o calaixos inferiors són els més adequats per a fer-ho. 

3. Evita la contaminació encreuada: separar la fruita i la verdura entre si és molt important per a no alterar-ne els ritmes de maduració. Això és perquè moltes fruites i verdures són climatèriques: és a dir, continuen madurant després de la recol·lecció i desprenen etilé, que pot afectar el procés de maduració d’altres vegetals i reduir-ne la vida útil en pocs dies. Per això, quan hages de conservar vegetals, és molt important que tingues clar a quin grup pertany cada un per a separar-los bé entre ells. 

  • Fruites i verdures climatèriques: pomes, peres, plàtans, melons d’Alger i de tot l’any, bresquilles, albercocs, kiwis, mangos, papaies, alvocats, tomaques, espinacs, bledes, espàrrecs, etc.
  • Fruites i verdures no climatèriques: cireres, taronges, llimes, pinya, raïm, fruites roges, pimentons, cogombres, etc.

4. Congela’ls abans que es facen malbé: molta fruita i verdura es pot congelar sense perdre el sabor i la frescor. 

5. No tires la fruita que estiga madura… dona-li una segona vida! Et contem com pots aprofitar-la elaborant sucs, batuts, melmelades i conserves ací.

Consells per a la conservació de la fruita i la verdura 

  • Pomes i peresestes fruites sí que es poden ajuntar entre elles, perquè les dos són climatèriques. Embolica-les amb paper de cuina perquè duren més temps i l’etilé no perjudique altres vegetals. Les dos fruites es poden congelar una vegada netes i tallades, però per a frenar l’oxidació convé bullir-les abans un minut o dos.
  • Fruites roges (maduixes, mores, gerds…): estes fruites no són climatèriques, no maduren una vegada collides, per això es fan malbé més a pressa. Perquè duren fresques més temps és important no rentar-les abans de guardar-les a la nevera i conservar-les en una safata de plàstic foradada perquè estiguen airejades. També pots posar-hi un full de paper de cuina per a absorbir la humitat. Estes fruites es poden congelar i continuen estant delicioses. 

  • Plàtan: es tracta d’una fruita climatèrica que desprén etilé a través del peduncle. Per a conservar els plàtans en més bon estat i frenar el procés de maduració, embolica’ls en paper  transparent o bé tapa el peduncle amb paper d’alumini. A més, el plàtan, una vegada pelat, també es pot congelar.
  • Alvocat: és una fruita climatèrica, per tant, quan ja ha obtingut el punt de maduració, es pot conservar millor en la nevera embolicat amb paper transparent. Si només necessites mig alvocat, guarda la meitat que no hages gastat amb el pinyol, tira-li unes gotes de suc de llima per a frenar l’oxidació i embolica’l amb paper transparent. A més, els alvocats es poden congelar: per a fer-ho, retira’ls la pell i el pinyol prèviament.
  • Bròcolicoliflor i espàrrecs silvestres: si vols que t’aguanten frescos més temps, introduïx les tiges en un got d’aigua en la nevera. A més, estes verdures es poden congelar; en el cas del bròcoli i la coliflor, un truc perquè conserven el sabor és tallar-los a trossos i bullir-los prèviament amb aigua durant uns minuts. En el dels espàrrecs, només els has de netejar abans de ficar-los al congelador. 
  • Verdures de fulla (espinacs, bledes, encisams…): si vols que t’aguanten frescos més temps, fica un full de paper de cuina en la bossa i absorbirà l’excés d’humitat. D’altra banda, si vols que les fulles que s’han quedat músties recuperen la frescor, només les has de ficar en un bol amb aigua freda dins de la nevera, o bé en un bol amb aigua i gel.

Moltes vegades no ens podem acabar algunes fruites i verdures; per això, si vols conservar vegetals pelats i tallats prèviament, els has de guardar hermèticament en un tàper. A més, si vols evitar que s’oxiden, afig-los unes gotetes de suc de llima per damunt.