Fricandó de ternera: recepta tradicional catalana
El fricandó és una recepta tradicional de la gastronomia catalana a base de vedella i bolets. T’expliquem com es prepara este guisat pas a pas.
hui mengem
Compartix
El fricandó és un guisat tradicional de la cuina catalana que s’elabora amb vedella i bolets. El plat sembla que té origen medieval i la seua recepta, tal com la coneixem ara, apareix per primera vegada per escrit en un receptari de començament del segle XVIII. Des d’aquell moment, el fricandó de vedella ix en tots els manuals de cuina catalana, amb xicotetes variacions, però sempre amb carn de vedella tallada fina i enfarinada, un sofregit que sol ser diferent segons la recepta, bolets i una picada.
Els bolets que acompanyen el fricandó solen ser moixernons, però també poden ser cama-secs, orellanes, rovellons o fins i tot ceps. És un plat que es prepara sobretot a la tardor per la disponibilitat de trobar bolets frescos, però sovint també s’utilitzen bolets secs, per la qual cosa el fricandó es pot cuinar en qualsevol època de l’any. Juntament amb l’estofat de vedella, és un dels pocs plats de la cuina tradicional clàssica catalana que es fan amb esta carn.
L’èxit del fricandó es troba en el sofregit i en l’ús d’una carn de qualitat. És un plat que se sol preparar el dia d’abans, ja que, com passa amb moltes elaboracions que porten salsa, millora si es deixa reposar unes hores.
Recepta de fricandó
Ingredients:
- 500 g filets de vedella (aleta, garreta o conill de la cuixa)
- 2 tomaques madures
- 1 ceba
- 2 alls
- 50 g de moixernons deshidratats (si tenim bolets frescos de temporada, en necessitaríem 500 g)
- 1 fulla de llorer
- 150 ml de vi blanc
- 50 g de fruita seca (ametles, avellanes o pinyons)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Farina per a arrebossar
- 2 gots d’aigua
Com es fa el fricandó de vedella:
1. Posem en remull els bolets uns 25 minuts si son deshidratats. Si són bolets frescos, només caldrà netejar-los bé.
2. Salpebrem la carn i l’enfarinem. En una paella amb oli, fregim els filets fins que queden segellats i els reservem.
3. Sofregim la ceba picada fina juntament amb els alls en una cassola amb un poc d’oli fins que s’ablanisca. Hi afegim les tomaques pelades i ratllades i ho cuinem tot durant 15 minuts.
4. Agreguem la carn al sofregit, li posem el vi i la fulla de llorer i deixem que reduïsca. Cobrim la carn amb aigua i hi afegim els bolets i un poc de sal. Deixarem que es coga a foc lent durant una hora.
5. Preparem la picada en la batedora amb l’all, la fruita seca, el julivert i un poc d’aigua de la cocció. Afegim la picada a la cassola i ho deixem coure durant uns minuts.
Este plat clàssic de la cuina catalana es pot acompanyar amb un plat de creïlles fregides o un poc d’arròs blanc. I, per descomptat, sempre acompanyat d’un bon tros de pa per a mullar la salsa!