Moniato al forn: com fer batata torrada

El moniato al forn és un plat deliciós que compta amb multitud de propietats. Descobrix tot sobre esta hortalissa, així com els seus beneficis i la resta d'usos en la cuina. Prepara ja el teu plat de moniato al forn! 

els frescos

Compartix

El moniato és un tubèrcul, conegut també com a batata, camote o creïlla dolça, que té centenars de varietats repartides per tot el món. Les més comunes a Espanya són el moniato blanc i el moniato roig, l'interior d'esta última del qual és d'un intens color taronja. La batata és una dels aliments que ens porta la tardor i la seua temporada va d'octubre a març, quan es troba en el seu moment òptim de consum. És per això que en esta època podem trobar múltiples receptes elaborades amb este tubèrcul, entre les que es troben el moniato al forn o els pastissets de moniato, una recepta dolça molt coneguda en la Comunitat Valenciana que s'elabora amb dolç de moniato.

Orige del moniato 

Les batates o moniatos són un altre dels productes que ens van arribar de les Índies i que ràpidament van arrelar en la nostra cultura culinària, especialment, en el sud d'Espanya. De fet, a principis del segle XVII, la batata era coneguda en tot el territori nacional com “creïlla de Málaga”, ja que en eixa zona del país va ser on es va popularitzar el seu consum per primera vegada. Pareix que el moniato era originari de Sud-amèrica on hi ha constància del seu cultiu fa 8.000 anys per les troballes de representacions de moniato en nombroses ceràmiques precolombines i restes del dit tubèrcul en algunes de les seues tombes. A més, segons dades de la FAO, els principals països productors són Xina, Uganda, Indonèsia, Rwanda, Vietnam, Nigèria, Índia, Japó, Burundi i EUA. A Espanya les principals zones productores són Andalusia, Comunitat Valenciana, Canàries i Balears.

Beneficis del moniato

Del moniato s’extrau midó és molt freqüent utilitzar-lo en l’alimentació humana i del bestiar i com a matèria primera en la indústria de la pastisseria i la rebosteria, fins i tot per a l’obtenció de begudes alcohòliques.

El moniato té beneficis i nutrients nombrosos per a la nostra salut, entre els quals hi ha un alt contingut en àcid fòlic, vitamina essencial per a les dones embarassades i en període de lactància. També és font de vitamines A, C, E i de minerals com ara potassi i manganés. Les vitamines C i E i el manganés contribuïxen a la protecció de les cèl·lules pel mal oxidatiu. La vitamina A és essencial per al manteniment de la pell i la visió en condicions normals i el potassi contribuïx al manteniment normal de la tensió arterial.

Del moniato s’extrau midó i és molt freqüent utilitzar-lo en l’alimentació humana i del bestiar i com a matèria primera en la indústria de la pastisseria i la rebosteria

El boniato, dulce joya de otoño

Propietats del moniato 

El moniato té nombrosos beneficis i nutrients per a la nostra salut, pren nota de les propietats del moniato!

1. Ric en hidrats de carboni: el moniato o batata es tracta d'un aliment molt energètic, a causa de la seua riquesa en hidrats de carboni. El moniato presenta un sabor dolç a causa del seu alt contingut en sucre.

2. Davall en calories: encara que és ric en hidrats de carboni, el moniato és davall en calories, entre altres coses, pel seu alt contingut en aigua. La batata o el moniato conté unes 115 kcal per cada 100 g. A més, si es cuina de forma saludable com, per exemple, el moniato al forn, bullit o cuinat amb la fregidora d'aire, es tracta d'un aliment perfecte per a tot tipus d'alimentació, incloses les dietes dissenyades per a la pèrdua de pes.

3. Font de vitamines i minerals: el moniato és ric en vitamines dels grups A, C, E i minerals, com a potassi i manganés. Les vitamines C i E i el manganés contribuïxen a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu. La vitamina A és essencial per al manteniment de la pell i la visió en condicions normals i el potassi contribuïx al manteniment normal de la tensió arterial, afavorix el funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs. A més, és ric en calci i fibra.

4. Alt contingut en àcid fòlic: vitamina essencial per a les dones embarassades i en període de lactància.

A més, del moniato s'extrau midó i és molt freqüent usar-ho en l'alimentació humana i del bestiar i com a matèria primera en la indústria de la pastisseria i rebosteria, inclús per a l'obtenció de begudes alcohòliques.

Consells de compra i conservació del moniato

 El moniato és un producte molt fràgil pel que, a l'hora de comprar, hem de triar els que tinguen un aspecte més ferm. Una vegada a casa, convé guardar-los en un lloc fresc, sec, fosc i ben airejat, on poden aguantar fins a deu dies. Ull! si la temperatura és alta, el moniato pot germinar o fermentar, per la qual cosa, per a evitar-ho, és aconsellable cuinar i mantindre el tubèrcul en la nevera durant una setmana, però mai guardar-ho cru en el frigorífic.

 

Quina és la diferència entre el moniato i la creïlla?  

El moniato, igual que la creïlla és un tubèrcul i les seues propietats nutricionals són molt semblants, encara que el moniato té més hidrats de carboni i un major contingut calòric que la creïlla blanca; així com major quantitat de sucres, per la qual cosa presenta un sabor més dolç. D'altra banda, el moniato posseïx més vitamines i minerals que la creïlla, mentres que esta conté més potassi i àcid fòlic.

Encara que les creïlles fregides són un aperitiu salat mundialment conegut, una bona alternativa a esta recepta pot ser el moniato cuinat amb la fregidora d'aire o bé, el moniato al forn tallat en bastons i que estos queden ben cruixents. T'abellix descobrir com preparar moniato al forn? Pren nota de la recepta que et presentem a continuació.

Ingredients del moniato al forn

Com fer moniato al forn

1. Lava bé els moniatos i lleva'ls la pell.

2. Curta els moniatos en bastons. Ull! Al tallar-los, procura que les peces queden iguals.

3. Plena una cassola amb aigua freda i introduïx els bastons de moniato en l'olla durant 30 minuts.

 4. Seca els bastons de moniato amb un drap fins que queden secs.

5. Embolica una safata de forn amb paper de forn.

6. Pinta els bastons de moniato amb oli d'oliva i més tard, arrebossa'ls amb midó de dacsa.

7. Col·loca els bastons damunt de la safata de forn sense amuntonar-los i espécialos al gust.

8. Enforna'ls a 220ºC durant uns 20 minuts aproximadament. Ull! veus donant-los voltes perquè s'enfornen per ambdós costats.

9. Saca els bastons de moniato del forn quan veges que ja estiguen cuinats i cruixents.

10. Una vegada enfornats, deixa'ls que es temperen i tira la sal per damunt.

Altres formes saboroses de cuinar moniato

Igual que les creïlles, el moniato no pot consumir-se sense cuinar. Amb l'aplicació de distintes tècniques de cuina podem aconseguir desenes de plats amb moniato, tant salats com dolços, o bé una excel·lent guarnició per a carns, peixos i, inclús, arrossos i altres cereals.

  • Moniato al forn amb paper d'alumini: és la manera més fàcil i coneguda de disfrutar-ho. Simplement cal llavar els moniatos, embolicar-los en paper d'alumini i deixar que la calor del forn faça la seua acció. El resultat: unes postres dolces, sa i de textura molt agradable, que també pot integrar-se en pastissos i bescuits.
  • Moniato bullit: si no es vol encendre el forn, el moniato pot coure's tallat a rodanxes o poals en la paella. Cou-ho pelat i després, amb la carn ja cuita, tritura-ho fins a tindre un ric puré o mescla els poals amb altres vegetals, carns i cereals.
  • Moniato a la planxa: amb tal de reduir la ingesta d'oli, el moniato es pot passar per la planxa, una vegada tallat en làmines no molt grosses.

 Receptes amb moniato fàcils i delicioses