Propietats de les fruites roges
Les fruites roges com els gerds, els nabius, les groselles, etc. tenen molts beneficis nutricionals per a la salut. Descobrix-les!
els frescos
Compartix
Les fruites roges, també anomenades fruites del bosc, són baies que tenen la pell i l’interior d’un color intens. Els nabius, els gerds, les maduixes, els maduixots, els arboços, les groselles i les mores en són les varietats principals.
Propietats de les fruites del bosc (o roges)
- Són antioxidants: protegixen les capacitats cognitives i la vista.
- Cuiden la pell: com que tenen una gran quantitat d’antioxidants, combaten els radicals lliures que provoquen la degeneració cel·lular i l’envelliment de la pell.
- Riques en vitamines: com la C o la K, i minerals com el manganés, que contribuïx al manteniment dels ossos i a la formació normal del teixit connectiu.
- Contenen folats, que contribuïxen a la formació de cèl·lules sanguínies, al funcionament normal del sistema immunitari i ajuden a disminuir el cansament i la fatiga.
- Contenen vitamina C, que contribuïx a la formació normal de col·lagen per al funcionament normal dels vasos sanguinis, els ossos, els cartílags i la pell, i millora l’absorció del ferro.
Raons per a incloure’n en la dieta
- Els nabius: contribuïxen a reforçar el sistema immunitari. Són baixos en greixos i una font de vitamines C i K i manganés, que protegixen els ossos.
- Els gerds: poden ser grocs, negres, ataronjats i inclús blancs. Entre les propietats que tenen destaquen la vitamina C (és antioxidant, evita el cansament i la fatiga, i ajuda a l’absorció del ferro) i la fibra, i són una font d’àcid fòlic (bo per a les embarassades) i manganés (bo per als ossos).
- Les maduixes i els maduixots: aporten fibra, antioxidants i vitamina C. Tenen moltes qualitats nutritives i terapèutiques.
- Les groselles: poden ser de diferents colors, tot i que la negra és la més dolça i especialment rica en vitamina C.
- Les mores: tenen poques calories, sense greixos saturats i són una font d’àcid fòlic, que contribuïx al creixement dels teixits materns durant l’embaràs.
Idees de receptes fàcils per a incloure-les en l’alimentació
- Per al desdejuni:
- Smoothie, batut o suc de fruites roges.
- Iogurt amb fruites roges i fruita seca.
- En ensalades: afegint qualsevol tipus de fruita roja a l’ensalada, li donaràs un toc de color i sabor.
-Rebosteria: pastissos (el típic de formatge amb nabius o maduixes), melmelades, gelatines o muffins casolans amb nabius; mousse de maduixes…
-Com a postres: maduixes amb nata o amb suc de taronja, fondue de xocolate amb maduixes, gerds…
-Com a ingredient per salses dolces, per a acompanyar carn i verdures, per a donar-li un sabor agredolç.
Sabies que…
Les fruites roges s’han de guardar en la nevera perquè no es facen malbé. Com que són fruites delicades, hem d’evitar deixar-les a remulla i no s’han de rentar fins al moment de consumir-les.