Tipus d'encisam

Romà, Trocadero, iceberg, ruca, fulla de roure, escarola... Coneixes els tipus i les varietats d’encisam més comuns en les ensalades?

els frescos

14 novembre 2018

Compartix


Ai, l’encisam! Estimat i venerat. Tantes vegades tractat amb injustícia, quan en realitat és l’element essencial de qualsevol ensalada i un dels aliments més sans en la nostra dieta. L’error, moltes vegades, està en l’elecció del tipus d’encisam. Romà, Trocadero, iceberg, ruca, fulla de roure, escarola… Per als qui se senten desorientats entre tots estos noms, farem un repàs per les varietats més comunes i aquelles que s’utilitzen amb més freqüència en les ensalades. Parlarem de les seues característiques i propietats, a més de la combinació de sabors més adequada per a aconseguir plats deliciosos.


Varietats d'encisam més comuns

  • Romà. Possiblement, el més conegut i habitual en les ensalades espanyoles. Tija forta i fulles llargues, de color verd intens. Té un preu molt ajustat i el nostre paladar està molt acostumat al seu gust, que combina amb qualsevol ingredient.

  • Trocadero. També molt habitual, però en comptes de ser allargat, la seua forma recorda una flor (o una col, com vulguem vore-ho). Es tracta d’una varietat francesa, de fulles fines i textura suau, amb un gust més delicat i que demana adobaments discrets.

  • Escarola. Difícil de veure a l’estiu, però ens afartarem de trobar-ne a l’hivern. La fulla dentada i el color fosc la fan inconfusible. També té un gust distintiu, a causa de l’amargor, que disminuïx a mesura que ens endinsem en el cabdell.

  • Fulla de roure. I de l’hivern, a l’estiu i la primavera, estacions òptimes per a este tipus d’encisam. Les seues fulles grans i ondulades, de color verd i marró (quasi morat), fan fàcil entreveure-la en el mesclum. Com que és més dolça, combina bé amb la fruita.


  • Iceberg. Té autèntics seguidors, però també algun detractor, ja que el seu gust és bastant neutre. La textura, en canvi, resulta cruixent pel gruix de les fulles. És una varietat que es troba amb freqüència en sandvitxos i entrepans.

  • Ruca. Com a bon encisam mediterrani, arriba a la màxima esplendor durant l’estiu. És fàcil de distingir, perquè normalment va en fulles soltes, de forma allargada i dentada. Un poc menys amarga que l’escarola, admet tot tipus d’adobaments.

  • Canonges. Sí, els menudets. Com que tenen un gust fresc i herbaci, casen molt bé amb sabors forts. Els més coneguts són els canonges de Tudela.

  • Xicòria roja (o radiccio). El color intens n’és el màxim distintiu, però també els nervis blancs i la forma arredonida. Com que té un gust fort, amarg i picant, se sol mesclar amb altres encisams verds. Se li atribuïxen propietats digestives.


Compra d’encisam online

¿Qui t’ha dit que l’encisam no es pot comprar per Internet? La secció de frescos del supermercat també es presta a la cistella online, de manera que s’hi poden adquirir totes les varietats anteriors (i unes quantes més) en bosses, safates, envasades i al natural. Fins i tot es pot optar per la gamma d’ensalades que ja venen preparades amb múltiples opcions.