Propietats dels aladrocs

Coneixes les propietats dels aladrocs? Este peix blau és molt popular en la gastronomia espanyola. Descobreix tots els seus beneficis!

els frescos

Compartix

L'aladroc és un peix blau que, juntament amb el salmó, la tonyina i la sardina, és dels més consumits a Espanya, tant per la seua gran versatilitat en la cuina com pel seu bon preu. A més, els aladrocs són una gran font de nutrients que aporten nombrosos beneficis per a la salut que tots podem aprofitar.

L'aladroc és una espècie que abunda en l'Oceà Pacífic, l'Atlàntic, i en les mars Mediterrani i Negre. Donada l'abundància d'aladrocs en les nostres costes, l'àmplia majoria dels quals comprem en el supermercat són d'origen nacional. L'aladroc, juntament amb la sardina i el sorell, són els tres peixos blaus més consumits al nostre país.

És per això que es troba present en multitud de plats i existeixen múltiples maneres de preparar-ho. D'ací també que resulte interessant conéixer totes les propietats que té l'aladroc, així com formes per a incorporar-lo en la nostra dieta a través de receptes originals i variades.

Beneficis dels aladrocs per a la salut

1. Gran contingut en àcids grassos: Un dels principals beneficis de l'aladroc és el seu gran contingut en àcids grassos Omega-3, un tipus de greix saludable que contribueix a disminuir els nivells de colesterol i triglicèrids i a augmentar la fluïdesa de la sang, la qual cosa prevé la formació de trombes. Per això, el seu consum sol estar molt recomanat a aquelles persones que pateixen de problemes cardiovasculars.

2. Vitamines del grup B: L'aladroc és també ric en vitamines del grup B com la B2, B3, B6 i B12. En general, estes vitamines permeten l'aprofitament dels nutrients energètics com els hidrats de carboni, greixos i proteïnes, i intervenen en la formació de glòbuls rojos, funcionament del sistema nerviós i sistema de defenses.

No obstant això, la quantitat present d'estes vitamines, excepte la B12, no és molt significativa si es compara amb aliments rics en estos nutrients com ara cereals integrals, llegums, verdures de fulla verda o fetge.

3. Vitamines D: A més, per tractar-se d'un peix gras, l'aladroc conté quantitats interessants de vitamina D, encarregada de regular els nivells de calci en la sang, afavorir la seua absorció i la fixació d'este mineral en els ossos.

4. Alt contingut en minerals: Trobem entre les propietats dels aladrocs un alt contingut en minerals com el magnesi, iode, ferro, calci i sodi. Tots estos minerals són importants per al nostre cos, ja que influeixen en el correcte funcionament del sistema nerviós, els músculs i els ossos.

•  El contingut mitjà de ferro de l'aladroc és comparable al de la majoria dels peixos. Però, a més, si ho consumim enter i amb espines (principalment en conserva), s'arriba a aprofitar també el calci que contenen les seues espines.

•  Els aladrocs posseeixen quantitats elevades de sodi, que s'usa com a conservant, per el que no està recomanat per a persones amb hipertensió arterial o problemes de retenció de líquids.

•  L'aladroc també conté purines, que en l'organisme es transformen en àcid úric, per la qual cosa no s'aconsella a persones amb hiperuricemia o gota.

Compra, conservació i preparació dels aladrocs

A l'hora de comprar, conservar i preparar aladrocs, existeixen una sèrie de recomanacions a seguir que ens ajudaran a gaudir d'este peix de manera saludable i segura:

• Si comprem aladrocs frescos, hem de tindre en compte que la seua carn siga ferma, els ulls brillants i no afonats i que la seua olor marina siga poc pronunciat.

• Si consumim l'aladroc en el dia, hem de guardar-lo en la part més freda del frigorífic, no més de 48 hores després de la seua compra, o en cas contrari en el congelador, on pot conservar-se durant 5 o 6 mesos. El millor és guardar-ho aïllat de la resta d'aliments per a evitar així que els transmeta la seua pronunciada olor.

Per a evitar l'al·lèrgia per anisakis, es recomana congelar l'aladroc durant més de 24 hores. D'esta manera després es pot consumir de la forma que desitgem, cru o en semiconserva en oli o vinagre. Una altra manera d'evitar el risc és consumir l'aladroc cuinat.

Com es mengen els aladrocs a Espanya?

En funció de la seua presentació i de la regió on ens trobem, este peix es denomina de diferent forma:

• En la cornisa cantàbrica a l'aladroc se'l denomina ‘anxova’ quan es prepara en salaó i s'envasa en oli d'oliva, o ‘bocarte’ quan es prepara arrebossat i fregit.

• En tota la costa mediterrània i en la façana atlàntica andalusa se'l denomina ‘aladroc’ tant si es prepara arrebossat en farina i fregit, com si es macera en vinagre (aladroc en vinagre), oli d'oliva, all, julivert i sal. L'aladroc s'ha convertit en un peix molt benvolgut en la cuina dels països de la conca mediterrània pel sabor i suau textura dels seus lloms.

A Espanya consumim l'aladroc, principalment, de tres formes:

Aladrocs fregits en oli d'oliva i prèviament arrebossats en farina de blat, un plat típic de Màlaga.

Aladrocs en semiconserva, dessecant-los en salaó i cobrint-los amb oli d'oliva.

Aladrocs macerats en sal, all, julivert i oli d'oliva, o bé, en vinagre. Aprén com fer aladrocs en vinagre i descobreix els seus beneficis, ací.

Receptes amb aladrocs o anxoves 

Com t'hem comentat anteriorment, l'aladroc o anxova , depenent de la seua preparació, és un dels peixos blaus més consumits i demandats al nostre país, a causa de les seues múltiples propietats i beneficis per a la salut. A continuació, et proposem una sèrie de receptes amb anxoves molt ràpides i fàcils de preparar, pren nota d'elles!

Pasta de bròquil i salsa d'anxoves

Anxoves sobre llit de pimentons

Espaguetis putanesca