Talls de peix

Conéixer els diferents talls de peix que hi ha ens permetrà adaptar les receptes i obtindre uns resultats perfectes en cada plat. Trau-li el màxim profit al teu ganivet en la cuina.

saber comprar

Compartix

Tipos de corte de pescado

El peix forma part de la dieta mediterrània. Està present en infinitat de plats i s’ha convertit en un aliment indispensable en cada llar. El peix és fàcil de cuinar i admet un munt d’elaboracions. No obstant això, hem de saber quin tipus de preparació s’adapta millor a cada espècie o recepta. En l’article següent t’ensenyem quins talls de peix hi ha i els més representatius, juntament amb els beneficis que té, receptes i altres usos d’este aliment tan excepcional.

Tipus de talls de peix

Entre els principals talls de peix trobem els següents:

  • Filets: són els talls de peix més comuns. Es poden fer tant en peixos grans com en xicotets. El que té de bo esta forma de preparació és que es pot eliminar l’espina. à Els talls de peix a filets són perfectes per a fer a la planxa, a la romana o al forn.


  • Rodanxa: són els talls de peix més coneguts i populars, juntament amb els filets i els lloms. Per a fer els talls de peix a rodanxes, s’ha de tallar la peça verticalment. D’esta manera, la pell del peix queda intacta i la rodanxa sempre té l’espina al mig. à Els talls de peix a rodanxes són perfectes per a receptes de peix bullides, en salsa o a la romana.


  • Medalló: tal com passa amb la carn de boví o de porc, de la carn magra del peix també se’n pot traure un tipus de peça que es denomina “medalló”. Els medallons són talls de peix sense pell ni espines que s’obtenen de les rodanxes. à Els talls de peix a medallons són perfectes per a guisats elaborats, i per a les persones que no els agrada trobar-se espines en el plat.


  • Trancha o rodanxa plana: es tracta d’un dels talls de peix menys coneguts. Diem que un peix està tallat en trancha quan s’obri la peça des del cap fins a la cua, fent un tall perpendicular a l’espina principal. D’esta manera, el peix queda separat en dos parts, però sense llevar-li la pell ni les espines. Se solen tallar així peixos grans de forma ovalada i plans, com el rémol. à Els talls de peix a rodanxes planes són ideals per a cuinar-los al forn.


  • Daus: és un tall de peix que consistix a obtindre trossos sense espines ni pell dels peixos més grans. à Els talls de peix a daus solen ser irregulars i s’utilitzen per a guisats o bé, en talls més menuts, per a receptes de ceviche o tàrtar.


  • Lloms: els talls de peix a lloms es fan per a elaborar medallons. Per a fer-los, es fa una incisió al llarg de l’espina central, de manera que es puga tallar el llom tan prop de l’espina com siga possible, per a traure’n el màxim de carn. à Els talls de peix a lloms combinen molt bé en qualsevol recepta de peix.


  • Suprema: els talls de peix denominats “suprema” s’aconseguixen una vegada separats els lloms del peix. Tenen forma rectangular i s’obtenen generalment de peixos grans com, per exemple, el salmó o el lluç.
Tipos de corte de pescado

 Beneficis del peix

Els experts en nutrició aconsellen que mengem entre 3 i 4 racions de peix a la setmana, ja que és un aliment molt complet que ens aporta proteïnes d’alt valor biològic, vitamines i minerals, entre altres nutrients. Descobrix cinc beneficis del peix a continuació.

1. És fàcil de digerir: el peix presenta menys col·lagen en la composició que la carn. De fet, com menys col·lagen presenta un aliment, més tendre i digestiu resulta.

2. Té moltes proteïnes: el peix, igual que els ous, la carn i algunes verdures, és una font de proteïnes. Les proteïnes són macromolècules vitals per al creixement cel·lular i ingerir-ne té una rellevància especial en les diferents etapes del desenvolupament humà, com la infància, l’adolescència, l’embaràs o fins i tot durant el període de lactància. A més, la proteïna és un nutrient essencial per al manteniment de la massa muscular que es perd amb l’edat, sobretot en dones pròximes a la menopausa. Pren nota de quins aliments són rics en proteïnes i els beneficis que tenen ací.

3. Té poques calories: és una opció perfecta per a aquelles persones que seguixen una dieta o les que vigilen més el seu pes. A més, una ració de peix conté menys greix que una ració de carn... I els greixos són més saludables! Això sí, recorda que les varietats de peix blau contenen més greixos saludables que les varietats magres o de peix blanc.

4. Ajuda el desenvolupament correcte: qualsevol varietat de peix és rica en vitamines i minerals com, per exemple, el zinc, el fòsfor, vitamines dels grups A i B. A més, el peix és una font d’àcid fòlic, que es recomana consumir, sobretot, durant l’embaràs.

5. Ajuda a enfortir els ossos: hi ha algunes varietats de peix riques en calci i vitamina D com, per exemple, les sardines i les anxoves o aladrocs. Estos nutrients ajuden a enfortir els ossos i a mantindre’ls correctament en totes les etapes de la vida.

Receptes amb peix

Hi ha moltes receptes amb peix i són molt variades, perquè hi ha moltíssimes espècies i talls de peix. A continuació, et presentem diverses receptes amb talls de peix diferents. Pren nota!