La tomaca és una fruita?

La tomaca és un dels productes vegetals més populars i consumits en la dieta mediterrània. El nostre acolorit protagonista s’associa amb l’estiu, els gaspatxos refrescants, les ensalades i com a base de tot tipus de llesques. Llavors, per què preguntem si és una fruita?

els frescos

Compartix

Per a la major part de la població, la tomaca no és una fruita sinó una hortalissa, i com a tal s’identifica en la secció de verduleria de les superfícies comercials. Però des del punt de vista de la botànica, la tomaca no és una verdura, és una fruita.

Els fruits de la tomaquera pertanyen a les solanàcies, una família de plantes herbàcies que té uns 98 gèneres i unes 2.700 espècies, però... alerta! A més de les delicioses tomaques, inclouen espècies tòxiques com la mandràgora.

Solanum lycopersicum és el nom científic que designa la tomaca; el seu origen es troba a Amèrica Central i del Sud i el seu ús com a aliment es va donar per primera vegada, fa 2.500 anys, a Mèxic. Allà els indígenes en digueren tomatl, i un temps després, jitomate. Amb el descobriment d’Amèrica, la tomaca creua l’Atlàntic i arriba als nostres receptaris juntament amb altres productes essencials, com les creïlles, la carabasseta i la dacsa.


La tomaca, fruita o verdura?

La pregunta sobre si la tomaca és una fruita o una verdura és ben coneguda. Este antic debat s’inicia perquè la definició alimentària i la botànica no sempre coincidixen, com en el cas del tema que ens ocupa. Per als científics, la tomaca és clarament un fruit, ja que es desenvolupa a partir d’una flor pol·linitzada i amb la seua carn protegix les diminutes llavors del seu interior. Esta explicació s’aplica també a altres aliments com la carabasseta, el pimentó o la carabassa. Ara bé, el sector alimentari dissentix sobre la consideració de la tomaca com a fruita. Les directrius de la seua classificació situen la tomaca dins de la categoria de vegetals -verdures i hortalisses-. Açò es deu al fet que, en el segle XIX, una sentència de la Cort Suprema dels Estats Units va dictaminar amb rotunditat que la tomaca era un vegetal.


Així va començar -legalment- el debat

L’any 1886, un vaixell amb un gran carregament de tomaques importades va atracar al port de Nova York. Feia poc que s’havia aprovat una llei que gravava amb impostos les hortalisses importades, però este aranzel no s’aplicava a les fruites. Les companyies que treballaven amb este gènere defensaven que estaven exemptes de pagar l’impost, ja que la tomaca era una fruita. Per a argumentar-ho, van acudir a biòlegs i enciclopèdies que demostraven que la tomaca, efectivament, estava classificada com a fruita.

El govern, per la seua banda, va al·legar que este producte no es consumia com a postres, ja que era un ingredient servit en ensalades, salses o com a guarnició, per tant era una hortalissa i els importadors no tingueren més opció que fer front a les obligacions tributàries.


Característiques del producte

Este producte oferix una àmplia gamma de varietats, i el seu ús es permet en multitud de possibilitats culinàries, així com en ensalades, gaspatxos, sucs, fritada de tomaca, etc. El valor nutricional de la tomaca també és un tema interessant, ja que este fruit o vegetal conté poquíssimes calories, carotenoides amb poder antioxidant, potassi, vitamines A i C i licopens, els responsables del color roig.