La tomaca és una fruita o verdura?

La tomaca és un dels productes vegetals més populars i consumits en la dieta mediterrània. El seu colorit protagonista s'associa amb l'estiu, els refrescants gaspatxos, les ensalades i com la base de tota mena de tostas. Llavors, per què preguntem si és una fruita?

els frescos

Compartix

La tomaca és una fruita o una verdura? Esta és una pregunta que tots hem arribat a realitzar-nos alguna vegada. I és que, per a la major part de la població, la tomaca no és una fruita sinó una verdura, i consegüentment s'identifica en les seccions de les superfícies comercials. No obstant això, este és tan sols un punt de vista, el culinari, ja que, des del costat de la botànica, la tomaca no és una verdura, és una fruita. A continuació, et comptem l'origen i el perquè d'esta pregunta.

Origen de la tomaca

Els fruits de la tomaquera pertanyen a les solanáceas, una família de plantes herbàcies que té aproximadament 98 gèneres i unes 2700 espècies, però… Ull! les solanáceas, a més de les riquíssimes tomaques, compten amb diverses espècies tòxiques com, per exemple, la mandrágora. Dins d'esta gran família herbàcia, la tomaca rep el nom de Solanum lycopersicum. El seu origen es remunta a Sud-amèrica i el seu ús com a aliment es va donar per primera vegada, fa 2500 anys, a Mèxic. Allí, els indígenes li van cridar tomatl, i temps després, jitomate. Amb el descobriment d'Amèrica la tomaca va creuar l'Atlàntic i va arribar als nostres receptaris de cuina ,al costat d'altres productes essencials en la dieta mediterrània, com les creïlles, la carabasseta i la dacsa.

La tomaca, fruita o verdura?

La pregunta sobre si la tomaca és una fruita verdura és ben coneguda. Este antic debat es va originar, per una simple raó: perquè la definició alimentària i la botànica no sempre coincideixen. A continuació, et comptem el perquè.

Les tomaques són fruites per als científics

Per als científics, la tomaca és un fruit perquè utilitza la classificació botànica, és a dir, es fixa en les carácterísticas fisiològiques de la planta. I és que, segons la definició científica, una fruita tindria almenys una llavor i creixeria de la flor de la planta. Segons això, les tomaques es classifiquen com a fruites perquè contenen xicotetes llavors en el mitjà i creixen de la flor de la planta de tomaca. Esta explicació s'aplica també a altres aliments com la carabasseta, el pimentó o la carabassa.

Les tomaques són verdures per al culinari

Per al sector alimentari, la tomaca és una verdura i dissenteix sobre la consideració de la tomaca com a fruita perquè es fixen en el sistema de classificació culinària, la qual diferència a les fruites i les verdures sobre la base del seu ús i sabor. Per això, les directrius de la seua classificació situen la tomaca dins de la categoria de vegetals, verdures i hortalisses. Això es deu a dues raons:

  • Tradició culinària: segons la definició de “fruita” en alguns diccionaris generals, no es pot denominar fruita a la tomaca, ja que esta paraula restringeix el concepte de fruita a “un fruit comestible, dolç o molt dolç, obtingut de plantes cultivades o silvestres”. I és que, encara que la tomaca és comestible, no posseeix un sabor dolç ni molt dolç. El mateix succeeix amb els alvocats.
  • Fet històric: en el segle XIX una sentència de la Cort Suprema dels Estats Units va dictaminar amb rotunditat que la tomaca era un vegetal. T'interessa saber més sobre este fet històric? A continuació, t'ampliem la informació.

La tomaca com a verdura o fruita? Així va començar el debat

La pregunta de si la tomaca és una fruita verdura va començar fa molt més temps del que et pots imaginar. I és que, l'any 1886 un vaixell amb un gran carregament de tomaques importades va atracar en el port de Nova York. Feia poc que s'havia aprovat una llei que gravava amb impostos les hortalisses importades, però este aranzel no s'aplicava a les fruites.

Les companyies que treballaven amb tomaques defensaven que estaven exemptes de pagar l'impost, ja que la tomaca era una fruita. Per a argumentar-ho, van acudir a biòlegs i enciclopèdies que demostraven que la tomaca, efectivament, estava classificat com a fruita. El govern per part seua, va al·legar que este producte no es consumia com a postres, ja que era un ingredient servit en ensalades, salses o com a guarnició, per tant, era una hortalissa i als importadors no els quedava una altra que fer front a les obligacions tributàries. Interessant, veritat?

Propietats i beneficis de la tomaca

RaffKumatoCheeryValencià… Hi ha tantes varietats de tomaca! I no és per a menys, ja que la tomaca és part fonamental de la cuina mediterrània, perquè a més d'enriquir moltes receptes i ser la base fonamental de sofregits i ensalades, té múltiples propietats i beneficis per a la nostra salut, pren nota d'ells!

  • Ajuda a cuidar la vista: això es deu a la seua aportació en vitamina A. D'altra banda, la tomaca, també juga un paper important durant l'embaràs i la lactància.
  • És un gran antioxidant: és ric en licopé i carotens, alguns dels antioxidants naturals més potents. Gràcies a això, la tomaca és un gran aliat contra l'envelliment de la pell.
  • Millora la circulació: La tomaca conté ferro, un mineral molt saludable per al bon estat de la sang, així com vitamina K que ajuda a controlar la coagulació. D'esta manera la tomaca ajuda a previndre malalties cardiovasculars.
  • Evita el restrenyiment i la retenció de líquids: El seu contingut en fibra que cuida del trànsit intestinal i evita l'aparició de malalties que tinguen a veure amb els òrgans gastrointestinals. La tomaca conté potassi i baixos nivells de sodi, la qual cosa afavoreix a evitar la retenció de líquids i a l'eliminació de toxines.
  • Té una aportació calòrica baixa: la tomaca conté poquíssimes calories, 22 kcal per 100 g, ja que és quasi tot aigua, per això es tracta d'un dels aliments indispensables a l'estiu.

Receptes amb tomaca

La tomaca ofereix un ampli ventall de possibilitats culinàries. En cru o fregit, la tomaca permet el seu ús en multitud de receptes, així com en ensalades, gaspatxos, sucs, sofregits, etc. A continuació, t'oferim 5 receptes amb tomaca com a ingredient principal.