Com fer vi negre d’estiu

El vi negre d’estiu, o vi i llimonada, és una de les begudes més apetibles en època de calor. T’expliquem com es pot fer un bon vi negre d’estiu per a refrescar-te.

a examen

Compartix


El consum de vi i llimonada a Espanya ha crescut els últims deu anys, fins i tot per damunt de la sangria. Sembla ser que el seu origen va nàixer als anys vint del segle XX en una posada de Còrdova que es deia Vargas, l’amo de la qual va començar a servir el seu vi de la casa mesclat amb sifó per a alleujar la sufocant calor de les nits d’estiu cordoveses. 

El sifó contenia soda a pressió per a “donar vida” a les begudes com el vi o el vermut. De tota manera, no va ser fins als anys seixanta que es va popularitzar el seu consum al nostre país. La mescla de vi i gasosa o llimonada per a alleujar la calor a l’estiu també es va veure potenciada per la publicitat d’una famosa gasosa espanyola.

 Tipus de vi negre d’estiu

Amb gasosa
Amb refresc de llima
Light: amb gasosa o refresc de llima sense sucre
0,0: amb vi sense alcohol
 Amb un toc sofisticat: si utilitzem vi negre de criança o li afegim un raget de rom o vermut.
 Variants: amb vi blanc o rosat, o amb refresc de taronja.

Al País Basc també es coneix com 'pitilingorri' la mescla de vi (negre, rosat o blanc) amb refresc de llima o de taronja. També hi ha el 'kalimotxo', que substituïx la gasosa pel refresc de cola, popularitzat als anys setanta.Com podem fer vi negre d’estiu casolà

- És important utilitzar un vi negre de “certa” qualitat, amb una acidesa baixa perquè ens quede millor.

- Tant si utilitzem gasosa com refresc de llima és important que estiguen ben freds, ja que la seua funció és aportar bambolla i frescor al vi.

- L’ideal és utilitzar la mateixa quantitat de vi que de gasosa o refresc de llima, encara que això depén de gustos.

El gel és un altre element fonamental que hem d’utilitzar en abundància, sense escatimar. I no tingues por que et quede aigualit, perquè com més gel hi poses, més tardarà el vi a fondre’l.


Finalment, la fruita cítrica, llima o taronja, o els dos alhora, en rodanxes. Si optem per gasosa, que és menys àcida, es recomana utilitzar llima. Però això també depén de gustos. També admet llima dolça o pomelo i, si eres sibarita, pots utilitzar fruita tropical o cireres de marrasquí.

A l’hora de servir-lo, en got ample o en copa de baló, evitant el got de tub.