Noodles, descobrix esta recepta oriental

Els noodles o fideus xinesos són un plat típic de la gastronomia oriental la popularitat del qual ha traspassat fronteres. Hui dia, podem trobar-ne en el supermercat i preparar-los a casa d’una manera ràpida i senzilla. La seua versatilitat fa d’estos fideus un ingredient perfecte per a acompanyar carns, verdures i mol•luscos. T’expliquem algunes de les receptes en què els pots cuinar.

hui mengem

25 setembre 2019

Compartix


Els noodles són fideus procedents de la Xina. Són la versió asiàtica dels espaguetis, encara que pareix que el seu origen és anterior, ja que els asiàtics s’enorgullixen d’haver sigut els primers a inventar esta pasta de forma allargada. S’han trobat restes d’este tipus de fideu que daten de fa 4.000 anys.


Els noodles són una part important en la majoria de les cuines regionals dins d’este país i en d’altres del sud-est asiàtic. Han sigut, i continuen sent-ho, un aliment bàsic de la població xinesa.

 També han entrat en les cuines dels països veïns de l’est d’Àsia, com Corea i el Japó, així com al Vietnam, les Filipines, Tailàndia i Cambodja. Actualment, la seua popularitat ha traspassat les fronteres del continent i són cada vegada més populars a tot el món.

Tipus de noodles.

Hi ha diferents tipus de fideus segons la zona on s’elaboren, els ingredients que tinguen, la grossària o la forma de preparar-los. Estos són alguns dels més coneguts:

• Fideus d’arròs: s’elaboren amb farina d’arròs i aigua. Són d’aspecte semitransparent, llargs i, en alguns casos, plans. No contenen gluten, cosa que els fa aptes per a celíacs. Se solen utilitzar per a elaborar sopes en les cuines xinesa i tailandesa.

• Fideus d’ou: fets a base de farina de blat i ou, són una de les varietats més populars al Japó i la Xina. Són molt semblants als espaguetis que prenem a Europa. Se solen servir freds, moltes vegades en ensalades. Els podem trobar secs o frescos.

• Udon: s’elaboren amb farina de blat i es caracteritzen per la grossària. Són llargs i tendres. Van ser inventats al Japó en el segle VI. Normalment se servixen en caldo, encara que també s’utilitzen per a plats freds.

•  Soba: són els que se solen utilitzar en la recepta dels populars “yakisoba”. Fets a base de farina de blat sarraí i farina de blat. Són barats i molt populars com a menjar ràpid al Japó.

• Ramen: són els fideus japonesos més coneguts. El fideu de ramen s’elabora amb farina de blat, aigua mineral amb carbonat de sodi, sal i kansui (solució alcalina que s’usa per a donar una textura més elàstica a este tipus de fideus). Són els que s’utilitzen en el plat del mateix nom que s’ha convertit en una de les referències de la gastronomia nipona.

Receptes de Noodles

Encara que associem els fideus xinesos a menjar ràpid, la veritat és que els noodles són un aliment molt versàtil i amb un alt valor nutritiu, ja que tenen un elevat contingut en carbohidrats, un baix contingut en sal i no contenen greixos, sempre que es consumisquen com a pasta i no com a menjar preparat. Es poden utilitzar per a preparar nombroses i variades receptes.

Noodles amb Verdures i Gambes 

Ingredients 

- 250g de noodles
- Verdures variades (les que tinguem a mà. Pot ser carabasseta, carlota, albergina, ceba, pimentó verd…)
Bolets frescos o en conserva (opcional)
-300 ml de caldo de pollastre
Salsa de soja al gust
Llavors de sèsam
Oli d’oliva

Elaboració

1. En una paella profunda, de tipus wok, calfem l’oli, hi afegim les verdures en ordre de duresa i les saltem uns minuts.
2. Hi afegim les gambes i els bolets i els cuinem durant un minut.
3. Tirem el caldo de pollastre i la soja a la paella fins que bulla.
4. Quan comence a bullir, hi afegim els noodles i els deixem coure entre 5 i 7 minuts.

5. Abans de servir, els empolvorem amb unes llavors de sèsam i ja estarà a punt per a menjar.

Noodles  amb Pollastre I Verdures

Ingredients

1 paquet de noodles
100 g de brots de soja natural
1 carlota xicoteta
1 manoll de tiges verdes de ceba tendra
1/2 pimentó verd italià
1/4 de carabasseta
1 ou
1 filet de pit de pollastre (200 g aproximadament)
2 cullerades de salsa de soja
2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
1 got d’aigua (300 ml)

Elaboració

1. Posem a calfar l’oli d’oliva en un wok o paella profunda en la qual introduïm totes les verdures tallades a tires molt fines, excepte els brots de soja. Les saltem durant un minut i mig.

2. Hi afegim els brots de soja i els remenem fins que es dauren. Reservem les verdures.

3. En la mateixa paella, fregim les tires de pollastre tallades en tires fines i les reservem.

4. Hi tirem l’ou i el remenem fins que quede una textura semblant a la d’una truita francesa. El reservem al costat del pollastre i les verdures.

5. Posem aigua al wok i quan trenque el bull  hi tirem els noodles. Convé anar separant-los amb una forqueta perquè queden solts.

6. Unim els noodles amb la resta d’ingredients i ja està a punt per a servir.

Noodles amb Salmó Fumat

Ingredients

200-250 g de noodles
200 g de salmó fumat
60 g de salsa de soja
oli de sèsam
oli d’oliva verge extra
suc de llima acabada d’esprémer
2 c/c de wasabi
1 c/c de sèsam negre torrat

Elaboració

1. Bullim els noodles en aigua, seguint les indicacions del fabricant.
2.Tallem el salmó fumat en trossos grans.
3. Mentrestant, preparem l’acompanyament en un bol. Mesclem salsa de soja, oli de sèsam, oli d’oliva, suc de llima i wasabi.
4.Servim els fideus amb el salmó i la salsa d’acompanyament.