Beneficis del te: Què ens aporta?

Els beneficis del te sónmolts! Ens ajuden a preservar la nostra salut i a evitar malalties. Hui diacomptem amb multitud de tipus d'infusions, cadascuna amb propietats úniques iespecífiques. Queda't i descobreix-les totes.

saber comprar

Compartix

Diferència entre te i infusió

El te i les infusions són el mateix? Si alguna vegada t'has fet esta pregunta, has de saber que no, les infusions i el te no són el mateix. Et comptem el per què, a continuació.

 • Infusió: entenem com a infusió a la beguda que s'obté de diversos fruits o herbes introduint-los en aigua calenta. Segons esta definició, les infusions poden contindre teína, però habitualment no la porten, ja que estan elaborades amb plantes i herbes que no contenen cap mena d'estimulant com, per exemple, la camamil·la, la til·la, la menta-poliol, el fenoll o la cua de cavall, entre moltes altres.
 • Te: entenem com a te, al resultat que es dona després d'infusionar les herbes extretes de la planta Camelia Sinensis, juntament amb aigua o llet calenta. Tant si es tracta de te verd com si és te roig o te negre, la infusió resultant procedeix de la mateixa planta, però la diferència entre ells és que estan tractats de diferent forma. A més, este tipus d'infusions, contenen un agent estimulant denominat teína. 

En definitiva, tots els tes són infusions, perquè s'infusionan amb un líquid, ja siga aigua o llet, però no totes les infusions són te ni contenen teína. A més, a diferència de les infusions sense teína, el te no ha d'infusionarse més de 5 minuts, perquè ens pot arribar a amargar la beguda.

Tipus d'infusions i propietats

Infusions sense te

 • Infusió de camamil.la: de les infusions és la més usada per a ajudar a realitzar una bona digestió. Habitualment podem trobar esta infusió acompanyada amb anís o menta. A més, al costat del poliol o la til·la, es tracta d'una de les infusions que ajuden a baixar la tensió arterial.
 • Infusió de til·la: destaca per les seues propietats relaxants, per la qual cosa és molt utilitzada per a ajudar a calmar l'ansietat i combatre l'insomni. A més, com la majoria de les infusions sense teína, té propietats antiinflamatòries que ajuden a calmar l'intestí.
 • Infusió de poliol: la infusió de poliol, quasi sempre, la trobem acompanyada d'una herba aromàtica imprescindiblela menta. El poliol, igual que la camamil·la, ajuda a millorar els problemes digestius, però també, es tracta d'una mena d'infusió amb propietats antioxidants, relaxants i diürètiques.
 • Infusió de fenoll: entre les propietats del fenoll, destaquen estan l'alleujament dels problemes urinaris i digestius, com les digestions pesades, la inflor o les flatulències.
 • Infusió de timó: entre les propietats del timó destaca la seua ajuda en els processos catarrals, ja que és un bon remei casolà per a alleujar la tos i la mucositat quan estem constipats.
 • Infusió de gingebre: esta herba destaca per tractar-se d'un antiinflamatori natural. A més, també és un bon aliat contra les nàusees i contra els catarros pels seus efectes expectorants i antiinflamatoris… Sobretot, acompanyat de llima! En tindre un cert toc picant, hui dia podem trobar infusions amb este aliment detox acompanyat amb sabors una mica més dolços com, per exemple, el mango. Et comptem tot el que has de conéixer sobre esta planta, en el nostre article sobre els beneficis del gingebre.
 • Infusió de cua de cavall: esta herba es caracteritza per la seua ajuda en els problemes relacionats amb el tracte urinari, com la retenció de líquids i les infeccions d'orina, ja que fomenta la micció.
 • Infusió de roibos: esta infusió s'obté de la planta Aspalathus linearis, coneguda com com a “arbust roig”, d'ací el color de la infusió. Encara que moltes vegades es confon el roibos amb el te, a causa de les seues propietats antioxidants, estos dos no tenen res a veure, ja que el roibos no conté teína i, a més, destaca per les seues propietats relaxants.

Infusions amb teína

Hui dia existeixen diferents varietats de tipus de te. Totes elles provenen de la mateixa planta, la Camelia Sinensis, per la qual cosa, els principals tipus de te, es diferencien entre ells, pel seu procés d'elaboració, ja que tots ells produeixen diferents graus d'oxidació en les fulles de te i, per tant, el producte final posseeix diferents característiques, sabors i beneficis. Això sí, en obtindre's de la mateixa planta, tenen una característica comuna: són potents antioxidants, gràcies a l'alta presència de polifenoles.

 • Te blanc: este tipus de te s'elabora únicament amb els brots tendres de la planta. El te blanc no ha d'oxidar-se en la seua recol·lecció, per la qual cosa, és molt important que els brots i fulles no es desbaraten. Després de la collita, estos brots, s'assequen de manera natural (al sol) durant pocs dies i s'emporten a una habitació perquè acaben d'assecar-se altres pocs dies més. Gràcies al seu cuidat procés d'elaboració, el te blanc posseeix un sabor molt més suau. A més, gràcies al seu procés d'elaboració, el te blanc manté major número de polifenoles que altres classes de te i conté menys teína.
 • Te verd: a diferència d'altres tipus de tes, el te verd no s'asseca ni es marceix, si no que les seues fulles s'assequen de manera natural i més tard, se sotmeten a un procés d'enfornat. La calor mata els enzims i s'evita la fermentació que provocaria la descomposició de la fulla. El te verd rep este nom, pel color que emet la seua infusió.
 • Te roig: este tipus de te és fermentat i envellit, per la qual cosa posseeix una aroma i un sabor més fort. Per a produir el te roig, es recol·lecten les fulles, es comprimeixen i s'emmagatzemen durant diversos anys en una sèrie de condicions específiques perquè estes maduren. El te roig rep este nom, pel color que emet la infusió de les seues fulles.
 • Te negre: este tipus de te és fermentat, posteriorment se sotmet a un procés de “marchitación” i, finalment, s'enforna. Gràcies al seu procés d'elaboració, el te negre adquireix un sabor molt fort i un nivell de teína superior a altres classes de tes. El te negre rep este nom, pel color fosc que produeix la infusió de les seues fulles.
 • Te matcha: es tracta d'una varietat de te en pols, elaborat amb fulles de te verd moltes. A diferència de la infusió de te verd, amb el te matcha, consumim tota la fulla d'esta planta i, juntament amb ella, totes les seues propietats i nutrients. En el nostre article sobre les propietats del te matcha, t'expliquem tot sobre esta beguda … I com preparar-la a casa molt fàcilment!
 • Te chai: el seu nom significa “te amb espècies”. Això es deu al fet que este tipus d'infusió es prepara amb te negre i una mescla d'espècies, entre les quals es troben: gingebre, canyella, clau, cardamomo, pebre negre, fenoll, nou moscada, anís estrellat i, en alguns casos… Fins a xocolate!
 • Te morú: el te marroquí o morú és el resultat que s'obté en mesclar les fulles de te verd juntament amb fulles fresques d'herba-sana (o menta) i molt sucre, el qual ajuda a contrarestar el sabor amarg que es produeix en bullir les fulles de te.
 • Refrescos amb teína: hui dia existeixen moltes begudes que contenen teína , però que se serveixen freda, des del tradicional te amb gel o ice tea , fins a la Kombucha. En el nostre article sobre els beneficis de la Kombucha, t'ho expliquem tot sobre esta mil·lenària beguda i com preparar-la a casa.

Quantes vegades al dia es pot prendre te?

Per a saber quantes vegades podem prendre te al dia, primer hem de ser conscients que este tipus d'infusió conté un excitant denominat teína. Però… Què és la teína? És un aminoàcid que es troba en les fulles d'algunes plantes i que conté propietats estimulants, igual que la cafeïna. A continuació, et comptem les principals diferències entre ambdues.

Diferències entre la teína i la cafeïna

 • La quantitat d'excitant: el café sol contindre major proporció de cafeïna per mil·lilitre en comparació amb el te. És a dir, la concentració d'este excitant en el café és molt superior que a la qual conté el te. A més, depenent de la mena de te, la seua concentració augmenta o disminueix.
 • L'absorció: la cafeïna s'absorbeix en l'estómac, mentre que la teína, s'absorbeix en l'intestí prim.
 • L'efecte que produeix en el cos: la cafeïna s'allibera més ràpidament en l'organisme, per la qual cosa l'energia o excitació que produeix en el cos és major i més immediata, però …. Dura menys temps! En canvi, la teína tarda més a absorbir-se, però el seu efecte dura més temps en el nostre organisme.

Per això, encara que el te posseeix beneficis per a la salut a causa del seu alt contingut de polifenoles, la teína no deixa de ser un excitant i altera l'organisme, per això, es recomana prendre com a màxim tres tasses diàries, encara que això dependrà del grau de tolerància de cada persona.